Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa Garzoni in Collodi – de (vergeten) geboorteplaats van Pinokkio

Ontdek tijdens een bezoek aan Toscane de prachtige tuinen van Villa Garzoni in het dorpje Collodi, op een steenworp afstand van Montecatini Terme en Lucca.

Villa-Garzoni-Toscane (3) Villa-Garzoni-Toscane (4)

Collodi – de geboorteplaats van Pinokkio

Dit is de geboorteplaats van het verhaal van Pinokkio. De moeder van Carlo Lorenzini, de geestelijke vader van Pinokkio (die bekend geworden is onder het pseudoniem Carlo Collodi), werkte in Villa Garzoni en nam haar zoon regelmatig mee naar haar werk. Ze vertelde hem daar fantastische verhalen.

Later zou Carlo terug komen om hier in 1881 zijn eerste regels te schrijven van Storia di un burattino (‘Verhaal van een marionet’), geïnspireerd door de mooie verhalen van zijn moeder.

Ciao tutti’s Paul wordt buiten de poort vriendelijk ontvangen door Iacopo Vannini (tweede van rechts op de foto), de gids annex kok van het restaurant van de villa. Het weer is perfetto, een stralend blauwe lucht met een lekker winterzonnetje.

Villa-Garzoni-Toscane (1)

De monumentale tuinen van Villa Garzoni

Paul: ‘Eenmaal binnen in de tuinen valt mijn mond open van verbazing! Wát een prachtige tuinen zijn er hier rondom de villa! ‘Dit is een van de meest monumentale tuinen van Europa,’ zegt Iacopo. Ondanks dat het hartje winter is en er dus niet veel in bloei staat, lijkt het wel of de tuin zich van zijn mooiste kant aan ons wil laten zien.

Vooraan zien we eerst twee ronde vijvers waar onder meer een (depressieve) zwarte zwaan in rond zwemt. Drie maanden geleden is hij (of zij) zijn partner verloren. Zwarte zwanen zijn monogaam voor het leven en raken depressief als hun partner dood gaat, aldus Iacopo.

Op de achtergrond zien we nog een glimp van de prachtige glazen vlindertuin, het Collodi Butterfly House (met vele zeldzame, grote kleurrijke vlinders) dat we vandaag echter niet bezoeken maar dat zeker ook de moeite waard is.

Villa-Garzoni-Toscane (2) Villa-Garzoni-Toscane (5)

De (water)tuin loopt, in van balustraden voorziene etages, op naar een hoogte van zo’n veertig meter. Als je eenmaal via de symmetrische trappen boven bent aangekomen, zie je dat het laagste punt van de tuin eigenlijk in een soort dal ligt, met aan de overkant een soortgelijke heuvel.

Het oorspronkelijke plan was om aan de overkant op deze heuvel ook een zelfde tuin aan te leggen, zodat er symmetrie zou ontstaan, maar door geldgebrek is dat helaas nooit gerealiseerd.

Villa-Garzoni-Toscane (6) Villa-Garzoni-Toscane (7)

De tuin is een oase van rust en naast allerlei soorten planten, bloemen, limoen- en palmbomen, cipressen, beelden, trappen, bankjes en lantaarns zijn er terrasjes, grotten, bamboebossen, kleine fonteinen, theatertjes van buxus, doorkijkjes en verborgen hoekjes. Een sfeervolle impressie:

Villa-Garzoni-Toscane (8) Villa-Garzoni-Toscane (9) Villa-Garzoni-Toscane (10) Villa-Garzoni-Toscane (11)Villa-Garzoni-Toscane (12) Villa-Garzoni-Toscane (13) Villa-Garzoni-Toscane (14)

Naar een ontwerp van de graaf van Garzoni

De tuinen zijn het resultaat van bijna twee eeuwen werk. De graaf van Garzoni, die indertijd in de villa woonde, wilde de bestaande groentetuin en het jachtgebied omturnen tot een artistieke tuin. Maar hij wilde vooral ook dat de tuin de uitstraling moest hebben van het goede leven. Bovendien liet de ontwerper zich leiden door de beroemde tuinen van de tuinen van Caserta bij Napels en zelfs de tuinen van Versailles.

Wegens een restauratie staat de villa trouwens leeg en is niet toegankelijk voor het publiek. Wij moeten het dus met een aanblik van buiten doen maar de spectaculaire tuinen maken dat helemaal goed!

Villa-Garzoni-Toscane (15) Villa-Garzoni-Toscane (16) Villa-Garzoni-Toscane (17)

Vandaag de dag worden de tuinen vooral gebruikt voor feesten en partijen en dan met name bruiloften. Reserveringen zijn er al voor 2018, dus mocht je hier terecht willen, informeer dan op tijd. Want al kijkend naar deze mooi groene en romantische omgeving, kunnen we ons voorstellen dat zo’n bruiloft sfeervolle en romantische plaatjes oplevert.

Villa-Garzoni-Toscane (18) Villa-Garzoni-Toscane (19)

Lunch in het restaurant van Villa Garzoni

Op het einde van de tour worden we door Iacopo nog uitgenodigd voor de lunch in het restaurant van Villa Garzoni. Hier worden we verwend met allerlei heerlijke, typische Toscaanse gerechten, met veel passie en liefde bereid door Iacopo, die ook het eten van de eerder genoemde bruiloften verzorgd.

Het zelfgebakken brood is trouwens een ongekende smaaksensatie, zelden zó’n lekker brood gegeten als dat van Iacopo!

Villa-Garzoni-Toscane (20)

Vier je vakantie in de buurt van Lucca, ontdek dan deze verborgen parel in Collodi, met het verhaal van Pinokkio op de achtergrond én het Parco di Pinocchio (met beelden, mozaïeken, literaire routes en workshops poppen maken, erg leuk voor kinderen van drie tot tien jaar) op slechts tweehonderd meter afstand.

Wil je de tuinen van Villa Garzoni bezoeken? Maak dan van tevoren een afspraak met Iacopo en hij zal je met alle plezier rondleiden!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *