Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Prada – van de eerste boetiek in Milaan tot de Space Outlet in Montevarchi

Prada is een van de bekendste Italiaans modemerken. De allereerste Prada-winkel opende precies honderdtien jaar geleden de deuren, in de Galleria Vittorio Emanuele II, de chique winkelgalerij naast de Duomo van Milaan.

Initiatiefnemers waren de broers Mario en Martino Prada. Vandaar ook de originele naam Fratelli Prada op het winkelpand, met in de collectie in eerste instantie vooral leren tassen en reisaccessoires.

Van Fratelli Prada tot Fondazione Prada

De zonen van Mario voelen er niets voor om het bedrijf van hun vader over te nemen. Na Mario’s overlijden in 1958 neemt dochter Luisa de honneurs waar. In 1971 stapt ook haar dochter Miuccia in het bedrijf.

Zeven jaar later wordt Miuccia Prada directeur van het modeconcern. Onder haar leiding maakt Prada de overstap naar haute couture.

Miuccia staat nog altijd aan het hoofd van Prada, samen met haar man Patrizio Bertelli. Prada’s hoofdkantoor zetelt in Milaan, maar de winkels zijn over de hele wereld te vinden.

foto’s: 360b | Anders Photo | Cervelli in Fuga | Cineberg | Massimo Salesi | Studio Barcelona | Umb-o | Sergio delle Vedove | Vladimka Production | Zonabianca

De Nederlandse architect Rem Koolhaas ontwierp bijvoorbeeld de Prada-winkels in New York en Los Angeles. Hij tekende ook voor het ontwerp van de Fondazione Prada, een prachtig museum voor moderne kunst in een voormalige destilleerderij.

Van Milaan naar Montevarchi

De productie van Prada concentreert zich vooral in Montevarchi, niet ver van Arezzo, waar ook de Space Outlet van Prada te vinden is.

Hier komt Patrizio Bertelli bijna elke dag per helikopter aan. Hij vliegt dan over het landgoed van Migliarina & Montozzi, met onder meer B&B Casa le Rondini Toscana van de Nederlandse Jean en José.

José had haar buren al wel eens over Patrizio Bertelli – die is geboren en getogen in Arezzo – horen praten, aangezien hij onlangs Caffè dei Costanti aan het Piazza San Francesco in Arezzo heeft overgenomen, dat sinds november 2021 gesloten is (de opening staat gepland voor eind dit jaar).

Caffè dei Costanti opende de deuren in 1804 en werd vooral beroemd dankzij de film La vita è bella van Roberto Benigni, die het café gebruikte als decor voor een aantal scènes. Ook Ristorante La Buca di San Francesco, aan de overzijde van het plein, is sinds kort van Bertelli.

Shoppen bij Prada’s Space Outlet

Hoewel Jean en José al een tijd in Toscane wonen, was José nog nooit in Prada’s Space Outlet geweest. Tijd om daar eens een kijkje te nemen!

José: ‘Voordat ik een kijkje neem in de outlet, bestel ik in het Space Caffè een cappuccino met een stukje crostata.

Om de hoek ligt de ingang van de outlet. Alles is gelijkvloers: met links een klein gedeelte met mannenmode. Het merendeel is echter voor vrouwen, met vooral items uit de Prada-collectie en de wat jongere Miu Miu-lijn.

Er is meer dan voldoende personeel aanwezig, maar men laat je rustig kijken. Wil je iets vragen, dan kan dat naast in het Italiaans ook prima in het Engels.

Kleding, tassen, schoenen en parfum

Ik start op de herenafdeling. De dessins zijn origineel en bijzonder; de stoffen voelen stuk voor stuk superzacht aan. Ook de kleurrijke sportieve kleding van Luna Rossa Prada Pirelli ontbreekt niet. Qua schoeisel zijn er zowel schoenen van Prada als van het merk Church’s, met vooral klassieke herenschoenen.

Ook bij de damesmode is er veel moois te zien. Al dwalend langs de rekken vol met jurken, blouses en broeken in kleurrijke dessins, met onder andere vlinders, kersen en zelfs met zwaluwen, krijg je zin om een hele garderobe bij elkaar te shoppen. Maar hoewel je hier aanzienlijk minder voor een kledingstuk betaalt dan in de winkel, is de prijs nog altijd vrij hoog.

Ik droom weg bij de grote hoeveelheid tassen, zowel van Prada als van Miu Miu. Zomerse strandtassen, klassieke tasjes, glittertassen, elegante en stoere zwarte tassen en rugzakken – er is voor ieder wat wils. Achter in de winkel vind je de dames- en kinderschoenen, maar ook sportieve jacks en regenkleding.

Voordat ik naar de uitgang loop, kijk ik nog even bij de parfums en zonnebrillen. Voor dames is er Prada La Femme, met de geur van irissen. In de vitrines tegenover de ingang vind je ook nog Prada-kleding en -halsbanden voor kleine honden.’

Praktische informatie Space Outlet

Wil je Prada’s Space Outlet bezoeken? Je vindt de outlet aan de Via Aretina 403 in Montevarchi (zie deze link in Google Maps). Je kunt er zeven dagen per week terecht, van 10.30 tot 19.00 uur.

De mode-industrie in de Valdarno

José: ‘Prada blijkt de grootste werkgever te zijn van de Valdarno, de vallei van de Arno tussen Florence en Arezzo. Dat dit Milanese modemerk juist hier neerstreek, is niet zo gek, want in deze vallei zijn al meer dan honderd jaar bedrijven te vinden die werkzaam zijn in de textiel- en schoenenindustrie.

In een aantal dorpen zie je nog veel bakstenen fabrieksschoorstenen, bijvoorbeeld in Levane en Ambra, beide in de gemeente Bucine. Daar waren al in 1896 zijdespinfabrieken. Nu staan de gebouwen meestal leeg, maar de geschiedenis is hier en daar nog voelbaar.

Familie Bartolini Baldelli – van wol naar wijn

De familie Baldelli, de huidige eigenaren van het landgoed Migliarina & Montozzi, behoorde al in de elfde eeuw tot de feodale adel van Cortona. Aan het begin van de veertiende eeuw verplaatste Bartolomeo di Piero Baldelli zijn eigendommen naar Montelungo in Terranuova (‘de nieuwe grond’) in de Valdarno.

De familie was vooral betrokken bij de wolhandel en verwierf met het daar opgedane kapitaal veel grond. De familie beheert nu nog steeds veel land, verbouwt biologische druiven en olijven en verpacht akkers en loofbossen.

Het huidige landgoed Migliarina & Montozzi, waar ook B&B Casa le Rondini Toscana toe behoort, omvat onder meer een fattoria. Boven op de heuvel prijkt het Castello di Montozzi, waar de familie Bartolini Baldelli nog altijd woont. In de cantina kun je de biologische wijnen van het landgoed proeven. Een iets goedkoper souvenir als aandenken aan je vakantie in Toscane dan een tas of jurk van Prada!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Rasschaert Guido

    Patiënten dromen na een orgaantransplantatie van opnieuw op reis te gaan maar dat kan nu eenmaal pas na een lange revalidatie, ondertussen kunnen ze via Ciao tutti dromen van de pracht van la bella Italia
    Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *