Hoe leuk is het om je hond ook mee te nemen op vakantie naar Italië? Om samen met je trouwe viervoeter te genieten van een ontspannen reis én verblijf delen we in dit artikel een aantal praktische tips, zowel voor de reis naar Italië als voor je vakantie zelf.
Want hoe zit het nu precies in Italië? Welke regels gelden er? Waar moet je rekening mee houden? Mag je hond mee naar het strand? We vertellen het je allemaal in dit artikel, waarin we ook een aantal handige links delen.
De regels voor de reis naar Italië
Italië is een hondvriendelijk land waar net als in Nederland en België de voorschriften van de Europese Unie gelden. Zo moet je hond een Europees paspoort, een elektronische identificatiechip en een rabiësvaccinatie (de eerste keer minstens eenentwintig dagen voor vertrek) hebben, als basisvoorwaarden om te kunnen reizen.
Deze regels zijn ook van toepassing op andere EU-landen waar je mogelijk met de auto doorheen reist, zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Mocht je via Zwitserland naar Italië rijden, dan kun je bij de grens het Europese hondenpaspoort laten zien. Ondanks het feit dat Zwitserland geen lid is van de EU, wordt dit ook voor de reis door Zwitserland geaccepteerd.
Meer specifieke informatie over bijvoorbeeld de wijze van vervoer van je hond per land vind je op de website van het LICG. Op deze site vind je overigens ook andere praktische tips over een vakantie met de hond.
Voor Italië geldt aanvullend dat je hond minimaal vijftien weken oud moet zijn. Wanneer je met twee of meer honden reist, moeten ze vervoerd worden in de kofferruimte in een bench of achter een hondenrek.
Let onderweg goed op de temperatuur in de auto en las voldoende stops in om even de benen te kunnen strekken. Zorg voor voldoende water, zodat onverwacht oponthoud niet meteen voor stress zorgt.
Het is ook aan te raden om de halsband van je hond te voorzien van een penning met zijn of haar naam maar vooral ook met een telefoonnummer (inclusief landcode).
Honden in de openbare ruimte
De Italiaanse wetgeving schrijft voor dat een hond aangelijnd moet worden op straat, in openbare parken en op stranden. Hoewel in de praktijk niet iedereen zich hieraan houdt, loop je een zeker risico als je deze regel niet naleeft, zeker op drukkere plekken.
De riem mag maximaal anderhalve meter lang zijn. Het bij je hebben van poepzakjes en een muilkorf is verplicht. Die laatste moet bijvoorbeeld op als je je hond meeneemt in het openbaar vervoer.
Per regio of gemeente gelden mogelijk aanvullende regels. Check daarom altijd bij het boeken van je verblijf of er nog lokale regels zijn waar je als baasje aan moet voldoen als je je hond meeneemt.
Honden in het openbaar vervoer
Honden moeten in het openbaar vervoer (in de trein, bus, tram, metro maar ook in de kleinere funicolari) aangelijnd en gemuilkorfd zijn en een eigen kaartje hebben (dit is vaak wel een aangepast tarief).
Kleine honden mogen soms gratis mee in de trein wanneer ze in een tas zitten (en geen zitplaats bezet houden) met maximale afmetingen van zeventig bij dertig bij vijftig centimeter.
Met de hond naar het strand
Of honden toegang hebben tot het strand, wordt meestal per gemeente geregeld. In het algemeen geldt dat honden tussen 1 mei en 15 september niet welkom zijn op het strand, met uitzondering van speciale hondvriendelijke stranden, in Italië ook wel Bau (Bau) Beaches genoemd.
Met name in de regio’s Emilia-Romagna, Ligurië en Toscane vind je veel stranden waar honden welkom zijn. Hoe verder je naar het zuiden reist, hoe minder dat er worden.
Op de website van Zampa Vacanza vind je (in het Italiaans) een overzicht van stranden die toegankelijk zijn voor honden, mooi onderverdeeld per regio. Zo kun je voor jouw vakantiebestemming de dichtstbijzijnde stranden vinden waar je ook met je hond naartoe kunt.
Bij sommige strandtenten kun je, tegen betaling, een plekje reserveren voor je hond. Houd er rekening mee dat dit meestal alleen geldt voor kleine tot middelgrote honden en dat toestemming voor het strand niet altijd ook toestemming voor het zwemmen in zee betekent.
Voor het zwemmen in de meren geldt dat de regels eveneens lokaal bepaald worden. In een aantal meren mag je hond gewoon een duik nemen, voor andere geldt een zwemverbod voor viervoeters.
Ook rond de meren vind je stranden waar je met je hond terecht kunt. Vraag bij het reserveren van je accommodatie naar de mogelijkheden.
Met de hond naar een restaurant
Als je onderweg bent in Italië, is het wellicht handig om te weten dat Autogrill, de bekende keten van wegrestaurants, de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in het aanleggen van zogenaamde Fido Parken.
Hier kun je onderweg je hond even zijn benen laten strekken, in een veilige omgeving waar stromend water en schaduwrijke plekken beschikbaar zijn. Hier en daar is zelfs een behendigheids-parcours aanwezig. Voor de exacte locatie van deze wegrestaurants klik je hier.
Het is meestal geen punt om je viervoeter mee uit eten te nemen, zeker niet buiten op het terras. In het noorden is dit wellicht nog iets makkelijker dan in het zuiden. Vraag het voor de zekerheid even netjes voordat je naar binnen loopt of het terras betreedt.
Met je hond naar de stad / bezienswaardigheden
Waar je in de stad rekening mee moet houden is dat er niet overal evenveel groen te vinden is in het centro storico. Sommige steden hebben meer parken en andere openbare groenvoorzieningen dan andere, dus houd hier rekening mee bij het plannen van je reis.
Voor musea geldt dat honden meestal niet welkom zijn. Uitzonderingen zijn er vaak wel bij bezienswaardigheden in de openlucht. Zo mag een kleine hond in Pompeï – uiteraard wel aangelijnd – ook mee op pad.
Check voor de zekerheid de website van de bezienswaardigheden die je van plan bent te bezoeken om te zien of je hond mee mag en welke regels er gelden.
Een warm welkom voor je viervoeter
Of je nu in een appartement verblijft, een villa huurt of graag in een hotel logeert, in veel gevallen kun je je hond meenemen. Soms is dit wel afhankelijk van het aantal honden, het formaat van je hond(en) en de periode.
Het is uiteraard wel goed om dit van tevoren te checken bij de accommodatie of de reisorganisatie waar je boekt. Soms betaal je een toeslag voor je viervoeter, dus ook dit is goed om te checken voor je boekt.
In het aanbod van reisorganisatie Italmania kun je in meer dan de helft van alle accommodaties je hond meenemen. Op de website van Italmania kun je eenvoudig zien of er een locatie tussen zit die je aanspreekt, zodat je een mooi verblijf kunt boeken of een rondreis kunt samenstellen.
Daarnaast heeft Italmania ook een aantal rondreizen samengesteld waarbij je je hond mee kunt nemen. Mooie voorbeelden zijn de rondreis door Trentino-Alto Adige en Piemonte en de rondreis door Toscane en Le Marche.
Je kunt Italmania natuurlijk ook altijd een reis op maat laten maken. Geef dan bij je aanvraag duidelijk aan met hoeveel honden je graag op pad wil en of het om kleine, middelgrote of grote honden gaat.
met dank aan Andrea Bonfanti & Simone Crespiatico voor een aantal foto’s
Nog een aantal handige links
adviezen van de Nederlandse overheid over het reizen met je hond
de officiële website van de Vlaamse overheid over het reizen met je hond
tips van de Italiaanse overheid over het reizen met je hond
de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG)
Ook leuk om te lezen
een speciale fontein voor honden in Rome
de hond met de zes poten
een bijzonder artistieke hond
nog een beroemd hondje uit de Italiaanse kunst