Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Carnevale di Fano – het zoetste carnaval van heel Italië

Vandaag, op de elfde van de elfde, barst het carnavalsgedruis in het zuiden des lands weer los. Saskia, geboren op een kleurrijke Carnavalsmaandag, duikt vandaag echter niet in het Limburgse carnavalsgebeuren, maar in dat van Fano, in Le Marche.

carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (10)

Het oudste carnaval van Italië
Hier wordt namelijk het oudste carnavalsfeest van Italië gevierd. Dat weten we onder andere omdat er een document uit 1347 gevonden is, waarin het carnaval al wordt genoemd. Dat document wordt goed bewaard, in het gemeentearchief. Maar er is meer: Fano beschikt over een stadsstatuut uit 1450, waarin Malatesta, die het in die tijd voor het zeggen had in Fano en omstreken, laat weten dat het ‘noodzakelijk is om carnaval te vieren’.

carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (1) carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (2) carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (3) carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (4)

Gekheid is eens per jaar geoorloofd
Semel in anno licet insanire (‘gekheid is eens per jaar geoorloofd) – dit oude Romeinse gezegde wordt in het door de Romeinen gestichte Fano dan ook nog meer dan in ere gehouden. Als zelfs een van de vroegere stadsbestuurders het zegt, móét je je gewoonweg één keer per jaar helemaal uit kunnen leven, in mooie kostuums, met ritmische muziek en zonder zorgen.

Het Carnevale di Fano vindt dan ook niet slechts in één weekend plaats, maar is verspreid over drie zondagen (in 2016 de laatste twee zondagen van januari en de eerste zondag van februari). Tijdens deze dagen mag Fano zo’n honderdduizend carnavalsvierders verwelkomen. Elke keer zijn er drie optochten, waarvan er één pas tegen het vallen van de avond vertrekt, bestaande uit kleurrijke praalwagens, mooi verklede groepen, een berg snoepgoed en ’s avonds ook een waar lichtspektakel.

carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (8) carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (9) carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (7)

Het zoetste carnaval van Italië
Behalve het oudste carnaval is het carnavalsfeest in Fano ook het zoetste carnaval van heel Italië. Tijdens de tweede optocht van elke carnavalszondag wordt er namelijk een enorme hoeveelheid snoep en chocolade (men spreekt van vijftien tot twintig duizend kilo) het publiek in geschoten of gegooid. In plaats van confettikanonnen beschikken de praalwagens over snoepkanonnen – een waar feest voor i bambini – al duiken ook de volwassenen maar wat graag op de toffees, spekjes en chocolade af!

Uiteraard is er meer dan alleen snoep. De inwoners van Fano hebben heel hun ziel en zaligheid gelegd in de praalwagens, met enorme figuren van papier-maché of piepschuim, in hun kostuums en maskers. De uit Fano afkomstige dichter en schrijver Fabio Tombari verwoordt het carnavalsfeest in ‘zijn stad’ als volgt: ‘feestgedruis met vrolijke eenogige wezens, kleurige reuzenclowns, maskers met grijnzende gezichten, kolossale gevaartes beschilderd met de helderste kleuren, figuren van papier-maché die zo uit legendes en mythes lijken te zijn gestapt.’

carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (12)

Beroemd is ook de vulon, een carnavaleske karikatuur van een van de belangrijke inwoners van de stad, en de Musica Arabita, een band die sinds 1923 muziek maakt met allerlei voorwerpen die maar voor handen zijn: deksels, moka’s, blikjes, bestek… Che suono!

carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (13) carnaval-Fano-Le-Marche-Italië (14)

Beleef het Carnivale di Fano!
Benieuwd naar dit bijzondere, zoeter dan zoete carnaval? Onze vrienden van Tuquitour nemen je graag mee op pad tijdens het carnaval. Onder leiding van hen beleef je niet alleen het oudste carnaval van Italië, maar ga je bijvoorbeeld ook ambachtelijke bieren proeven in Apecchio.

Ook neemt Tuquitour je mee naar het Forte della Rovere in Mondavio, waar je als het ware aanschuift bij een historisch banket én een kijkje kan nemen in de martelkamers en gevangeniscellen. Uiteraard laat Tuquitour je ook proeven van de specialiteiten van Fano (waaronder vis en eend) en ga je op bezoek bij de ambachtslieden van Fano, wiens handen ook de kleurrijke praalwagens vorm geven.

De grande finale? De carnavalsoptocht, met een overvloed aan snoep en chocolade! Pak je kostuum en masker maar vast in!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *