Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 tips voor het huren van een auto in Italië

Of je nu in de herfstvakantie op pad wil of gebonden bent aan schoolvakanties, met deze tips voor het huren van een auto in Italië wordt je vakantie nóg fijner.

Van een rondreis over het meestal nog zeer zonnige Sicilië to een roadtrip door Puglia, van wijnroute in Piemonte of in de Chianti (Toscane) tot een stedentrip Rome in combinatie met een tocht door de Castelli Romani, met een auto heb je net wat meer vrijheid.

De mooiste (en lekkerste) plekken van Italië vind je vooral buiten de gebaande paden. Een (huur)auto is dan onontbeerlijk. En omdat het best wel een eind rijden is voor je in de laars bent, kiezen steeds meer mensen voor de combinatie van een vlucht met een huurauto.

Dat zien we ook terug aan het aantal vragen dat jullie ons per mail over het huren van een auto stellen. Waar kun je het beste een auto huren? Moet je een extra verzekering nemen? Waar moet je op letten bij het boeken van een huurauto?

Om maar met de eerste vraag te beginnen: wij huren tijdens onze reizen door Italië altijd een auto bij Sunny Cars. Op elk vliegveld in Italië hebben zij een lokale partner met wie ze nauw samenwerken, maar je regelt alles direct via Sunny Cars, in het Nederlands.

Bij eventuele problemen zijn zij je directe aanspreekpunt en kun je dus gewoon in je eigen taal je verhaal doen. Ook bij het boeken helpen ze je graag een eindje op weg. Zo geeft Sunny Cars in hun Trendrapport allerlei handige tips, die we graag met jullie delen.

1 Voorkom onverwachte kosten

Voor 76% van de vakantiegangers is prijs een van de belangrijkste aspecten bij het kiezen van een autoverhuurder. Ruim een kwart gaat voor de goedkoopste autocategorie en een grote groep neemt zelf een navigatiesysteem mee, want dat scheelt weer een bedrag dat men liever ter plekke uitgeeft.

Helaas wordt vaak pas bij het ophalen van een huurauto nagedacht over eventuele verzekeringen. Zeven op de tien huurders sluit dan pas een extra verzekering af, maar daarmee ben je dan alsnog duurder uit.

Met een vooraf geboekt all-in huurpakket heb je niet alleen de voordeligste deal, het scheelt je ook nog eens gedoe en tijd ter plekke, die je veel beter kunt besteden door meteen na aankomst al naar een lekker lunchadres te rijden. Als je pas later losse extra’s of een all-in pakket toevoegt, moet je bijbetalen. Wie écht prijsbewust voor de beste deal gaat, boekt dus vooraf een all-in pakket.

Bij Sunny Cars zijn afkoop eigen risico bij schade en diefstal, ongelimiteerde kilometers en dekking van glas-, banden-, bodem- en dakschade standaard inbegrepen. Een extra bestuurder is inbegrepen bij het AD-pakket. Huren zonder creditcard is mogelijk met het Geen waarborgpakket.

2 Kies een auto die ruim genoeg is

Begrijpelijk dat je wellicht in eerste instantie naar de goedkoopste autocategorie kijkt, maar wees ook realistisch: je gaat niet even een ritje maken om de kinderen naar school te brengen of boodschappen te doen.

Alle passagiers, ook eventuele kinderen, moeten een gordel hebben (ook op de achterbank!) en genoeg (been) ruimte hebben. Zeker als je de auto vaak gebruikt om naar sfeervolle plaatsjes, schitterende stranden en andere bezienswaardigheden te rijden, wil je wel een beetje comfortabel kunnen zitten.

Denk ook goed na over je bagageruimte: wat neem je allemaal mee naar Italië? Wil je koffers meenemen (die nemen vaak meer plek in) of weekendtassen en rugzakken? Maar ook: wat wil je allemaal mee terug nemen? Er is zoveel lekkers te proeven, dat er stiekem altijd meer mee teruggaat dan voorzien, om thuis het vakantiegevoel nog even lekker vast te kunnen houden.

3 Reserveer je huurauto op tijd

Kosten besparen kan ook door op tijd te boeken. Check zodra je je vlucht(en) hebt geboekt meteen het aanbod aan huurauto’s van Sunny Cars. Zeker in drukke periodes (zoals de zomervakantie en andere schoolvakanties) kan de prijs flink hoger liggen als je te lang wacht met boeken.

4 Wees flexibel

Net als bij het boeken van vliegtickets geldt ook hier: wees flexibel. Veel accommodaties hanteren in het hoogseizoen een vaste aankomst/vertrekdag, waardoor het huren van een auto op bepaalde data duurder kan zijn. Kijk eens naar alternatieven: vlieg een paar dagen eerder / later en zoek nog een accommodatie met flexibele aankomst/vertrekdata. Zo geniet je van nóg meer mooie plekken in Italië!

Boek ook wel je accommodatie op tijd, want steeds meer vakantiegangers kiezen voor een rondreis met verschillende accommodaties. Bijna de helft van de rondreizigers logeert op twee of drie plaatsen, twee op de tien probeert vier leuke slaapadresjes uit en een even grote groep overnacht op vijf of meer locaties. Vooral mensen tot veertig jaar reizen graag rond, maar ook zestigplussers houden van vrijheid.

5 Zorg voor een goede voorbereiding

Het gevoel van vrijheid en flexibiliteit is vaak de voornaamste reden om een auto te huren op vakantie. Het is dé manier om op plekken te komen die je zonder (huur)auto zou missen. Bovendien is het vaak de snelste manier om van A naar B te komen, reis je comfortabel (droog, met genoeg beenruimte, airco en (zelfgekozen) muziek) en kun je veel spullen of bagage meenemen.

Veel vakantiegangers vinden het reizen met het plaatselijke openbaar vervoer maar onhandig. Ze hebben geen zin in het gedoe van tijden en routes uitzoeken en/of tickets kopen. Maar ook met een auto moet je je goed voorbereiden: zorg voor een goede navigatie (neem je eigen navigatie mee, huur er een of zorg voor genoeg MB’s op je telefoon om die als navigatie te kunnen gebruiken), koop eventueel een plattegrond (niet alleen als back-up, maar ook om af en toe lekker ouderwets offline te kunnen toeren) en zorg dat je alle adressen van accommodaties, wijnboeren, restaurants, bezienswaardigheden etc. altijd bij de hand hebt

6 Drive as the locals do

Lees je ook goed in zodat je op de hoogte bent van de nationale verkeersregels. De ANWB heeft bijvoorbeeld een mooi overzicht met alle verkeersregels voor Italië. Zorg er in Italië vooral ook voor dat je goed anticipeert op andere verkeersgebruikers. Italianen zijn soms echte wegpiraten, maar ze zijn ook meesters in het moeiteloos manoeuvreren en het gebruiken van alle beschikbare ruimte (in positieve en negatieve zin).

Let ook goed op de lokale verkeersregels en –borden, zo dat je bijvoorbeeld geen ZTL (Zona Traffico Limitato) inrijdt. De boetes zijn niet mis en dat is echt zonde van het geld (en van de negatieve ervaring onderweg).

7 Of ga juist eens op de bonnefooi…

Natuurlijk kan dit niet altijd en voor iedereen, maar overweeg – zeker als je maar met zijn tweetjes bent en buiten het hoogseizoen reist – met ook eens op de bonnefooi te reizen. Dankzij je huurauto heb je best veel ruimte voor spontaniteit op reis.

Bijna twee op de tien mensen uit het Trendrapport van Sunny Cars bepalen vooraf de route, maar leggen hoogstens de helft van de overnachtingen vast. Een even grote groep organiseert vooraf alleen de eerste en laatste overnachting. Twaalf procent reist volledig op de bonnefooi. Vrijheid, blijheid!

8 Lees je huurovereenkomst goed door

Tijdens een roadtrip laat je je graag verrassen door prachtige plekken onderweg, maar zorg ervoor dat je niet verrast wordt door de voorwaarden voor het huren van de auto. Lees alles ruim voor vertrek goed door, zodat je bij eventuele vragen nog kunt checken hoe het zit. Zorg dat je precies weet wat er in de huursom is inbegrepen.

Bij het ophalen van de huurauto voelen vier op de tien vakantiegangers wel eens de druk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Als de voorwaarden in het huurcontract duidelijk zijn, hoef je hierover niet te twijfelen.

9 Check vooral ook de details van je verzekering

‘De standaardverzekeringen voldoen prima, dus ik sluit geen extra verzekeringen af voor mijn huurauto’ – zo denkt een kwart van de vakantiegangers erover. Ongeveer veertig procent weet wel beter en kiest voor een all-in huurauto waar alle nodige verzekeringen bij zitten. Maar goed ook, want veel mensen hebben geen idee waarvoor ze verzekerd zijn en gaan dus met (onnodig) veel risico op pad. Met kans op extra onverwachte kosten door schade.

Hieronder heldert Sunny Cars de grootste misverstanden in een handig overzicht op:

10 Boek je huurauto bij Sunny Cars

Sunny Cars zorgt er met het all-inclusive concept voor dat je op een zorgeloze manier een auto kunt huren. De huursom is glashelder, want alle benodigde verzekeringen zijn inbegrepen, inclusief dekking van glas-banden-bodem-dakschade, terugbetaling eigen risico en een aanvullende BA-verzekering van € 7,5 miljoen. Alle details vind je op de website van Sunny Cars.

Je kunt dus met een gerust hart nee zeggen tegen extra verzekeringen die je ter plekke worden aangeboden, alles is al geregeld. Het wegslepen van je auto bij een ongeval, het verliezen van de sleutels of inbraakschade aan het navigatiesysteem: zodra je iets overkomt, neemt Sunny Cars de afhandeling én de betaling van je over. En wist je dat je de Nederlandssprekende medewerkers 24/7 telefonisch kunt bereiken?

dit artikel is geschreven i.s.m. Sunny Cars – voor ons de nummer één in autoverhuur

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *