Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

De Gouden Leeuwen van Venetië

Op 28 augustus gaat het doek open voor de 70ste editie van de Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia, zoals het Filmfestival van Venetië voluit heet. Het is het oudste filmfestival ter wereld; de eerste editie werd reeds in 1932 gehouden, zoals deze poster laat zien:

1st_Venice_International_Film_Festival_posterfoto: Venice International Film Festival

Het filmfestival is opgericht door Giuseppe Volpi. In de beginjaren gaf deze Volpi zijn naam aan de prijs voor de beste acteur en de beste actrice, de zogenaamde Coppa Volpi. De beste Italiaanse en de beste buitenlandse film kregen de Coppa Mussolini – een naam die tot 1942 bleef bestaan.

Het filmfestival wordt nu elk jaar gehouden in het Palazzo del Cinema op het Lido, waar het ooit ook is begonnen. Vlak na de oorlog werd echter uitgeweken naar onder andere de Cinema San Marco en het Palazzo Ducale aan het Piazza San Marco. In 1949 keerden regisseurs, acteurs, recensenten en filmliefhebbers pas weer terug naar het Lido.

De verhuizing werd meteen aangegrepen om de naam van de filmprijzen voor eens en voor altijd van hun negatieve connotatie te ontdoen. De prijzen werd vernoemd naar het trotse symbool van de stad Venetië: de leeuw. En omdat het gaat om de prijs voor de aller-, allerbeste film, werd deze leeuw in goud uitgevoerd: il Leone d’Oro, de Gouden Leeuw, was geboren.

leeuw-Venetie-3

De allereerste Gouden Leeuw werd dus in 1949 uitgereikt en prijkt op de schoorsteenmantel van de makers van Manon, een Franse film waarin een voormalig verzetsstrijder hopeloos verliefd wordt op de frivole jonge Manon. Door toedoen van haar broer belandt Manon in een bordeel, waar ze een Britse officier ontmoet die ook zijn hart aan haar verliest. Als haar aanbidder de broer vermoordt, kiest ze voor hem en vluchten ze samen, een onzekere toekomst tegemoet.

Na bijna twintig jaar elk najaar een nieuw filmfestival te hebben georganiseerd, bleek het festival van 1968 voorlopig het laatste te zijn. Door de protesten en opstanden die in dat jaar overal ter wereld plaatsvonden, werd besloten om het filmfestival tot nader order niet langer te organiseren – en dus ook geen Gouden Leeuw uit te reiken.

Pas in 1980 werd het Venetiaanse festival en daarmee de filmprijs in ere hersteld. De films Atlantic City (Frankrijk/Canada) en Gloria (Verenigde Staten) wonnen dat jaar beide een Gouden Leeuw. Ook in 1993 en 1994 werden twee films met een Gouden Leeuw bekroond.

leeuw-Venetie-2

De laatste tien winnaars zijn stuk voor stuk must sees – een mooi lijstje voor de lange winteravonden die onherroepelijk weer gaan komen. Print het uit en verheug je alvast op vele uren internationaal drama:

leone-oro2002 – The Magdalene Sisters
2003 – The Return
2004 – Vera Drake
2005 – Brokeback Mountain
2006 – Still Life
2007 – Lust, Caution
2008 – The Wrestler
2009 – Lebanon
2010 – Somewhere
2011 – Faust
2012 – Pieta

Welke film dit jaar een Gouden Leeuw verdient, weten we binnenkort. Op de speciale website van het Filmfestival vind je het complete programma van het filmfestival, inclusief alle andere evenementen die tijdens het festival worden georganiseerd.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *