Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fiets de Giro del Vino 50 en geniet van de heerlijke wijnen in het hart van Trentino

Italië kent veel prachtige fietsroutes, maar de Giro del Vino 50 is extra fijn om te fietsen. Je ontdekt onderweg namelijk niet alleen de schoonheid van het hart van Trentino, tussen Bolzano en Trento, maar proeft ook van de heerlijke wijnen die hier gemaakt worden.

Fiets door de mooiste druiventuin van Europa

De route van de Giro del Vino 50 strekt zich over ruim vijftig kilometer uit, met hoogteverschillen tot zeshonderd meter. Je vertrekt van de Piana Rotaliana Königsberg – die door Goethe werd beschreven als ‘de mooiste druiventuin van Europa’ – en fietst richting de Colline Avisiane, voornamelijk over fietspaden en plattelandsweggetjes.

Het contrast tussen de vallei en de verticale rotswanden in de verte zorgt voor een onvergetelijk decor. Je trapt langs authentieke borghi, bossen en waterwegen maar vooral langs uitgestrekte wijngaarden, in dit met wijnranken bezaaide hart van Trentino.

De route van de Giro del Vino 50

Tijdens de Giro del Vino 50 doe je de zes dorpen van de Piana Rotaliana Königsberg aan: Lavis, Mezzolombardo (aan de voet van de Monte Fausior), San Michele all’Adige, Mezzocorona, Roveré della Luna en Terre d’Adige (ontstaan na de fusie van Nave San Rocco en Zambana).

Daarnaast zijn er twee uitlopers, eentje naar het noorden, richting Salorno (in Alto Adige), en eentje naar het oosten, richting Faedo (in de Val di Cembra).

De route bestaat uit twee lussen: die naar het noorden is helemaal vlak, die naar het zuiden heeft een groter hoogteverschil, met een aantal beklimmingen. Tijdens deze zuidelijke lus geniet je daardoor van indrukwekkender vergezichten.

Voor het grootste gedeelte is de route van de Giro del Vino 50 voor iedereen goed te fietsen. Met name bij de zuidelijke lus is er af en toe een steile klim, waar minder ervaren fietsers het beste even kunnen afstappen om met de fiets aan de hand naar boven te lopen.

De route is op z’n mooist als je hem tegen de klok in rijdt (de bordjes die je de weg wijzen zijn dan ook in die richting geplaatst). Langs de route vind je een aantal borden met (wijn)wetenswaardigheden en informatie over bijzondere plekken die je op de route aandoet of die je vanaf de route kunt zien.

Trappen en toosten tussen de wijngaarden

De Giro del Vino 50 voert door prachtige wijnlandschappen langs de rivier de Adige, waarbij je natuurlijk ook verschillende wijnhuizen kunt bezoeken. Er zijn meer dan vijftig cantina’s, wijnkelders, waar je kunt afstappen voor een rondleiding en wijnproeverij.

Aan de wijnranken groeien voornamelijk rode Teroldego- en witte Nosiola-druiven. De Teroldogo Rotaliano DOC mag zich de eerste DOC-wijn van Trentino noemen; het was de eerste wijn uit deze streek die dit keurmerk kreeg (in deze blog lees je alles over de verschillende keurmerken voor wijn in Italië).

Naast wijn wordt er in dit gebied ook spumante (Trento DOC) en grappa gemaakt, die je uiteraard ook kunt proeven. Bij Villa de Varda in Mezzolombardo kun je zelfs een klein grappamuseum bezoeken.

Via deze link vind je alle cantina’s in dit wijngebied, terwijl de distilleerderijen hier zijn verzameld. Natuurlijk kun je hier ook een afspraak maken voor een rondleiding / proeverij als je niet de Giro del Vino 50 fietst.

Andere hoogtepunten langs de route

Naast de wijngaarden en cantina’s is er nog veel meer te zien. Zo is de natuur in dit stukje Italië adembenemend mooi. Je hebt er eigenlijk alles: rivieren (de Adige, de Noce en de Avisio), bossen, hoogvlaktes, heuvels, steile rotswanden en Monte di Mezzocorona, een groene oase van rust die je met een kabelbaan kunt bereiken.

Via deze link vind je een hele lijst aan outdoor-activiteiten die je in dit deel van Trentino kunt ondernemen.

Wil je liever wat cultuur snuiven? Bezoek dan het METS – Museo Etnografico Trentino San Michele, een van de belangrijkste musea van Trentino, de Giardino dei Ciucioi en de vele kerken, kastelen en palazzi.

Via deze link vind je een overzicht van alle plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Meer informatie over de Giro del Vino 50

Voor meer informatie kun je terecht op de speciale website van de Giro del Vino 50, waar je onder het kopje Percorso (of Route in het Engels) ook een GPX-bestand van de route kunt downloaden.

Er is ook een mooie website voor de Piana Rotaliana, met veel tips voor bezienswaardigheden, activiteiten, evenementen en lekkere adresjes.

© foto’s: Trentino Marketing S.r.l

 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *