Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Gualda Vecchia – groen paradijs in de nog vrij onbekende Val di Cornia in Toscane

Gualda is een gehuchtje dat deel uitmaakt van de gemeente Monteverdi Marittimo, niet ver van Castagneto Carducci en Bolgheri, dat bekend staat om de goede wijn en de fotogenieke Viale dei Cipressi.

Bij dit gehucht ligt La Gualda Vecchia, een boerenhoeve die dateert uit de zestiende eeuw, maar die door Bruna en Daniel is omgetoverd tot een heerlijk vakantieparadijs.

Vanaf de voormalige dorsvloer, waar tarwe werd gedorst, strekt het uitzicht zich uit over bijna de hele Val di Cornia, van de metaalhoudende heuvels die soms wel een vulkaanlandschap lijken tot het eiland Elba aan de horizon.

De podere, boerenhoeve, wordt omringd door negen hectare grond, waarvan het grootste gedeelte bestaat uit een prachtig bos vol steen- en kurkeiken, maar waar je ook brem, heide, en olijfbomen vindt.

Magisch mooi is de Giardino Emozionale dei Sentieri di Piume, die een vakantie bij La Gualda Vecchia tot een onvergetelijke ervaring maakt, net als het prachtige Piazza dell’Acqua, de unieke wellness. We vertellen je er graag meer over!

Boerenhoeve met eeuwenlange historie

Maar eerst iets over de appartementen van La Gualda Vecchia. Bruna en Daniel hebben de boerderij eigenhandig gerenoveerd, met respect voor de lange geschiedenis ervan. Veel herinnert aan de historie van de boerenhoeve, van meubels die prachtig gerestaureerd zijn, aangevuld met stukken van lokale ambachtslieden, tot de gebruikte materialen als terracotta, travertijn en massief hout.

De sleutelwoorden voor een verblijf bij La Gualda Vecchia zijn dan ook authenticiteit, natuur en welzijn. Bruna en Daniel zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt, maar de boerderij is zo ontworpen dat iedereen zijn eigen ruimte met volop privacy heeft. Zo kun je je echt even lekker terugtrekken en genieten van de rust van het platteland.

Bruna en Daniel willen namelijk vooral dat je geniet van de stilte, zodat je volledig kunt opgaan in de schoonheid van de omringende natuur.

Thuis in de appartementen Quercia en Leccio

Er zijn twee appartementen: Quercia (eik) en Leccio (steeneik). Appartement Quercia is een driekamerappartement met een woonkamer, twee tweepersoonsslaapkamers en twee badkamers. Daarmee is het geschikt voor vier tot zes personen. Je kunt er heerlijk dagdromen op de veranda, die volledig is gerenoveerd met behoud van de originele boerderij en ronde bakstenen zuilen.

Voor ontbijt, koffie of lunch neem je plaats aan de antieke massief houten tafel, waarvan je uitkijkt over de tuin en de bossen rondom de podere.

Appartement Leccio is een tweekamerappartement, bestaande uit een woonkamer met open haard, een tweepersoonsslaapkamer en een badkamer, geschikt voor twee tot drie personen.

De ingang van dit appartement kijkt uit op wat vroeger de varkensstal was. Nu vind je hier een mooie buitenruimte, beschut door een stenen muur. Op dit terras is het heerlijk toeven. Je hoort alleen het ruisen van het gebladerte van de hoge steeneiken, die zich wentelen in de zeebries. De patio is versierd met allerlei creaties van aangespoeld hout en wordt omlijst door ontelbare bloemen en planten.

Als gast van La Gualda Vecchia geniet je naast je eigen appartement van de grote tuin mét moestuin, de oude houtoven, de grote barbecue en het uitgestrekte bos.

Je kunt natuurlijk voor je eigen ontbijt zorgen, maar desgewenst brengen Bruna en Daniel je elke ochtend een uitgebreid ontbijt met lokale biologische producten.

Een aantal hiervan vind je ook in de winkel van La Gualda Vecchia, waar je ook kunstwerkjes van plaatselijke artigiani, ambachtslieden, kunt kopen. Een mooi souvenir vormen ook de sieraden die Bruna maakt met bloemen uit de tuin.

Piazza dell’Acqua – unieke wellness in de tuin

Wil je nog meer ontspanning aan je verblijf toevoegen, dan kun je een heerlijke wellnesservaring boeken. Bruna en Daniel hebben een Piazza dell’Acqua gecreëerd, een ware spabeleving van ongeveer drie uur, met onder meer een saunabezoek in een groot wijnvat, met uitzicht over de Val di Cornia, en een met hout verwarmd bubbelbad.

Inbegrepen zijn ook het gebruik van biologische essentiële oliën uit Toscane, luxe badjassen van fijn katoen en een snack.

Je kunt ook een yogales of meditatie volgen, in de tuin of in de yurt, of een massage boeken, in je eentje of met z’n tweeën. Dat kan zowel in je eigen appartement als in de yurt.

Deze yurt is gemaakt in Mongolië, volgens de traditie van de lokale nomadenvolkeren. Hij is ongeveer vijftig vierkante meter groot, met twee tegenover elkaar liggende deuren met ramen die, samen met het centrale dakraam, zorgen voor veel natuurlijk licht en een weids uitzicht over het bos.

De ronde vorm, de symmetrie en de chromatische harmonie van het dennenhout zorgen dat je je meteen heel ontspannen voelt en je volledig kunt overgeven aan een yogasessie, meditatie of massage. De ronde kamer, zonder randen en hoeken, biedt een ongekende ervaring die zich onbewust meteen vertaalt in een diepe, serene rust.

Giardino Emozionale dei Sentieri di Piume

Bruna en Daniel wilden van La Gualda Vecchia een plek voor verschillende culturen, ideeën en gedachten creëren, een vruchtbare bakermat voor schoonheid, welzijn en verrijking van de ziel. Daarom hebben ze de Giardino Emozionale dei Sentieri di Piume aangelegd, die ongeveer achtduizend vierkante meter groot is.

De naam Sentieri di Piume – tra semplicità e bellezza (paden van veren – tussen eenvoud en schoonheid) is afgeleid van de gekozen grassen en andere plantensoorten, veelal met een bijzondere, helende werking, die doen denken aan veren en die dansen in de wind.

Hier kun je de tijd uit het oog verliezen, wandelend tussen de kleurrijke bloembedden, langs de kronkelende lijnen van het amfitheater, door het rijk van het vuur en de sierlijke moestuin die via een pad van varens naar het Piazza dell’Acqua leidt.

Het concept van de Giardino Emozionale dei Sentieri di Piume is na enkele jaren van grondig onderzoek bedacht door architecte Caterina Angela Contu. Het is een plek die oude symboliek en energiecentra onthult, met suggestieve geometrieën en de oerelementen van de natuur: water, aarde, vuur en lucht.

Boek je vakantie bij La Gualda Vecchia

Je vindt La Gualda Vecchia aan de Via Castagnetana 55, even buiten Monteverdi Marittima. In het laagseizoen boek je hier een verblijf vanaf twee nachten; in het hoogseizoen vanaf vijf nachten, zodat je de serene sfeer van deze unieke plek kunt ervaren.

Je kunt de tuin het hele jaar door op afspraak bezoeken, ook als je niet bij La Gualda Vecchia logeert. Ook kun je in overleg een massage of yogasessie boeken.

La Gualda Vecchia is ook te huur als locatie voor evenementen (denk aan bruiloften, fotosessies, concerten, lezingen, voorstellingen etc.) en voor yoga-, pilates- en meditatieretraites. Bruna en Daniel geven je graag meer informatie.

Voor alle vragen kun je contact opnemen met Bruna en Daniel via info@lagualdavecchia.it of via 0039-3495965855. Via Instagram geniet je virtueel alvast mee van deze unieke plek!

Ontdek de omgeving van La Gualda Vecchia

La Gualda Vecchia ligt in de Val di Cornia, een nog vrij onontdekt stukje Toscane. Je zit hier niet ver van de Costa degli Etruschi, met betoverende stranden, maar rijdt ook naar mooie en goed bewaarde middeleeuwse dorpjes.

Breng zeker een bezoekje aan Bolgheri, dat onder meer bekend is om de Super Tuscans en de Viale dei Cipressi. Ook de moeite van een dagtrip waard zijn de Colline Metallifere, met het geothermische Parco delle Biancane dat spectaculaire landschappen en interessante geologische fenomenen omvat.

Bruna en Daniel geven je graag volop tips, ook voor mooie wandel- en fietsroutes, goede restaurants en andere plekken die je niet mag missen. Ga zeker ook even langs bij de delicatessenzaak van onze vrienden in Monteverdi Marittimo!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *