Home » Reizen door Italië » Slapen op een agriturismo
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Slapen op een agriturismo

lavanderia

Als er iemand dol is op mooie accommodaties, dan is het Chantal Visser wel. Toen haar lijst met favorieten op de laptop groteske vormen begon aan te nemen, besloot ze op Your Future Postcard te bloggen over de leukste slaapplekken ter wereld. Sinds kort heeft ze er weer wat nieuwe Italiaanse adressen bij. Chantal reisde eind april een week lang door het prachtige Toscane om de wereld van agriturismi te ontdekken. Daar merkte ze wederom dat echte luxe niet in sterren valt uit te drukken. Voor Ciao tutti doet ze verslag:

‘Of ik samen met mijn vriend een week naar Toscane wilde om Nederland kennis te laten maken met agriturismi in Toscane,’ vroeg Italissima mij. ‘Ja natuurlijk!’ Want wat bleek: veel mensen weten niet zo goed wat een agriturismo nou precies is. En dat terwijl je agriturismi in Toscane op zo’n beetje elke straathoek tegenkomt. Van wijnmakers tot olijfboeren: allemaal profiteren ze van het toerisme.

En dat is fijn, heb ik gemerkt. Want slapen op een agriturismo is meer dan slapen bij de boer. Het is vooral deel uitmaken van een Italiaanse familie en dat is me goed bevallen. Een agriturismo is een typisch Italiaanse vakantie-accommodatie. Je verblijft op het platteland bij mensen die ‘iets agrarisch’ doen. En dat ‘iets agrarisch’ is natuurlijk een breed begrip. Iemand die jam maakt van de pruimen in zijn boomgaard, valt hieronder, maar een paardenhouder ook. Vaak zijn het grote huizen, zeg maar gerust landgoederen, met meerdere bijgebouwen of kamers en soms ook een zwembad. De extra ruimte wordt benut als toeristische locatie. Voor ons een leuk vakantiehuis, voor hen een manier om extra inkomsten te genereren.

Lunchen met de familie
De eerste agriturismo waar we sliepen, Agriturismo Montescalari, is me het meest bijgebleven. Wat een fijne plek en wat een gastvrijheid. De eigenaren (een ouder echtpaar) verwelkomden ons met een handdruk (van haar) en een omhelzing (van hem). Ze lieten ons rustig het appartement zien om ons vervolgens alleen te laten met een fles wijn, die hij zelf had geproduceerd. Trots zei hij dat we zijn wijn echt moesten proeven om te toosten op onze aankomst in Italië.

Agriturismo Montescalari (1)

Het appartement zelf was huge! Twee slaapkamers met elk een badkamer, twee enorme balkons, een woonkeuken en een zitkamer met open haard. We genoten enorm. ’s Ochtends ontbeten we met een ciabatta en koffie uit de moka. Vanaf ons balkon keken we uit over niets anders dan natuur. Velden vol wijnranken, olijfbomen, bloemen, het zwembad van de agriturismo én het huis van Sting (jawel, de zanger), dat iets verderop lag te pronken.

moka

’s Middags waren we uitgenodigd om met de familie te lunchen. En dat ging heerlijk op zijn Italiaans, met pasta, tuinbonen, pecorino en veel wijn en gelach. De kinderen speelden een partijtje voetbal en kwamen tussendoor een aardbei scoren. Super gezellig. Leuk ook om zo meer van de familie te weten te komen. Zo bleek die enthousiaste lieve man niet alleen wijnboer en olijfoliekenner, maar ook professor op het gebied van gynaecologie.

Agriturismo Montescalari (2)

Agriturismo Montescalari (3)

Onbetaalbare luxe
Ook op de andere slaapplekken genoten we met volle teugen. We werden verwend met lekker eten en drinken, kregen de beste tips voor leuke adressen in de omgeving en werden opgenomen in de familie zonder het gevoel te hebben dat we geen privacy hadden. En dat gaf me te denken: wat maakt een plek nou eigenlijk bijzonder? Zijn het de vier sterren? Is het het design waarmee een hotelkamer is aangekleed? Is het dat enorm uitgebreide ontbijtbuffet of je kamer die elke dag wordt schoon gemaakt?

Nee. Voor mij zijn de meest prettige plekken die plekken die je in je hart raken. Dat hotelletje met uitzicht op zee en die vriendelijke eigenaresse die je elke ochtend vriendelijk toelacht en je naam onthoudt. Dat vakantiehuis waar je het gevoel hebt dat je echt thuis bent en helemaal tot rust kunt komen. Dat ontbijt dat elke ochtend met liefde voor je wordt gemaakt, met vers gebakken broodjes en aardbeien uit de moestuin. Huiseigenaren die je vrienden worden en B&B’s die je inspireren om je huis net zo in te richten als hun gastenkamers. Dat is een stukje luxe waar geen ster of geldbedrag tegen op kan.

Naar zulke plekken zoek ik dus altijd. Ik heb er al heel veel gevonden en op mijn blog geplaatst. Sinds kort staat Agriturismo Montescalari er ook bij. Mocht jij nu ook zo’n plek in Italië of ergens anders ter wereld weten? Laat het me weten via YourFuturePostcard.nl!’

Bekijk ook het filmpje dat Chantal en Gijs van hun reis door Toscane maakten:

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *