Download gratis de Ciao tutti app!

De lekkerste wijnen van Zuid-Tirol

Voor vertrek hadden we geen idee welke waanzinnige wijnen er in Zuid-Tirol gemaakt worden. Dankzij het feit dat de zon hier zo’n driehonderd dagen per jaar schijnt, terwijl de nachten meestal lekker koel zijn, is de regio de ideale plek voor druiven – en dat proef je bij elke slok wijn!

Voor we onze proefervaring met jullie delen, eerst nog even wat achtergrondinformatie. Want de wijngaarden in Zuid-Tirol zijn niet alleen de noordelijkste van heel Italië, het is ook een van de oudste wijnregio’s ter wereld. Al zo’n drieduizend jaar geleden werden hier druiven verbouwd, zo heeft archeologisch onderzoek uitgewezen.

Het schijnt dat Karel VI in 1317 zelfs heeft genoteerd dat de beste wijn van heel zijn rijk uit Bozen (Bolzano) en omgeving kwam. Wat dat betreft vielen we dus met onze neus in de boter, daar in Zuid-Tirol – zeker als we jullie straks laten meegenieten van waar we overal hebben mogen proeven!

De oudste wijnrank ter wereld
In de buurt van Merano, bij Castel Katzenzungen in Prissiano, groeit de oudste wijnrank ter wereld: de Versoaln. Met een leeftijd van zo’n 350 jaar neemt hij 350 vierkante meter in beslag (waarmee het waarschijnlijk ook de grootste wijnrank ter wereld is).

Elk jaar worden hier circa vijfhonderd flessen wijn mee gemaakt. De naam is afgeleid van het woord versailen – de wijn wordt namelijk hangend aan kabels geoogst, omdat de wijngaarden zo tegen de bergen aan geplakt lijken.

Versoaln

Helaas hadden we geen tijd om deze Versoaln in te slaan, maar daarvoor gaan we zeker nog een keer terug. Net als voor een bezoek aan onze andere drie favorieten in deze regio:

Alois Lageder
Zelden hebben we zo’n bijzondere wijnmaker ontmoet als Alois Lageder, de vijfde generatie Lageder, die druiven weet om te toveren tot goddelijke drank. Zijn benadering is uniek: er wordt zoveel mogelijk biodynamisch gedacht en gewerkt – tot in het kleinste detail, met schapen die in de wijngaard grazen en unieke bijenkorven voor een gezonde flora.

Alois-Lageder

Ook de wijnkelder is zo gebouwd dat er geen extra energie nodig is. Hoe? Door de druivenpers zeventien meter diep de grond in te laten voeren, zodat de druiven genoeg hebben aan zwaartekracht. De productie van Lagerder bestaat voor zo’n zeventig procent uit witte wijn, omdat de condities voor witte wijn in vergelijking met de rest van Italië in Zuid-Tirol vele malen beter zijn.

In totaal maakt Lageder meer dan dertig wijnen. In deze blog lees je meer over zijn filosofie en soorten wijn, waarvan wij een heerlijke Gewürztraminer proefden. Hoewel we in het begin van onze reis nog een beetje aan de smaak moesten wennen, brengt alleen de geur al ons nu in vervoering. Buonissimo!

Elena Walch
De Gewürztraminer dankt zijn naam aan het plaatsje Tramin. Letterlijk betekent de naam van de wijn ‘de gekruide uit Tramin’ en een keer de geur opsnuiven of een slokje proeven en je weet dat deze naam meer dan terecht is. In dit plaatsje bezochten we de cantina van Elena Walch, die samen met haar dochters de wijntraditie van haar familie in ere houdt.

Elena-Walch

Dat doen ze niet alleen met veel passie en liefde voor hun product, maar ook met een schitterend oog voor detail. Alles klopt, van de inrichting van het schitterende proeflokaal waar we wederom werden getrakteerd op een bijzondere wijnproeverij tot de mooi gestileerde etiketten. Uiteraard is ook de wijn van superieure kwaliteit.

Nu zijn we niet zo’n liefhebbers van rode wijn, zeker niet in de zomer, maar de Ludwig Pinot Noir (of Pinot Nero zoals ze hem hier zo mooi op z’n Italiaans noemen) die we hier proefden viel bijzonder goed in de smaak. En eerlijk is eerlijk, hoewel we dol zijn op de Italiaanse taal klinkt de naam van deze druivensoort in het Duits minstens zo smakelijk: Blauburgunder. Onthoud deze topper; het is niet voor niets ook een van de favorieten van Elena Walch zelf!

Laimburg
Eind jaren tachtig kampte Laimburg, een van de grote wijnproducenten in de regio, met een tekort voor de opslag van het groeiend aantal flessen wijn. De oplossing? Een deel van de bergen werd opgeblazen met behulp van vijf ton dynamiet, zodat er een grote kelder ontstond met een ideale temperatuur om wijn te bewaren. Een wandeling door de kelder is van de ene verbazing in de andere vallen, enerzijds door de artistieke draai die soms aan de wijnvaten is gegeven, anderzijds door de enorme collectie wijn die hier wordt bewaard.

Laimburg

Leuk detail: bij de ingang van de wijnkelder vind je een hele verzameling speciale wijnflessen, die hier bij de opening in 1975 zijn verzegeld door alle bij Laimburg aangesloten wijnboeren.

Wil je een bezoek brengen aan een van deze wijndomeinen, dan kun je het beste van tevoren even contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.