Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kleurrijk carnaval op Sardinië – in Oristano, Bosa & Fonni en omstreken

Italië staat bekend om het kleurrijke carnaval, met de prachtige kostuums en maskers tijdens het carnaval in Venetië en de enorme praalwagens met figuren van papier-maché tijdens het carnaval in Viareggio.

In Ivrea (Piemonte) gooien ze met sinaasappels (zoals we in deze blog laten zien) en ook in onder meer Putignano en Manfredonia (beide in Puglia) is carnaval een vrolijk volksfeest.

Ook op het eiland Sardinië wordt carnaval gevierd. De feestelijkheden zijn er wel heel anders dan je van het Italiaanse vasteland gewend bent. We nemen je mee naar Oristano, Bosa en Fonni, voor unieke carnavalsvieringen.

Carnaval in Oristano

In Oristano, een plaatsje in het westen van Sardinië, nemen tijdens de zogeheten Sartiglia meer dan honderd ruiters in schitterende kostuums en met witte maskers het tegen elkaar op tijdens ringsteekwedstrijden, waarbij er sterren verzameld moeten worden. Niet alleen wint de groep met de meeste sterren; een grote sterrenverzameling zou ook een goede oogst betekenen.

De Sartiglia (een benaming die is afgeleid van het Spaans sortija – ring) werd voor het eerst gehouden toen het eiland in Spaanse handen was. Het waren de gildes die deze feestdag mochten organiseren.

Nog altijd bestaat de Sartiglia uit twee dagen: een dag die wordt georganiseerd door het gremio dei contadini (het gilde van de boeren) en een dag die in handen is van het gremio dei falegnami (gilde van de timmerlieden). Iedereen draagt de traditionele klederdracht en alle ruiters zetten een masker op, waardoor niet te zien is of het om een man of een vrouw gaat.

Meer over dit bijzondere feest lees je op de officiële website van de Sartiglia.

foto’s: Ivan Canavera, Marco Cuccu & Viviano Tedde

Carnaval in Bosa

Je zou het niet zeggen als je Bosa op een rustige zomerochtend bezoekt, maar tijdens carnaval staat ook dit dorpje op zijn kop! Het carnavalsfeest, dat zes dagen duurt, wordt uitbundig gevierd, met als belangrijkste kostuum dat van Is Attittadorasa, waarbij mannen zich uitdossen als weduwen, terwijl ze klaagliederen zingen.

Zo trekken ze door het dorp, waarbij ze af en toe een pop naar de toekijkende vrouwen uitsteken, met de vraag om een beetje melk om de geest van carnaval levend te houden. In plaats van melk krijgen de mannen echter eerder een beetje Malvasia, de lokale wijn, maar ook een spotrede is de vrouwen niet vreemd.

Al met al is het een vrolijke bedoening, met veel ironische opmerkingen en liedjes waarin men er niet voor schroomt zichzelf en anderen op de hak te nemen.

Carnaval in Fonni en omstreken

Het carnavalsfeest in Fonni en omstreken wordt gekenmerkt door de oude maskers van de Urthos en de Buttudos, die symbool staan voor de strijd van de mens tegen de natuur. De Urthos draagt een witte of zwarte vacht en een grote koebel om zijn nek. Zijn gezicht is zwart geschminkt en hij loopt aan een rinkelende ketting, die wordt vastgehouden door de Buttudos.

Deze laatste figuur draagt een wollen overjas over een fluwelen kostuum, leren laarzen en koeienbellen (sonaggias genoemd) op de schouders. De Urthos vecht om zich te kunnen bevrijden van zijn ketenen, terwijl de Buttudos hem probeert te temmen.

Dan zijn er nog de Mascheras Limpias, mannen en vrouwen in de traditionele klederdracht van de streek die hun geslacht maskeren. Ze praten zelfs niet om niet te verraden of er een man of een vrouw achter het kostuum schuilgaat. Zij zijn verantwoordelijk voor de officiële ceremonie waarmee het carnavalsfeest wordt beëindigd, waarbij een pop met de naam Ceomo veroordeeld en verbrand wordt.

Ook in andere plaatsen op het eiland wordt carnaval gevierd, onder meer in Nuoro, Ovodda, Ottana, Orotelli, Oniferi, Ollolai, Mamoiada, Lodine en Gavoi. Vaak met maskers, maar soms ook op heel andere wijze.

In Mamoiada is er zelfs een museum gewijd aan deze bijzondere maskers. Dit Museo delle Maschere Mediterranee toont veel traditionele Sardijnse (carnavals)maskers en de legendes en tradities die hiermee verbonden zijn.

foto’s: Giuma, Francesco Mou, Chiara Paolini, D. Serra & Torruzzlo

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *