Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Clet – verkeersagent van de ziel zorgt voor vrolijke verkeersborden in o.a. Florence

Clet Abraham, een Franse kunstenaar die al meer dan twintig jaar in Florence woont, tovert regelmatig een glimlach op het gezicht van de inwoners van de stad van de renaissance. Met zijn humoristische kunst zorgt hij voor een vrolijke, hedendaagse noot tussen de eeuwenoude palazzi.

Hij wordt door de inwoners van Florence daarom ook wel ‘verkeersagent van de ziel’ genoemd. Meer dan toepasselijk, want Clet tovert verkeersborden namelijk om tot kunst. Kunst met een knipoog, want wie een verkeersbord dat door Clet onder handen is genomen passeert, kan niet anders dan glimlachen of hardop grinniken.

Toen we gisteren door Florence wandelden, hadden we ze al wel gezien, de grappige verboden-in-te-rijden-borden waarop een mannetje er met de witte balk vandoor probeert te gaan. Echt lang hadden we er niet bij stil gestaan, tot we toch wel veel verschillende verkeersborden zagen die waren omgetoverd tot grappige afbeeldingen.

Een mannetje dat bloemen plukt in een gevaarlijke bocht, een engeltje van een pijl die inderdaad in de richting van de hemel wijst… langzaam werden we nieuwsgierig. Wie maakt deze grappige toevoeging aan de bestaande verkeersborden?

Clet-verkeersborden-kunst (5)

Toen we ’s avonds bij een Florentijnse vriendin aten, vertelde zij dat het brein achter de kunstige verkeersborden Clet Abraham is. Deze Franse kunstenaar, die oorspronkelijk uit Bretagne komt, kwam naar Florence om te studeren aan de Accademia di Belle Arti en is nooit meer weggegaan. En mocht hij dat ooit van plan zijn, dan blijven de vele verkeersborden gewoon hangen, als een vrolijk eerbetoon aan deze bijzondere artiest.

Clet schudde de stad wakker met zijn humoristische toevoeging aan verkeersborden. Een paar voorbeelden van de tekens die aan Clets associatieve brein ontschoten en die nu de straten van Florence sieren:

Clet-verkeersborden-kunst (1) Clet-verkeersborden-kunst (2) Clet-verkeersborden-kunst (3) Clet-verkeersborden-kunst (4) Clet-verkeersborden-kunst (6)

Maar Clet doet veel meer. Zo liet hij in januari 2011 de stad ontwaken met zijn standbeeld Uomo comune (Gewone man), van een man die vanaf de Ponte delle Grazie zo de Arno in lijkt te willen stappen:

De gemeente Florence kon de humor er helaas niet zo van in zien en liet het beeld weghalen. En dat terwijl ze met de verkeersborden heel wat toleranter zijn dan het Toscaanse Pistoia, waar Clet flink wat boetes kreeg voor zijn verkeerskunst.

Gelukkig worden Clets borden in Florence, Milaan, Turijn en Rome zeer gewaardeerd en blijven ze hangen, ook omdat de betekenis heel duidelijk blijft. Het enige probleem is dat de borden nogal eens gestolen worden; Clets kunst is inmiddels zo populair dat de door hem bestickerde borden een aanwinst zijn voor elk interieur.

Dat geldt ook voor Clets koffiekunst; de schetsen die hij maakt met een caffettiera, een Italiaans koffiepotje, in de hoofdrol. Wie goed kijkt, ziet de koffiepot in vele gedaanten op het toneel verschijnen, van de doopkapel in Florence tot de Eiffeltoren in Parijs.

Clet houdt bovendien wel van een geintje. In oktober 2010 wandelde hij het Palazzo Vecchio in Florence binnen, waar toentertijd het schilderij Il Bronzino ontbrak omdat het was uitgeleend voor een expositie in het verderop gelegen Palazzo Strozzi. Hoe hij het voor elkaar kreeg, zullen we nooit weten, maar het lukte Clet om op de plek van het schilderij een zelfportret te hangen. Tot groot ongenoegen van de museumdirectie, die moest toegeven dat de bewaking had gefaald.

Clet haalde deze grap echter niet zomaar uit. Met het tonen van zijn zelfportret wilde hij de Florentijnen attent maken op de hedendaagse kunstenaars die in de stad wonen en werken, en die nogal eens ondergesneeuwd raken tussen de grote meesters uit de renaissance. Die moeten uiteraard de aandacht krijgen die ze verdienen, maar er moet ook ruimte zijn voor nieuwe initiatieven, aldus Clet.

Gelukkig kun je in Florence dankzij de vrolijke verkeersborden niet meer om deze kunstenaar heen. Wil je tijdens een bezoek aan Florence niet alleen de borden op de foto zetten, maar ook een origineel souvenir meenemen, breng dan een bezoek aan het atelier van Clet in de wijk San Niccolò (Via dell’Olmo 8).

Hier kun je zijn borden in allerlei soorten en maten kopen, maar als dat een beetje teveel van het goede is kun je ook gewoon een T-shirt, ansichtkaart of sticker uitzoeken als aandenken aan je bezoek aan de stad. Vrolijke reacties gegarandeerd!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

5 reacties

  1. Ook wij waren aangenaam verrast toen we de borden van Clet ontdekte. De dagen in Florence werden o.a. doorgebracht met het zoeken naar nieuwe borden. Humor ligt dus gewoon op straat.

  2. Wat een kunstenaar! Heel apart, nog nooit gezien!
    En de kunst met de koffiepotjes! Waren we allemaal maar zo fantasierijk!

  3. Wat ontzettend leuk, dat is zeker humor!

  4. ga in september voor twee weken naar Florence dus ga zeker een keer in zijn atelier kijken!

  5. Wauw wat leuk om te zien dat een “simpel” verkeersbord zo creatief en met humor kan worden omgetoverd tot kunst. Dit geeft misschien wel inspiratie voor een eigen ontwerp wat wij makkelijk kunnen vertalen tot een mooi cadeau of kunstverkeersbord voor tuis aan de muur 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *