Naar hoofdinhoud Naar navigatie
20 juni 2022

Venetië – kleine atlas voor hedonisten

Fotograaf Guillaume Dutreix en schrijfster Lucie Tournebize laten je in hun boek Venetië – kleine atlas voor hedonisten de magische kant van Venetië zien. Ze nemen je mee naar bekende plekken, maar juist ook naar de verborgen kanten van de stad.

Je ontdekt bijvoorbeeld de ziel van Burano, gezien door de ogen van Philippe Starck, en bezoekt Carlo Scarpa’s showroom van Olivetti op het Piazza San Marco. Ook geniet je van cicchetti in verschillende bacari in de stad en bewonder je moderne kunst in het barokke paleis Ca’ Pesaro.

Je bezoekt de eigentijdse architectuur op het eiland Giudecca, wandelt door verborgen tuinen, bezoekt een fluweelfabriek en laaft je aan zowel de gotische grandeur als aan de kleinere kanalen die de stad doorsnijden.

Dankzij dit prachtige koffietafelboek dat veel verschillende aspecten van Venetië laat zien, droom je thuis alvast heerlijk weg bij het plannen van een vakantie in Venetië of haal je herinneringen op aan deze betoverende stad.

De steegjes van Venezia Minore

Wij wandelden met Guillaume en Lucie als gids door de kleinere steegjes van Venetië. Want zoals Guillaume en Lucie zeggen: ‘Venetië is niet alleen de grootsheid en pracht van een verleden dat de stad luister en rijkdom schonk. Het is ook een stad van smalle straatjes, kleine kerkjes, stille grachten en volkspleinen, waar het dagelijkse leven zich afspeelt.’

Rio Marin

De wandeling door Venezia Minore start bij Rio Marin. Guillaume en Lucie vertellen: ‘Venezia Minore is de titel van een film uit 1942 van Francesco Pasinetti en van het boek uit 1948 van architecte Egle Renata Trincanato. Beide roepen, op hun eigen manier, beelden op van de kleine kanalen, het leven op de pleinen, het Venetië van alledag.

Deze werken leidden tot de uitdrukking ‘klein Venetië’, die sindsdien gebruikt wordt om de volksbuurten aan te duiden, de eenvoudige huizen, de alledaagse pracht van de bescheidener huizen. Laten we Venetië eens op deze manier bekijken.

In de sestiere van Santa Croce ontdek je verborgen plekjes in het bijzonder dichte labyrint van de wijk. Startpunt is de Rio Marin, een kanaal dat je in een paar minuten bereikt door vanaf het station de Ponte degli Scalzi over te steken. Met een privéboot of gondel is het ook direct bereikbaar vanaf het Canal Grande, waarop het uitkomt.

Ogenschijnlijk alledaags heeft dit kanaal toch alles wat nodig is voor een sfeervolle wandeling tot aan het terras van de gelijknamige, kleine banketbakker, waar je als fijnproever zeker de tiramisù, de huisspecialiteit, moet bestellen. Als het niet gesloten is, moet je beslist door de deuren van Palazzo Soranzo Cappello lopen, de tuin is prachtig.’

San Zan Degola

Guillaume en Lucie: ‘Vanaf de Rio Marin loop je door naar het Canal Grande door een doolhof van steegjes waarin je steeds minder voorbijgangers tegenkomt. Zoals dat vaak het geval is in Venetië, hoef je maar een stukje te lopen om in een andere wereld terecht te komen.

Via Lista Vechia dei Bari en vervolgens Calle Bembo kom je op een pleintje bij een kerk met een verrassende naam, San Zan Degola, de Venetiaanse gedaante van Sint Johannes de Doper die onthoofd werd.

De eerste vermelding van de kerk dateert uit 1007 en ook nu nog is de kerk, ondanks talrijke restauraties, een vrijwel ongeschonden toonbeeld van Venetiaans-Byzantijnse architectuur: de acht Griekse zuilen met Byzantijnse kapitelen zijn hiervan een duidelijk bewijs.’

Campo San Giacomo dell’Orio

Door een verborgen steegje aan het eind van Campo San Zuan Degolà leiden Guillaume en Lucie je naar de Calle del Capitello en daarna de Calle dello Spezier. Guillaume: ‘Als je vervolgens de Rio del Megio een eindje volgt, kom je bij Campo San Giacomo dell’Orio, een groot plein met platanen waar de bewoners groenteperkjes onderhouden en waar kinderen ongestoord spelen.

Het is niet duidelijk waar het plein zijn naam aan te danken heeft: dell’Orio zou best del rio, ‘van het kanaal’ kunnen betekenen, maar dat is niet zeker. De kerk staat er al sinds de tiende eeuw en bevat nog oudere groenmarmeren zuilen uit de zesde eeuw, meegebracht uit Constantinopel door de kruisvaarders.’

Geniet van alle tips, verhalen en foto’s van Guillaume en Lucie in

Venetië – kleine atlas voor hedonisten | Guillaume Dutreix & Lucie Tournebize | ISBN 9789493273306 | € 29,95 | uitgeverij mo’media | bestel Venetië – kleine atlas voor hedonisten bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

2 reacties

  1. Lucie Tournebize schreef:

    Thank you so much for writing this paper ! I am Lucie Tournebize, the author, and I read it thanks to Google translate. I think you mistake me and Guillaume: I wrote, he took photos 🙂
    I am very happy you loved the book!

  2. Saskia schreef:

    Thanks Lucie, happy you found it and corrected it – I added your name too.
    It is a beautiful book and I am sure it will make many people – including me – dream about Venice daily!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ciao tutti is hét startpunt voor je vakantie naar Italië, bomvol persoonlijke tips. Buon viaggio!

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen