Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Firenzuola – ‘het kleine Florence’ in de Mugello

Ga je mee op ontdekkingstocht in Firenzuola, la piccola Firenze, ‘het kleine Florence’ in de Mugello? We tippen een aantal must sees in en om dit stadje, van een winkel vol verse pasta tot een prachtig gelegen abdij.

Verse pasta & meer lekkers aan de Via Villani
Een vitrine vol verse pasta vind je bij Pasta Fresca di Carla e Catia (Via Villani 78). Van tortellini tot passatelli, van gnocchi tot tortelli gevuld met aardappel: de pastadames maken het allemaal vers!

Aan de Via Villani vind je nog meer culinaire adresjes, zoals Enoteca Gianluigi Botto (op nummer 37), waar je heerlijke wijnen en Toscaanse honing kunt kopen.

Bij Alimentari Gino Calamini (Via Villani 35) kun je terecht voor lekkere kazen, vleeswaren en brood, terwijl je verse groente en fruit vindt bij I Sapori dell’orto (Via Villani 3).

Geen zin om een picknick samen te stellen of zelf te koken? Bij Ristorante Da Paolo & Alba (Via Villani 21)  kun je zo aanschuiven.

Onder de portici van Via Villani vind je op nummer 18 ook de plaatselijke barbier, Daniele Scarpelli, in een heerlijk ouderwetse zaak met bloemetjesbehang en zwart/witfoto’s aan de muur.

Koffie & zoetigheid
Toe aan een koffiepauze? Bij Bar La Fonte (Piazza Agnolo 1-2) wordt de cappuccino geserveerd met een vrolijk motto, maar er zijn natuurlijk ook zoete cornetti voor erbij. Voor een gelato, ijsje, ga je aan hetzelfde plein naar Gelateria Le Delizie (Piazza Agnolo 9).

La Rocca
Net als Scarperia werd Firenzuola gesticht door de Republiek Florence, als pleisterplaats langs de belangrijke handelsroute richting Bologna en het noorden van Italië. In 1371 verrezen de eerste stadsmuren, toegangspoorten, torens en een slotgracht. Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld de Porta Fiorentina, waar de reizigers uit Florence Firenzuola binnenkwamen, met erboven het wapen van Firenzuola (waarin je aan de linkerkant de lelie van Florence herkent).

Het warme welkom op onderstaande foto lees je aan de andere kant van het stadje, bij de Porta Bolognese, waar de bezoekers uit Bologna arriveerden.

In 1377 verrees ook La Rocca, de officiële residentie van de Podestà, die Firenzuola bestuurde uit naam van de Florentijnse Republiek. Ruim honderd jaar later werd ook de Rocca voorzien van een slotgracht. Men maakte bovendien voldoende schietgaten, zodat de Rocca goed te verdedigen was.

Na de Tweede Wereldoorlog was er weinig meer over van La Rocca, maar dankzij een nauwkeurige reconstructie kijkt het fort weer net zo trots uit over Firenzuola als vroeger. Voor La Rocca staat een zuil met daarop de namen van bekende Toscaanse kunstenaars. Vasari, Michelangelo…

De speciale steensoort van Firenzuola
Onder in La Rocca vind je het Museo della Pietra Serena, dat is gewijd aan de bijzondere steensoort die in Firenzuola en omgeving gebruikt wordt. Je kunt Firenzuola eigenlijk niet bezoeken zonder kennis te maken met het ambacht van de steenhouwers, die sinds mensenheugenis de mooiste stenen voorwerpen vervaardigen, net als Michelangelo uit marmer deed.

In het museum vind je een aantal prachtige stenen objecten, van dagelijkse gebruiksvoorwerpen tot oventjes, Maria-altaartjes, kapitelen en wapenschilden.

De kunst van het steenhouwen is nog altijd springlevend in Firenzuola. Je vindt er veel scalpellini, steenhouwers. Wij brengen een bezoek aan Comad (Via Imolese 106), waar de broers Andrea en Alberto Adalberti ons inwijden in de kunst van het werken met steen. Voor onze ogen tovert Alberto uit een rechthoekig stuk steen een slang tot leven…

Moderne kunst & een antiek kruisbeeld
De belangrijkste kerk van Firenzuola is de Chiesa di San Giovanni Battista, die na de Tweede Wereldoorlog compleet opnieuw werd gebouwd door Carlo Scarpa en Edoardo Detti. In de kerk bewonder je moderne beelden van Salvatore Cipolla, die een mooi contrast vormen met de grote trots van de kerk: Il Crocifisso di Camaggiore, een houten kruisbeeld uit de twaalfde eeuw.

Aperitivo en diner
Voor een aperitivo strijk je neer bij Vineria Un Altro Bar (Via Imolese), waar je zeker ook de heerlijke bruschetta’s moet bestellen. Ook L’Angolo diVino (Piazza Don Stefano Casini 3) is een fijn adres voor een goed glas wijn.

Voor het diner strijken we neer bij Ristorante La Rocca (Piazza Agnolo 3-5), waar op de handgeschreven menukaart allerlei lokaal lekkers staat. We kiezen voor de tagliolini verdi al ragù di coniglio bianco (groene tagliolini met saus met konijn).

Je kunt hier rustig je buikje vol eten, want je kunt zo je bed in rollen in het gelijknamige hotel dat door dezelfde eigenaren wordt gerund. De dag erna nemen ze je graag mee op een van de vele trekkings die ze organiseren in de prachtige natuur rondom Firenzuola. Zo loop je al dat lekkers er meteen weer af!

Pieve di San Giovanni Decollato
Even buiten Firenzuola stuiten we op een verrassing. De Pieve di San Giovanni Battista Decollato blijkt open. Wat van buiten een sobere pieve, plattelandskerk, leek, blijkt van binnen een prachtig versierde plek van bezinning. Wat een pareltje!

Wil je deze kerk ook bezoeken, dan kun je het beste een paar dagen van tevoren je bezoek aankondigen via 0039-0558199459. Dan weet je zeker dat de deuren ook voor jou open staan.

Abbazia di Moscheta
Nog zo’n pareltje is de Abbazia di Moscheta, die ten zuidoosten van Firenzuola in het groen ligt verstopt. De abdij dankt haar naam aan de samentrekking van Monte degli Ischi, ‘berg van de eiken’. De abdij, die op zeshonderd meter hoogte ligt, wordt namelijk omringd door grote eikenbomen, afgewisseld met kastanjebomen en riviertjes in een dichtbevolkt bos.

Op het embleem boven de toegang tot de abdij zie je de heilige Petrus staan, met een steeneik en een stekelvarken, als symbolen voor de eenzaamheid en de stilte die de abdij omringen. De abdij werd in 1034 gebouwd door San Giovanni Gualberto, de Florentijnse ridder die de orde van de Vallombrosianen oprichtte. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe dit in zijn ogen de perfecte plek was voor een leven van toewijding en gebed. Ook eeuwen later nog hangt hier een bijna heilige sfeer.

Rondom de abdij vind je veel wilde dieren, maar de binnenplaats blijkt zelf ook een toevluchtsoord voor dieren. We zien katten en honden soezen in de zon en zelfs een geit die ons bij ons bezoek op gepaste afstand volgt.

In de abdij vind je het Museo del Paesaggio Storico dell’Appennino, waar je kennismaakt met de geschiedenis van de Apennijnen. Ook de rijkdom van de flora en fauna komt uitgebreid aan bod. Welke dieren leven bijvoorbeeld in de bossen rondom de abdij? Welke vogels kun je hier zien?

Er is ook een restaurant waar traditionele Toscaanse gerechten (zoals bistecca alla fiorentina) op de kaart staan, een manege, een kleine speeltuin en voldoende plek om te picknicken. Wie wat langer van dit prachtige stukje natuur wil genieten, boekt een vakantie bij Agriturismo Badia di Moscheta, waar je midden in de natuur geniet van dit bijzondere stukje Toscane.

Badia di Moscheta is bovendien de ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen door het natuurreserveraat, zoals de tocht door de Val d’Inferno (‘vallei van de hel’) die naar een waterval leidt. De routes zijn goed aangegeven. Voor wie wat meer uitdaging wil: ook het parcours van de Ultra Trail Mugello loopt hierlangs en is dankzij de goede bewegwijzering ook individueel te volgen.

Nog veel meer moois in de Mugello
Nog veel meer moois in de Mugello ontdekken? Op de website MugelloToscana.it vind je allerlei informatie voor deze groene streek ten noordoosten van Florence, van mooie wandel- en fietsroutes tot evenementen, van fijne accommodaties tot bezienswaardigheden, musea en restaurants.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *