Download gratis de Ciao tutti app!

Een waterman in Venetië – de Torre dell’Orologio

In de stad waar je overal het geluid van water hoort, voelt Saskia zich als waterman uitermate thuis. Zeker in deze tijd van het jaar, niet alleen de tijd van de Waterman maar in Venetië ook van het altijd weer schitterende carnevale.

Orologio-Piazza-San-Marco-Venetië (6)

Vandaag zetten we echter een Venetiaans element in het zonnetje dat het hele jaar door te bewonderen is op een van de drukste plekken van de stad, en dat daardoor vaak niet de aandacht krijgt die het eigenlijk verdient: de Torre dell’Orologio, met de schitterende astronomische klok. Deze klok geeft, zoals de naam al doet vermoeden, niet alleen de tijd aan, maar ook de verschillende fasen van de maan en de beweging van de zon langs alle sterrenbeelden.

Orologio-Piazza-San-Marco-Venetië (1)

Non è vero, ma ci credo,’ zo denkt de gemiddelde Italiaan over horoscopen. ‘Het is niet waar, maar ik geloof er wel in.’ Voor dit jaar luidde de Italy Travel Horoscope voor Saskia als Waterman als volgt: ‘It’s time to make some drastic changes in your life. You may take a keen interest in various forms of art particularly music and poetry. A literary tour of Tuscany or a tour of Italy’s most interesting museums is the right choice for you. This trip might turn into a life changing experience and, perhaps, even make you decide to move to Italy and start a new life in the belpaese. Those of you who are willing to relocate have stars in their favour.’ Die drastische veranderingen zijn er met het freelancen zeker gekomen – gelukkig allemaal positief. Die literaire tour door Toscane komt er ook – er wordt immers gewerkt aan een verhalende reisgids over deze regio – en die verhuizing, tja, wie weet…

Gruwelijke geschiedenis
Maar goed, terug naar de Torre dell’Orologio in Venetië. De geschiedenis van de toren begint vrij gruwelijk. De makers van het ingenieuze uurwerk, dat in die tijd (eind vijftiende eeuw) als een regelrecht wonder werd beschouwd, mochten volgens de opdrachtgever namelijk niet in staat zijn om een zelfde uurwerk voor anderen te maken. Om dit echt te voorkomen, werden de ogen van beide ontwerpers uitgestoken.

Orologio-Piazza-San-Marco-Venetië (2)

Nog meer ongeluk
Het uurwerk had niet alleen een noodlottig gevolg voor de makers ervan. Zo’n twee eeuwen later was degene die de verantwoording droeg voor het onderhoud van de klok net te dicht in de buurt van een van de hamers waarmee de twee metalen figuren elk uur op de klok slaan. Hij kreeg letterlijk een klap van de hamer en stortte naar beneden. Hij overleefde deze gruwelijke val niet.

Toren van de Moren
De twee metalen figuren die elk uur de klok slaan, worden door de Venetianen ook wel i Mori, de Moren, genoemd – naar het schijnt vanwege de donkere kleur van het metaal. De oudere Moor, met baard, slaat het eerst, de jongere Moor volgt zijn voorbeeld. Wie een Venetiaan naar de Torre dell’Orologio zal vragen, krijgt wellicht een wat vragende blik, de Torre dei Mori kent echter iedereen.

Orologio-Piazza-San-Marco-Venetië (3) Orologio-Piazza-San-Marco-Venetië (5)

Extra leuk
Rond 15 augustus (Ferragosto) en 6 januari (Driekoningen) zie je niet alleen de twee Moren, maar ook de aartsengel Gabriël en de drie wijzen uit het oosten. Zij komen elk uur even naar buiten, om een buiging te maken voor de bronzen Madonna.

Astronomische klok Venetie

De rest van het jaar kun je deze vier figuren alleen binnen bewonderen, als je de Torre dell’Orologio beklimt. Let wel: dit kan alleen na een tijdige telefonische reservering (via 848082000 vanuit Italië of via 0039-04142730892 vanuit het buitenland), waarbij je meteen je creditcardgegevens moet doorgeven (een kaartje kost ca. € 15,00). Op het afgesproken tijdstip word je dan door een gids opgehaald bij de ingang van het Museo Correr aan het Piazza San Marco en beklim je de toren. De trappen zijn steil, maar het uitzicht is adembenemend – je kunt de campanile van de San Marco en de gouden engelen op het dak van de kerk zelf bijna aanraken!

Orologio-Piazza-San-Marco-Venetië (4)

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *