Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Terrazza degli Ulivi – een ‘verborgen’ agriturismo in het Toscaanse Benabbio

Wie aan Toscane denkt, ziet al gauw de Duomo van Florence voor zich, het Piazza del Campo in Siena of heuvels vol wijnranken en cipressen. Hoe mooi deze juweeltjes ook zijn, Toscane is veel meer dan deze plekken. Buiten de gebaande paden zijn er nog genoeg ‘verborgen’ pareltjes te vinden, zoals La Terrazza degli Ulivi in Benabbio, in de provincie Lucca.

La Terrazza degli Ulivi
La Terrazza degli Ulivi is het thuis van Luca Contrucci en Maria Elena Filippi, die samen met hun kinderen Andrea en Giuseppe in het huis van Luca’s grootouders wonen, in de heuvels boven de Val di Lima.

Zowel de grootouders van Luca als die van Maria Elena zijn afkomstig uit het dorp, maar Luca en Maria Elena zijn respectievelijk in Pisa en in Livorno opgegroeid, vanwege het werk van hun ouders. Hun lange zomervakanties brachten ze echter altijd in Benabbio door, waar ze genoten van de gezonde buitenlucht en de kookkunst van de nonna’s.

Toen Luca en Maria Elena vijf jaar in Ierland woonden en werkten, was hun heimwee zo groot dat ze besloten terug te keren naar Italië – of beter gezegd naar Benabbio.

Luca bleef in de IT werken; Maria Elena volgde haar passie voor biologische producten en begon een boerenbedrijf, met onder meer olijfbomen, kastanjebomen, fruitbomen, wijnranken, bloemen en bijenkasten – allemaal traditionele activiteiten in de Val di Lima, die ze zo veel mogelijk volgens de authentieke werkwijze uitvoert.

In 2014 wilde Maria Elena naast haar agrarisch bedrijf ook graag een agriturismo opzetten. Ze startte met een gedeelte van het huis van Luca’s grootouders, dat ze omtoverde tot La Terrazza degli Ulivi (het terras van de olijfbomen), een appartement in typisch rustieke Toscaanse stijl waar twee tot drie personen kunnen logeren.

Tuscany Forest Chalet
Maria Elena had zo veel plezier in het verwelkomen van gasten van over de hele wereld, dat ze een metato, een buitenhuis dat traditioneel werd gebruikt voor agrarische activiteiten buiten het dorp, omtoverde tot het Tuscany Forest Chalet, waar eveneens twee tot drie personen kunnen slapen en waar huisdieren ook mee vakantie mogen vieren.

Dit chalet ligt halverwege Benabbio en de heuveltop waar je de ruïnes van het oude kasteel en de kerk van San Michele kunt bewonderen, letterlijk in the middle of nowhere. Ideaal voor wie op zoek is naar een oase van rust, om even bij te komen van alle hectiek en te genieten van het schitterende groene landschap dat Toscane te bieden heeft.

The Rosemary House
Het enthousiasme van Maria Elena is niet te stuiten. Zo toverde ze dit jaar een huisje naast La Terrazza degli Ulivi om tot The Rosemary House, dat eveneens is ingericht in klassiek Toscaanse stijl. Het huis biedt plaats aan vier personen. Net als in het Tuscany Forest Chalet zijn huisdieren toegestaan.

Elk van deze drie verblijven is een authentieke huis, dat mooi is gerenoveerd en voorzien van modern comfort. Je geniet hier van alle mogelijke privacy, maar Maria Elena en Luca zijn altijd beschikbaar voor goede raad en tips, bijvoorbeeld voor uitstapjes in de omgeving.

Buonissimo Benabbio
Het agrarisch bedrijf van Maria Elena kun je als gast van de agriturismo natuurlijk ook bezoeken – en de producten die er met veel liefde en aandacht worden gemaakt, kun je proeven, van zijdezachte honing tot geurige olijfolie, van kastanjecake tot fruit uit eigen tuin.

Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je ook meehelpen op de agriturismo. Zo kun je in het najaar vaak mee om kastanjes te rapen of paddenstoelen te plukken, terwijl in november de olijven worden geplukt. In de zomer wordt er volop fruit geplukt en jam gemaakt.

Maria Elena geeft regelmatig ook een kookworkshop, waarbij je onder haar bezielende leiding klassieke Toscaanse gerechten leert maken, waarbij zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van producten van eigen land of uit de directe omgeving van La Terrazza degli Ulivi. Uiteraard wordt er na afloop ook volop geproefd van al dat lekkers!

Wil je een vakantie boeken bij La Terrazza degli Ulivi? Dat kan via deze link. Je kunt Maria Elena ook direct mailen via mariaelena.filippi@gmail.com. Via Instagram geniet je alvast van een voorproefje van al het moois (en lekkers) bij La Terrazza degli Ulivi.

Ontdek de omgeving van Benabbio
Benabbio ligt op ongeveer vijfhonderd meter hoogte in de groene Toscaanse heuvels. Het dorpje telt nog geen driehonderd inwoners, twee restaurants (waaronder het bekroonde Locanda Il Cavallino Bianco) en een alimentari, een levensmiddelenwinkel.

De dorpskerk heeft een campanile, klokkentoren, uit de twaalfde eeuw, die trots boven de daken van de huizen uittorent. Verder vind je er een klein parochiaal museum, een aantal kerkjes en kapellen en de mooiste vergezichten van dit deel van Toscane, dat zich uitstekend leent voor mooie wandelingen, fietstochten en autoroutes.

Het is een heerlijk rustig dorp, ver weg van alle drukte, maar toch is het slechts een half uurtje rijden naar Lucca. Aanraders in de buurt zijn ook de ‘duivelse brug’ bij Borgo a Mozzano, het levendige Pistoia en de thermen in onder mee Bagni di Lucca en Montecatini.

Leuk om te weten: Rodolfo Pierotti, een voorvader van Luca die in het familiehuis woonde, liet met een vooruitziende blik de weg tussen Bagni di Lucca en Collodi bouwen, waardoor de tijd om van Lucca naar Pistoia te reizen nogal werd ingekort.

Wil je wat meer actie? De rivier de Lima leent zich perfect om te raften. In een uurtje rijd je naar Pisa of naar het strand, terwijl je na anderhalf uur rijden midden in Florence staat, mocht je je een dagje willen onderdompelen in de culturele rijkdom van Italië.

Aan den weg der vreugde
In de zomer van 1906 verbleef de Nederlandse schrijver Louis Couperus in Hotel Royal Continental, in Bagni di Lucca, niet ver van Benabbio. De groene omgeving inspireerde Couperus voor zijn novelle Aan den weg der vreugde, een liefdesverhaal dat in 1908 werd gepubliceerd.

De Nederlandse Emilie, ‘Milia’, en de Italiaanse Aldo ontmoeten elkaar in een hotel in Bagni di Lucca. Het is liefde op het eerste gezicht en het verliefde stel trekt zich terug in het pittoreske Benabbio om volop van elkaar te kunnen genieten.

Een kort fragment: ‘Een kapelletje, het kerkhof, en de eerste huisjes van het ‘paese’, het dorp: Benabbio. De laatste kastanjebomen om het kapelletje, en om het kerkhof de zwarte cipressen, waartussen door als wazig blauw ijs ginds, verder, de bergtoppen schemerden.

Om de eerste huisjes de wijnbergen steeds, nog-onrijpe druiven om een pergola rankend; de tuintjes vol zonbloemen, stokrozen, dahlia’s, fel blij boers opkleurende in de zon. Wat kinderen liepen Aldo en Milia tegemoet, honden blaften, kippen kakelden weg. De heel oude kerk eerwaardigde op het plein, slaande een brede schaduw neêr. Op de drempels der huizen zaten de vrouwen te breien.’

Frans Weisz regisseerde eind jaren negentig Een vrouw van het Noorden, de film die op deze novelle was gebaseerd, met Johanna ter Steege in de rol van Emilie.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

 1. Marjelly Jongsma

  Wat een lading mooie info , ook deze week weer. De film van Sophia Loren gaan we zeker zien ! En al deze mooie foto’s en handige tips bewaren we voor betere tijden . Als we weer op reis kunnen naar la bella Italia !,
  Wat een fijne website , ciao tutt ‘ !,
  Mille grazie .

 2. Grazie Marjelly!

 3. MARIANA van West de Veer

  Maanden lang lees ik deze nieuwsbrief van A tot Z met zulke mooie en interessante plaatsen in Italië met daarbij ook aanbiedingen van recepten, boeken, films, etc. Hopelijk lukt het mij in 2021- nà de Corona tijd -enkele maanden in een rustig dorpje (Lucca?) te vertoeven om mijn Italiaans te vergroten en mooie lange wandelingen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *