Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Gelateria Profumo – proef het lekkerste ijs van Genua

Gastblogger Jana doet elke maand live verslag vanuit Genua, waar ze samen met haar man woont. Vandaag trakteert ze ons op het lekkerste ijs van Genua – en van heel Italië:

Gelato-Caruggiu-Genua(4)

‘IJs is stiekem de reden waarom je naar Italië op vakantie gaat, toch? De smaken zijn zo puur en de keuze is reuze. Ik denk dat als ik terugkeer naar Nederland, ik moeite zal hebben om een lekker ijsje te kunnen vinden. Ik raak namelijk wel een beetje verwend door de Italiaanse ijsjes. Maar ja, wat wil je: volgens de Italiaanse Gouden Gids zitten er in Genua alleen al 137 gelaterie! Als ik ze allemaal wil proberen, heb ik nog wat ijsjes te goed…

Gambero Rosso, de Italiaanse Michelin, heeft dit jaar Gelateria Profumo in Genua uitgeroepen tot de lekkerste gelateria van Italië. De Italiaanse krant Il XIX Secolo heeft hierover een stuk geschreven. Gelateria Profumo is sinds negen jaar in Genua te vinden, goed verstopt in de vicoli, steegjes, in een klein zijstraatje van de Via Garibaldi.

In het afgelopen jaar was hij mij nog nooit opgevallen, al had ik er wel vaak verhalen over gehoord. Ze werken met seizoensfruit en nauwkeurig uitgezochte ingrediënten, zoals hazelnoten uit Piemonte, pistachenootjes van Sicilië, Italiaanse amandelen en walnoten uit Californië.

Bij de gelateria hoort ook een pasticceria, ook Profumo geheten en eveneens gevestigd in Via Garibaldi. Deze bestaat echter al sinds 1827 en is een van de historische winkeltjes in Genua.

Omdat ik het ijs van Profumo nog nooit geproefd had, moest ik natuurlijk voor jullie op onderzoek uit gaan om te oordelen of dit ijs echt zo lekker is. Na twee keer voor een dichte deur te hebben gestaan (ze sluiten namelijk al om 19.30 uur en zijn op zondag gesloten) was het de derde keer raak.

Ze hebben een ruime keuze uit fruitige smaken en de wat heftigere smaken zoals chocolade en zabaglione (eiercrème). Ik koos voor de smaken mango en grapefruit, Martijn voor crema en stracciatella.

gelateria-Profumo-Genua

Het eerste wat ons op viel? De grootte van de ijsjes! Ze waren echt enorm. Lunch was niet meer nodig… De smaak die wij het lekkerst vonden, was de crema. Gemaakt met echte vanille en vol van smaak. De andere smaken vielen eigenlijk een beetje tegen in vergelijking met onze favoriete gelateria hier in Genua. Maar dat is iets wat we ook al hebben gemerkt met de focaccia: iedereen heeft een andere smaak waardoor iedereen weer een andere favoriete bakker of ijssalon heeft.

Nu we de ‘lekkerste’ gelateria van Italië hebben geproefd, neem ik jullie ook nog even mee naar mijn favoriete gelateria in Genua. U Gelato du Caruggiu zit in het oude centrum van Genua, op vijf minuten lopen van Piazza De Ferrari, in de Via di San Bernardo.

Gelato-Caruggiu-Genua(1)

Het is een klein zaakje met een ruime keuze uit ijs, met maar liefst 26 smaken. Sinds wij in Genua wonen, is dit onze favoriet en nemen we elke gast of vriend mee naar deze gelateria.

De winkel is nu ruim vijf jaar open en draait als een malle. De gelateria wordt gerund door een echtpaar en is gestart als droom van de vrouw. Wat dit adresje zo speciaal maakt, is dat ze bijzondere smaken hebben zoals gember, salie met citroen, chocolade met knetters en dadels. Elk seizoen hebben ze andere fruitsmaken, maar altijd komt het fruit dat ze gebruiken uit Italië.

Gelato-Caruggiu-Genua(3)Gelato-Caruggiu-Genua(2)

Van de zomer hadden ze ijs van moerbessen, geplukt in de haven van Genua, en vlierbloesemijs, van verse bloemen. In het ‘laboratorium’ wordt het ijs gemaakt en door de glazen wand tussen de winkel en het laboratorium kan je zien hoe dat in zijn werk gaat.

Mijn favoriete smaken zijn onder andere kaneel, gember, kersen, gezouten pinda’s met karamel, crema italiana, watermeloen… Tja, ze zijn eigenlijk allemaal lekker! Ze zijn open van dinsdag tot en met zondag; op dinsdag tot 21.00 uur en de andere dagen tot middernacht en zelfs tot 2.00 uur op vrijdag en zaterdag. Komen jullie ook proeven?’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *