Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Sacro Monte di Varese – een ‘Heilige Berg’ in Lombardije

In het noorden van-Italië, in de regio’s Piemonte en Lombardije, schitteren de Sacri Monti. Op deze ‘Heilige Bergen’ vind je unieke kerken en kapellen, waar de spirituele sfeer meteen voelbaar is.

Negen van de Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vertegenwoordigen volgens Unesco op unieke wijze de succesvolle integratie van architectuur en kunst in een landschap dat zich uitstekend leent voor spirituele doeleinden.

Een van die Sacri Monti is de Sacro Monte di Varese (Lombardije). De Sacro Monte di Varese torent hoog uit boven Varese, op ruim achthonderd meter boven zeeniveau. Onze Italiaanse collega-fotograaf Paolo nam er afgelopen winter een kijkje:

Sacri-Monti-Varese (2) Sacri-Monti-Varese (3) Sacri-Monti-Varese (7)Sacri-Monti-Varese (13)

De Via Sacra (‘Heilige Weg’) werd aangelegd in 1604, op initiatief van de Kapucijner monnik Giovanni Battista Aguggiari. In het bouwplan stonden veertien kapellen die gewijd moesten worden aan de Mysteriën van de Rozenkrans, met aan het einde van de kruisweg het Santuario, waar de Heilige Maagd Maria de pelgrims opwachtte.

Het project van de monnik werd dankzij de hulp van de lokale gemeenschap en rijke families snel voltooid. De inrichting van de kapellen duurde wat langer en ging door tot de achttiende eeuw.

Sacri-Monti-Varese (1) Sacri-Monti-Varese (11) Sacri-Monti-Varese (15)

De Sacro Monte di Varese is verreweg de meest uniforme van alle Sacri Monti. Alle constructies, de kapellen, de drie fonteinen en de drie bogen die het Mysterie van de Rozenkrans als het ware ‘inleiden’, werden namelijk door één architect ontworpen: Giuseppe Bernascone, beter bekend onder de naam Il Mancino.

Sacri-Monti-Varese (3a) Sacri-Monti-Varese (4) Sacri-Monti-Varese (5) Sacri-Monti-Varese (6) Sacri-Monti-Varese (9) Sacri-Monti-Varese (12)

Naast Bernascone werkten onder anderen Giovan Mauro della Rovere, Pier Francesco Mazzucchelli en Francesco Silva en Stefano Maria Legnani aan het project. In 1983 schilderde Renato Guttuso een hedendaagse versie van de Vlucht naar Egypte op de buitenmuur van de kapel die is gewijd aan de geboorte van Christus.

Sacri-Monti-Varese (16)

Ontdek het prachtige Werelderfgoed in Italië!
Italië neemt met maar liefst 53 plekken de koppositie in als het gaat om het aantal vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Sacro Monte di Varese is slechts een van de pareltjes – in onze kleurrijke Special ontdek je alle Werelderfgoed in Italië.

Bestel de Special Werelderfgoed in Italië

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *