Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cilento – een goed bewaard geheim ten zuiden van de Amalfikust

Voor veel Italiëgangers houdt Italië op bij Rome. Wie verder kijkt, komt terecht in het bruisende Napels, ontdekt de beroemde Amalfikust, reist door Puglia met barokstad Lecce of toert rond op Sicilië.

Het echte authentieke zuiden begint ten zuiden van de drukke Amalfikust. Zo’n tachtig kilometer van de steile kustlijn ligt het Parco Nazionale Il Cilento, het grootste natuurpark van Italië, dat door de Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Foto 1 Acciaroli

Acht jaar geleden kwamen Marga en Hans Pilon hier voor het eerst en sindsdien komen ze er elk jaar terug. Ze vonden er een prachtige natuur, met zee en bergen, authentieke dorpjes, een heerlijke keuken en een vriendelijke gastvrije bevolking, trots op hun Cilentaanse cultuur.

In een aantal blogs delen Marga en Hans dit stille geheim, met vandaag een eerste kennismaking met de streek. Marga: ‘Buitenlandse toeristen komen hier nog weinig. In het voor- en naseizoen is het hier nog heel rustig. Je hebt het strand dan voor jezelf. Het is alleen druk in augustus, als de Italianen zelf vakantie vieren.

Grote toeristencomplexen zie je hier ook niet. De strenge regels van het Nationaal Park zorgen ervoor dat het authentieke karakter van de Cilento behouden blijft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGolfo di Policastro

De grillige kustlijn met de vele prachtige stranden en azuurblauw, helder water behoort tot de mooiste van Italië. Strandliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Overal langs de kust vind je stranden: van lange zandstranden en kleine, verborgen strandjes tussen de rotsen tot stranden in sfeervolle kustplaatsen. Dankzij het milde klimaat kun je hier van eind april tot begin november in zee zwemmen.

foto 5 kust

Het binnenland met olijfgaarden, uitgestrekte kastanjebossen en authentieke dorpjes op heuveltoppen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is nog ongerept en een paradijs voor wandelaars. Je kunt er nog muilezels met hun bepakking zien, oude vrouwen met takkenbossen op hun hoofd en herders die met hun geiten of schapen de weg oversteken.

foto 3

Cultuurliefhebbers bezoeken Paestum, waar enkele van de best bewaarde Griekse tempels staan. Maar ook Padula is een aanrader. Hier bevindt zich het Certosa di San Lorenzo, het grootste klooster van Zuid-Italië. Het indrukwekkende Pompeï is hiervandaan ook goed te bereiken.

In ieder dorpje vind je wel een restaurantje, waar de cucina tipica cilentana geserveerd wordt en je de eenvoudige, maar heerlijke smaak van het zuiden kunt proeven. Iedere dag brengen kleine vissersbootjes verse vis, garnalen en inktvis naar de haventjes, waar je ‘s avonds in een trattoria de heerlijkste visgerechten kunt bestellen.

foto 2 scariofoto 6

Il Cilento, tra mare e monti, tussen zee en bergen, is een goed bewaard geheim dat we graag met jullie willen delen. Vanmiddag vertellen we in een volgende blog meer over de bijzondere plekjes in onze mooie Cilento – en er volgt meer. A presto!

Een van de authentieke dorpjes in het gebied is Vibonati, een prachtig gelegen borgo op een langgerekte heuvelkam in de Golf van Policastro. Het middeleeuwse stratenplan is er nog helemaal intact.

Vibonati (1) Vibonati (2)

Aan de rand van het centro storico, met zijn smalle steegjes en eeuwenoude huizen, ligt Casa La Cappella. Dit authentieke appartement is het bovenste deel van een oud palazzo. Vanaf het grote dakterras heb je een panoramisch uitzicht op het dorp, de zee (die op slechts drie kilometer afstand ligt), de groene heuvels en de kustlijn van Calabrië. Je neemt er deel aan het Italiaanse leven en voelt je mede dankzij de vriendelijke dorpsbewoners meteen thuis!

Cilento-Casa-Vibonati

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *