Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 zomerse evenementen in de Mugello

In de zomermaanden worden er in Toscane tal van evenementen georganiseerd, van de beroemde Palio in Siena tot de middeleeuwse feesten in Monteriggioni en Volterra. Allemaal prachtig om te zien, maar inmiddels ook heel druk bezocht. Daarom zetten we vandaag 10 zomerse evenementen in een rustiger stukje Toscane op een rijtje.

In de Mugello, de streek nét ten noorden van Florence, vind je nog heerlijk authentieke dorpjes waar tijdens onderstaande feestelijkheden alles uit de kast wordt gehaald. Van straten vol bloemblaadjes tot een gratis openluchtconcert, van middeleeuws spektakel tot een nacht vol heksen… de Mugello telt af naar een zomer vol feest!

Infiorata di Scarperia – stripfiguren van bloemblaadjes
Op zondag 27 mei is Scarperia, een van de borghi più belli van Toscane, nog wat kleurrijker dan anders. De straten van het dorpje worden dan namelijk versierd met duizenden bloemblaadjes in alle kleuren van de regenboog, die samen de mooiste afbeeldingen vormen.

Het thema is dit jaar Fumetti in Fiori, ‘stripfiguren in bloemen’. Met name op het Piazza dei Vicaro, het Piazza Clasio en in de Via Roma zie je de kleurrijkste figuren ontstaan, een bijzonder mooi eerbetoon aan lente in de Mugello!

Beestenboel in Borgo San Lorenzo
Van 7 tot en met 10 juni vindt in Borgo San Lorenzo de Fiera Agricola Mugellana plaats, met onder meer een veemarkt en veel kraampjes met producten uit de Mugello.

Ingorgo Sonoro – onder de sterrenhemel van San Piero a Sieve
Op zaterdag 7 juli geniet je van een gratis live concert in het historisch centrum van San Piero a Sieve. Tijdens Ingorgo Sonoro kun je van zonsondergang tot zonsopgang genieten van live muziek en optredens, mét een heerlijke street food-markt om je honger te stillen!

Middeleeuwse feesten in Palazzuolo sul Senio
Van 20 tot en met 22 juli waan je je in Palazzuolo sul Senio even in de middeleeuwen. Drie dagen lang reis je er terug in de tijd, met dank aan de leden van de groep Oste Ghibellina, die zich in historische kledij hullen en allerlei activiteiten organiseren. Van een middeleeuwse markt tot veldslagen, van verschillende voorstellingen tot middeleeuwse muziek.

Natuurlijk wordt er ook aan de inwendige mens gedacht; er zijn osteria’s met middeleeuwse gerechten op de kaart, waar je aan lange tafels kunt aanschuiven.

Culinair feest in Firenzuola & Palazzuolo sul Senio
In Firenzuola, ‘het kleine Florence’, haalt men op woensdag 1 augustus alles uit de kast om je culinair te verwennen. Je proeft van de lekkerste gerechten uit de keuken van de Mugello, zoals tortelli gevuld met aardappel.

Op zaterdag 4 en zondag 5 augustus kun je smullen in Palazzuolo sul Senio, tijdens de Fiera Tradizionale delle Merci e del Bestiame. Naast een veemarkt is er een gastronomische markt met allerlei lokale lekkernijen.

Heksennacht in Marradi
Tremate, tremate, le streghe son tornate… Op zaterdag 18 augustus is het oppassen geblazen in Marradi! Dan viert men namelijk La Notte delle Streghe, het ‘heksenfeest’, waarbij het hele dorp wordt omgetoverd tot één groot spookhuis. Na een groots vuurwerk om middernacht wordt er tot in de kleine uurtjes verder gefeest in het Parco Piscina.

Aardappelparty in Firenzuola
Viva la patata, leve de aardappel! Op zaterdag 25 augustus wordt in het historisch centrum van Firenzuola de Mostra Mercato della Patata gehouden, met in de hoofdrol de lokale aardappel, die onder andere wordt gebruikt voor de vulling van de lekkerste tortelli mugellani.

Middeleeuws spektakel in Scarperia
Begin september viert men feest in Scarperia. De inwoners kijken het meest uit naar de Palio del Diotto, op 8 september. Diotto staat voor de achtste dag. Van september welteverstaan, want op 8 september is het feest in Scarperia. Het hele dorp loopt dan uit om te vieren dat Scarperia op 8 september 1306 door de Florentijnse Republiek werd gesticht.

Sinds 1963 wordt dit groots gevierd, waarbij de dorpelingen zich in renaissancekledij hullen en een kleurrijke stoet vormen die door het dorp trekt, om net als vroeger de vertrekkende vicario uitgeleide te doen en de nieuwe vicario te verwelkomen.

Om alvast in de stemming te komen voor Diotto, viert men het weekend voorafgaand aan 8 september (dit jaar op 1 en 2 september) de Giornate Rinascimentali (‘renaissancedagen’). Je reist terug in de tijd, naar ongeveer 1400, waarbij het hele dorp een gedaanteverandering ondergaat.

Trattoria’s worden voor even taveernes, oude ambachten herleven en je kunt alleen betalen met de Fiorino di Scarperia. Er zijn vaandelzwaaiers, valkmeesters, vuurvreters en edelen die pronken in prachtige, kleurrijke kledij. Che spettacolo!

Dansende lampionnen in Dicomano
Op vrijdagavond 7 september schittert in Dicomano het licht van honderden lampions. Ter ere van La Festa di Rificolona wordt er een grote lampionnenoptocht gehouden. Al zingend trekken kinderen én volwassenen door het dorp, elk met een eigengemaakte of gekochte lampion of lantaarn. De start is bij de Pieve di Santa Maria (om 21.00 uur).

Het feest is waarschijnlijk in de zestiende eeuw ontstaan. Toen kwamen de boeren uit de wijde omstreken voor het eerst op de avond van 7 september naar de stad, om daar de dag erna de geboortedag van Maria te vieren. De boeren verzamelden zich vooral op het plein voor de Santissima Annunziata. Ook in Florence viert men dit lichtfeest nog altijd met een lampionnenoptocht.

Antiekmarkten in de Mugello
Dol op vintage vondsten? Bezoek dan een van de gezellige antiekmarkten in de Mugello. In Scarperia kun je terecht bij het kleurrijke Collezionisti in Piazza (deze zomer op 1 juli, 5 augustus en 26 augustus).

In San Piero a Sieve is er elke tweede zondag van de maand antiekmarkt (op 10 juni, 8 juli, 12 augustus en 9 september), in Dicomano elke derde zondag van de maand (op 17 juni, 15 juli, 19 augustus en 16 september). In Borgo San Lorenzo worden de kraampjes elke vierde zondag van de maand opgezet (op 24 juni, 22 juli, 26 augustus en 23 september).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *