Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bruschetta met tomaat uit eigen tuin

Laatst overkwam het me weer een keer, op een terras in Haarlem. Ik bestelde drie stukjes bruschetta (uitgesproken als broesketta, zoals het hoort), waarop de ober mij verbeterde en zei: ‘Drie broesjetta dus?’ Op dat soort momenten moet ik erg hard op mijn tanden bijten om de ober niet te vertellen hoe het eigenlijk hoort. Maar jammer is het wel, zo’n verbastering van de Italiaanse lekkernij der lekkernijen.

Aan het begin van Ciao tutti schreef ik al eens een blogstukje over dit simpele, maar o zo lekkere gerecht. Ik citeerde toen Marlena de Blasi, die in haar boek Duizend dagen in Toscane schrijft dat bruschetta door buitenlanders bijna altijd verkeerd uitgesproken, soms tot ergernis van de Italianen:

‘Meestal moeten de obers en de Italianen die in de buurt zitten te eten alleen maar lachen. Maar welke naam er ook aan wordt gegeven, goed landbrood, niet te dik gesneden en licht geroosterd boven de as van een houtvuur, bedruppeld met extra vergine olijfolie en bestrooid met fijn zeezout is al van oudsher een door en door Toscaanse gastronomische lekkernij. De toevoeging van fijngehakte, verse tomaten is heerlijk, vooral hartje zomer, evenals de geur van een dikke teen knoflook waarmee het warme brood wordt bestreken. Maar Toscaanse puristen zullen u vertellen dat met brood en olie en zout de allerbeste bruschetta wordt gemaakt.’

Ik geef zelf de voorkeur aan een versie met tomaten. Om het verschijnen van het nieuwe kookboek Groenten uit een Italiaanse tuin te vieren, deel ik vandaag dit recept met jullie. Omdat iedereen daar altijd naar vraagt als ik het maak, en ik nu dus naar mijn blog kan verwijzen, maar vooral omdat het zo’n heerlijk simpel gerecht is waar je toch complimenten mee oogst – en waarvan je dus zelf lekker kunt meegenieten zonder kookstress.

Bruschetta al pomodoro – Bruschetta met tomaat

Ingrediënten
(voor 4 personen)

8 sneetjes boerenbrood
4 tenen knoflook
6 tot 8 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
extra vierge olijfolie, om te sprenkelen
peper en zout

Rooster de sneetjes brood aan beide kanten onder de grill of op de barbecue. Wrijf de broodjes terwijl ze nog warm zijn in met de knoflooktenen en leg ze nog even terug onder de grill. Beleg de broodjes met tomaat, strooi er een snufje peper en zout op en besprenkel ze met olijfolie.

Tomaten uit eigen tuin
Het nieuwe kookboek doet zijn naam overigens eer aan, want het geeft naast recepten ook tips voor hoe je die groenten nu in eigen tuin kunt verbouwen. Zo heb je straks je eigen tomaten – dat moet nog lekkerder smaken!

Voor wie het wil proberen, volgt hier hoe je dat het beste aan kunt pakken volgens de auteurs van Groenten uit een Italiaanse tuin: ‘Tomaten gedijen het best in de volle zon op goed gedraineerde, vruchtbare grond. Kleinere rassen zijn ook geschikt voor potten en plantenbakken, waar de grotere soorten meer geschikt zijn voor de volle grond in de tuin. Dek de grond af met stro of landbouwplastic om het vocht vast te houden en de groei van onkruid tegen te gaan. Bij grotere rassen kun je niet zonder staken of hekwerk om te zorgen dat de vruchten niet op de grond komen te liggen. Oogst de vruchten bij voorkeur als ze hun volwassen kleur hebben. Als je ze plukt wanneer ze kleur beginnen te krijgen en in een warme kamer uit de zon bewaart, rijpen ze verder.’

Uiteraard bevat Groenten uit een Italiaanse tuin alle soorten Italiaanse groenten die je maar kunt bedenken. Ingedeeld op seizoen, zodat je het hele jaar een heerlijke tuin hebt en de meest lekkere gerechten op tafel tovert. Ik ga in elk geval eens kijken of een Italiaans tuintje tot de mogelijkheden behoort…

Groenten uit een Italiaanse tuin
vertaald door Jaro Schneider
ISBN 9789048812882
€ 37,50
uitgeverij Carrera

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

7 reacties

  1. Peter Housmans

    Mij valt ook altijd op dat ‘ciabatta’ door veel mensen verkeerd wordt uitgesproken. Ook in de horeca. Maar ja, zolang je op menukaarten nog ‘Wiener schnitzel’ ziet staan i.p.v. Wiener Schnitzel, verbaas ik me nergens over. In de horeca-opleiding is blijkbaar weinig aandacht voor taalonderricht en correcte menukaarten.

  2. Of als je in Nederland 1 panino bestelt dan krijg je ook altijd de wedervraag “Dus 1 panini?”

  3. En Peter, wat dacht je van het woord Gnocchi, dat is ook een hele leuke!
    Daar heb ik al heel wat lachwekkende varianten op gehoord hoor!
    Maar ach, als de mensen het maar lekker vinden en ervan kunnen genieten!
    En met dit recept zal het zeker lukken! Ciao, ciao!

  4. En tag-liatelli!

  5. hmmmm vanavond hier in Sessa Cilenta staan de brusjettas 🙂 op het menu als aperitiefhapje.
    het lijkt me ook weer zo een leuk boekje dat hier wordt voorgesteld. Ook duizend dagen in Toscane is heel mooi, net zoals haar eerdere boek Duizend dagen in Venezië

  6. de (Duitse) oom van mijn vrouw drinkt altijd Sjianti bij zijn Gnotsji 😉

    en Peter, dat de uitspraak niet helemaal correct is vind ik nog tot daar aan toe (niet iedere kelner kan Spaans, Italiaans, Frans, Thai, Chinees, etc spreken), maar dat de namen van gerechten fout gespeld staan vind ik inderdaad een grove fout. Als je de taal al niet machtig bent laat er dan een bekende/leverancier/klant even naar kijken, kleine moeite maar wel zo professioneel.

  7. en het kan nog gekker. neem goulash, ik neem aan dat veel mensen denken dat dit een hongaars gerecht is.
    maar in hongarije heb je Gulyás. lijkt erop maar een u is een oe, een ly spreek je uit als een j en een a met accent is een lange a. ofwel je zegt: goejaash

    het gerecht in nederland is vaak vlees met groente en rijst.
    http://cmgtcontent.ahold.com.kpnis.nl/cmgtcontent/media/000234500/000/000234598_001_FRAL0401104_200.jpg
    in hongarije is het stevige een soep.

    en daarom is het leuk om op vakantie te gaan. dan merk je toch dat dingen anders zijn. en terug naar het onderwerp, tomaten uit een eigen italiaanse tuin smaken echt veel lekerder dan uit eigen nederlandse tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *