Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pandoro – Italiaanse kerstcake in de vorm van een ster

Naast de panettone, het traditionele Italiaanse kerstbrood, kennen ze in Italië de pandoro, die oorspronkelijk uit de regio Veneto komt.

De pandoro wordt gemaakt van bloem, eieren, boter en gist. De cake wordt vervolgens gebakken in een stervormige bakvorm en bestrooid met poedersuiker. De naam pandoro is een samentrekking van pane d’oro, brood van goud.

Dit kerstbrood werd toen Venetië nog een republiek was namelijk vooral geserveerd door welgestelde families. Inmiddels kunnen de meeste Italianen met Kerstmis genieten van een dikke plak ‘gouden brood’.

Een stijlvolle serveertip

Snijd de pandoro horizontaal in plakken van twee, drie centimeter dik, die prachtige sterren vormen. Meng mascarpone met wat vanillesuiker (en eventueel met wat citroenrasp voor een extra frisse touch).

Bestrijk de onderste plak pandoro hiermee en dek af met de volgende plak, zodat de punten van de ster niet over elkaar heen vallen. Ga zo door tot het topje van de pandoro.

Garneer de uitstekende sterpunten met fruit (denk aan frambozen, bosbessen, granaatappelpitjes) of chocoladedruppels. Bestrooi de pandoro met poedersuiker of cacao – of schenk er vloeibare chocolade over.

Ook heel lekker: pandoro met pistachecrème, witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes. Of pandoro met hazelnootpasta en fijngehakte hazelnoten.

Of wat denk je van pandoro met koffiecrème en chocolade koffieboontjes? Laat je inspireren door onderstaande foto’s en varieer gerust naar eigen smaak en culinaire creativiteit!

Nog meer kerstrecepten, tips en verhalen

In onze Kerstspecial vind je nóg meer kerstrecepten, kersttips en kerstverhalen. Trakteer jezelf op deze feestelijke Special en geniet van bijna driehonderd pagina’s die je helemaal in de stemming brengen voor een Italiaans kerstfeest.

Bestel de kerstspecial

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je – zowel op de website als in je e-mail – een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *