Bijna is het zover! De zomervakantie staat voor de deur (de eerste scholen sluiten eind deze week voor zes lange, luie weken hun deuren). Veel Italiëliefhebbers reizen voor een broodnodige dosis la dolce vita weer naar het zuiden, waar er heerlijk geluierd en gelezen mag worden en waar romige cappuccino’s, borden vol pasta en bergen gelato worden afgewisseld met authentieke dorpjes, de flair van grote steden en een blauwe zee.
De laatste voorbereidingen worden getroffen. Huisdieren gaan uit logeren, de zomerkleding wordt in koffers gestopt, zwembroeken en bikini’s worden tevoorschijn getoverd en uit de het hele jaar door verzamelde stapel boeken moet een keuze worden gemaakt. Jullie willen immers vast niet zo naar la bella Italia reizen:
foto: Fashionblabla.it
Nu levert een koffer inpakken – behalve keuzestress – niet zo veel problemen of vragen op, maar we krijgen de laatste tijd veel mailtjes met vragen over praktische vakantiezaken als verzekeringen, tolwegen, internetten in het buitenland en bonnetjes. Daarom vandaag zeven praktische tips die onmisbaar zijn voor een fijn verblijf in Italië:
1 Niet in de file
Wie met de auto naar de laars rijdt, wil natuurlijk zo snel mogelijk op de plek van bestemming zijn. Welke dagen moet je dan vermijden en op welke dagen belooft het juist rustig te zijn onderweg? De ANWB heeft een zomerkalender voor Italië gemaakt, waarop je precies kunt zien wanneer je beter piano piano thuis of voor je tent kunt blijven zitten.
2 Tol met tempo
Geen zin om in de rij te staan voor de tolpoortjes? Maak dan gebruik van de speciale Telepass-poortjes. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een Viacard, die je onder andere kunt kopen bij een aantal banken, postkantoren, tankstations en tabacchi. Een keer in de rij dus, om vervolgens de hele vakantie door de tolpoortjes te zoeven.
3 Pas op voor de ZTL!
Let als je met je auto op pad gaat in de Italiaanse steden en stadjes goed op de ZTL-borden. Gastblogger Paul Janssen legt precies uit wat deze Zona Traffico Limitato is, hoe je hem herkent en welke nare gevolgen je jezelf kunt besparen door alert te zijn op deze zones. Van de boete kun je namelijk tijdens je vakantie alvast heerlijk Italiaans uiteten!
4 Goed verzekerd op pad
Zeker als je net als wij regelmatig naar Italië reist, is een doorlopende reisverzekering een must. Zo hoef je er niet telkens naar om te kijken, maar kun je wel zorgeloos gaan en staan waar je wil. De doorlopende reisverzekering van Aegon werd eerder dit jaar door de Consumentenbond als beste getest.
5 Bonnetje tegen een boete
We hebben ons koffie- of ijsbonnetje nog nooit hoeven tonen, maar het mag zomaar gevraagd worden tot een paar meter afstand van de koffiebar, ijssalon of trattoria waar je zojuist iets hebt besteld: het bonnetje als bewijs van je aankoop. Bewaar je bonnetje daarom goed en laat het niet achter op de toonbank – of erger nog op de stoep – van de horecagelegenheid waar je iets bestelde.
En hoewel het bij de meeste van jullie bekend zal zijn, noemen we het toch even om deze tiplijst te completeren: vaak bestel je in Italiaanse barretjes en ijssalons eerst bij de kassa wat je graag zou willen hebben. Je betaalt, krijgt een bonnetje en kunt vervolgens met bonnetje aan de bar gaan staan om je cappuccino of panino te vragen. Een kleine fooi (van bijvoorbeeld 10 cent) wil overigens nog wel eens helpen om in het gedrang je bonnetje wat duidelijker onder de aandacht te brengen…
6 Stempelen maar!
Reis je niet met je eigen auto, maar met het openbaar vervoer, wees je dan bewust van de Italiaanse gang van zaken. Dit betekent onder andere dat je in de meeste gevallen geen kaartje kunt kopen in de bus. Een of meer kaartje(s) of een abonnement voor meerdere dagen koop je van tevoren bij de edicola (kiosk), tabbacchi (tabakszaak) of bij de grotere busstations aan het loket. Gelukkig duiken er bij steeds meer haltes ook kaartjesautomaten op, maar die werken helaas niet altijd.
Denk eraan dat je het kaartje na het instappen nog stempelt, anders is het alsnog niet geldig. Dit geldt ook voor treinkaartjes. Al heb je je kaartje vijf minuten voor de trein vertrekt bij het loket gekocht, met details van treinnummer en vertrektijd, je moet het altijd stempelen in een van de automaten in de stationshal of op de perrons.
7 Altijd en overal online
Voor ons is een werkende internetverbinding bijna een eerste levensbehoefte. Vaak is er echter geen (goed/snel werkend) wifi te vinden, iets wat toch onmisbaar is als we jullie willen laten meegenieten van onze Italiaanse avonturen.
Daarom nemen we ons eigen wifi-netwerk mee op reis! Dankzij Wereldwijd Wi-Fi kunnen we werkelijk overal online zijn: op een dorpspleintje, op de skipiste, in de trein, op het strand en als je zou willen zelfs in een Venetiaanse gondel of op de koepel van de Duomo in Florence.
Hopelijk kunnen jullie met deze tips nog meer genieten van het Italiaanse dolce vita-gevoel. Buon viaggio!
Goede tips! Bedankt, zo wordt onze roadtrip naar Italie toch een stuk prettiger.