Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Cantina Do Mori – de ideale plek voor een glas wijn met wat lekkers in Venetië

Joke: ‘Hoewel mijn Italië passie is ontstaan tijdens een middelbare schoolreis naar Rome betoverde Venetië mij vanaf het moment dat ik er op een late, koude februarinacht in de mistige mystiek op het Canal Grande aankwam. De tocht vanaf Piazzale Roma op de vaporetto leek wel een sprookje en de palazzi aan weerszijden van het kanaal voerden me eeuwen terug in de tijd. Die betovering is niet meer overgegaan en na er een tijdje gewoond te hebben, bezoek ik La Serenissima zo vaak mogelijk.

Venetië in de winter. Gematigd positief hebben de inwoners van Venetië de loopplanken weer aan de kant geschoven. Her en der verdekt opgesteld staan ze in hoeken en straatjes. Het acqua alta is weer gezakt, maar voor hoe lang? Ik houd ervan om rond deze tijd van het jaar in Venetië te zijn, als de stad haar kalmte terug heeft en haar bewoners een ontspannen indruk maken.

Cantina-Do-Mori-Venetië (1)

Na enkele uren van ronddwalen geven onze kuiten het rustsignaal en net voor we bij Rialto aankomen, nemen we een steegje naar links, de Calle dei Do Mori. Voorzichtig duwen we de zware deur van Cantina Do Mori open en nestelen we ons op de houten barkrukken tussen de met stof bedekte wijnflessen, zwartwitfoto’s van de Rialtomarkt en oude kookpotten. Cantina Do Mori bestaat sinds 1462 en is daarmee het oudste café van Venetië. Vraag een Venetiaan naar Do Mori en hij verzucht weemoedig ‘eh, non è piu quella di una volta’ (‘het is niet meer zoals het ooit was’), toch heeft het café zijn rauwe randje niet verloren.

Hoewel klinkende (wijn)namen op de krijtborden aan weerszijden van de bar anders doen vermoeden, luidt het advies van de Venetianen: ga niet op avontuur, maar houd het bij de klassieke ombra. Stiekem de borden met wijnen lezend en loerend in de vitrines met cicchetti loop ik naar de bar, bestel twee glazen wit en enkele cicchetti; polpette, het Venetiaanse synoniem voor de bitterbal, en crostini belegd met fegato en pomodorini. Terug op mijn plek droom ik weg bij de gedachte dat de Venetiaanse marktkooplui hier honderden jaren geleden net als wij aan de bar stonden om een ombra te bestellen.

Cantina-Do-Mori-Venetië (3)

Door de twee houten deuren die beide als ingang fungeren, komt het hedendaagse Venetië aan ons voorbij. Een ietwat onhandig Japans echtpaar; de mannelijke helft met een Nikon-camera om zijn nek en een reisgids in zijn hand kijkt vertwijfeld om zich heen of hij wel op de juiste plek is beland. Een van de verkopers van de Pescaria die vlot een glas wijn en enkele cicchetti naar binnenwerkt alvorens hij zijn plek op de markt weer zal innemen.

Het feit dat er geen muziek wordt gedraaid zorgt voor een prettig geroezemoes, de Japanse jongen die in gebrekkig Engels zijn bestelling doet en de marktkoopman die de barlui verslag doet van de marktdag. Cantina Do Mori is tijdloos, en hoewel het café nostalgie uitstraalt vertegenwoordigt het Venetië van de eenentwintigste eeuw zonder daarbij te moderniseren of een museumstuk te worden, kortom, authentiek. Authentiek zoals Venetië dat in de winter kan zijn…’

Cantina-Do-Mori-Venetië (2)

Je vindt Cantina Do Mori in de wijk San Polo, op nummer 429 (in de Calle dei Do Mori).

Verder borrelen?
All’Arco (San Polo 436, Calle dell’Occhialer) op een straatje bij Cantina Do Mori vandaan vind je deze piepkleine osteria die geroemd wordt om zijn cicchetti. Probeer de crostini met bijvoorbeeld paddenstoelen en truffelolie en de carozze met mozzarella en artisjok. Op verzoek geeft Francesco graag wijnadvies. 

Pizza?
Lekkere pizza in een sfeervol eetlokaal, het bestaat, ook in Venetië. Jazz 900 (San Polo 900, Campiello del Sansoni) vind je als je je weg vervolgt vanuit Rialto naar San Polo. Let op de borden aan je rechterhand. De kaart biedt geen enorm uitgebreide keuze maar de pizza’s zijn goed en omgeven door prachtige foto’s, instrumenten en muziek smaken ze alleen maar beter.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *