Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sacro Monte di Varese – een ‘Heilige Berg’ in Lombardije

In het noorden van-Italië, in de regio’s Piemonte en Lombardije, schitteren de Sacri Monti. Op deze ‘Heilige Bergen’ vind je unieke kerken en kapellen, waar de spirituele sfeer meteen voelbaar is.

Negen van de Sacri Monti staan sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Ze vertegenwoordigen volgens Unesco op unieke wijze de succesvolle integratie van architectuur en kunst in een landschap dat zich uitstekend leent voor spirituele doeleinden.

Een van die Sacri Monti is de Sacro Monte di Varese (Lombardije). De Sacro Monte di Varese torent hoog uit boven Varese, op ruim achthonderd meter boven zeeniveau. Onze Italiaanse collega-fotograaf Paolo nam er afgelopen winter een kijkje:

Sacri-Monti-Varese (2) Sacri-Monti-Varese (3) Sacri-Monti-Varese (7)Sacri-Monti-Varese (13)

De Via Sacra (‘Heilige Weg’) werd aangelegd in 1604, op initiatief van de Kapucijner monnik Giovanni Battista Aguggiari. In het bouwplan stonden veertien kapellen die gewijd moesten worden aan de Mysteriën van de Rozenkrans, met aan het einde van de kruisweg het Santuario, waar de Heilige Maagd Maria de pelgrims opwachtte.

Het project van de monnik werd dankzij de hulp van de lokale gemeenschap en rijke families snel voltooid. De inrichting van de kapellen duurde wat langer en ging door tot de achttiende eeuw.

Sacri-Monti-Varese (1) Sacri-Monti-Varese (11) Sacri-Monti-Varese (15)

De Sacro Monte di Varese is verreweg de meest uniforme van alle Sacri Monti. Alle constructies, de kapellen, de drie fonteinen en de drie bogen die het Mysterie van de Rozenkrans als het ware ‘inleiden’, werden namelijk door één architect ontworpen: Giuseppe Bernascone, beter bekend onder de naam Il Mancino.

Sacri-Monti-Varese (3a) Sacri-Monti-Varese (4) Sacri-Monti-Varese (5) Sacri-Monti-Varese (6) Sacri-Monti-Varese (9) Sacri-Monti-Varese (12)

Naast Bernascone werkten onder anderen Giovan Mauro della Rovere, Pier Francesco Mazzucchelli en Francesco Silva en Stefano Maria Legnani aan het project. In 1983 schilderde Renato Guttuso een hedendaagse versie van de Vlucht naar Egypte op de buitenmuur van de kapel die is gewijd aan de geboorte van Christus.

Sacri-Monti-Varese (16)

Digitale reisgidsen voor álle unieke Werelderfgoed-plekken in Italië

Ter ere van Ciao tutti’s Werelderfgoed Weken hebben we drie digitale reisgidsen gemaakt met alle Werelderfgoed-plekken in Italië. Vanwege de omvang (in totaal beslaan de drie Specials ruim 1100 pagina’s) hebben we de Specials onderverdeeld in Noord-Italië, Midden-Italië en Zuid-Italië.

In het noorden geniet je onder meer van de Dolomieten, een unieke spoorweg, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, kleurrijke fresco’s in Padova, de dorpjes van de Cinque Terre en het sprookjesachtige Portovenere.

In Midden-Italië prijken onder andere de portici in Bologna, de mozaïeken in Ravenna, het landschap in de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de familie De’ Medici, Assisi, Urbino, de keizerlijke tuinen in Tivoli, Siena, San Gimignano en Longobardische pareltjes in Umbrië op de Werelderfgoedlijst.

In het zuiden geniet je tot slot van de schatten in Pompeï, Herculaneum en Oplontis, het gigantische paleis in Caserta, de adembenemend mooie Amalfikust, de ongerepte Cilento, de Sassi in Matera, de trulli in Alberobello, Griekse tempels op Sicilië, letterlijk schitterende mozaïeken, barokke balkonnetjes en de kleurenpracht van de Eolische Eilanden.

Bestel de Special Werelderfgoed in Noord-Italië via deze link of bestel hier het pakket met de drie Werelderfgoed Specials (Noord-, Midden- en Zuid-Italië).

De Ciao tutti Specials zijn digitale uitgaven. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *