In heel Italië worden sagra’s georganiseerd, culinaire festivals waarbij een lokale lekkernij centraal staat. De data kunnen jaarlijks wisselen, maar zie je een aanplakbiljet met het woord sagra of hoor je een Italiaan erover praten, zorg dan dat je niks van dit heerlijke feest mist!
In Lekker Italië – de nieuwe culinaire reisgids van Lonely Planet – vind je een aantal tips voor verschillende sagra’s gedurende het jaar, in verschillende Italiaanse regio’s.
Sagra del Pesce (Ligurië)
Zo is er in mei de Sagra del Pesce, die samenvalt met het feest van de heilige Fortunato, de patroonheilige van de vissers. Langs de Italiaanse Rivièra vinden levendige festivals plaats in onder meer Rapallo, Camogli, Santa Margherita en Portofino.
Girotonno (Sardinië)
Op het Isola di San Pietro, voor de zuidkust van Sardinië, ligt het dorpje Carloforte, waar men in mei of juni tijdens Girotonno de lange traditie van de tonijnvisserij viert.
foto’s: girotonno.it
Porchettiamo (Umbrië)
Geen vis maar sappig, langzaam geroosterd varkensvlees staat centraal tijdens Porchettiamo, dat eveneens in mei wordt gevierd, in San Terenziano di Gualdo Cattaneo (in de provincie Perugia).
foto’s: Pierpaolo Metelli voor porchettiamo.com
Sagra delle Fragole (Lazio)
Het kleine stadje Nemi, een van de Castelli Romani, is beroemd om z’n fragoline di bosco (bosaardbeitjes). Ze worden in mei geoogst, maar de aanverwante feestelijkheden duren tot in juni.
Sagra del Cuoppo (Campanië)
De cuoppo – een papieren puntzak gevuld met gefrituurde vis en/of groenten of met zoete zeppole of struffoli (gefrituurde gesuikerde deegbolletjes) – is het beroemdste street food van Napels en omstreken. In juli kun je er extra van proeven, tijdens de Sagra del Cuoppo.
Festa del Lard (Valle d’Aosta)
In Arnad vieren ze het feest van de lardo (reuzel) in een decor van houten chalets versierd met bloemen. Je proeft er ook van regionale kazen, wijnen en dolci.
Sagra del Gorgonzola (Lombardije)
Gorgonzola is een van de oudste kazen van Italië. Het wordt gemaakt in het gelijknamige plaatsje in Lombardije, dat in september het thuis is van een feest vol lekkernijen met gorgonzola.
Fiera del Riso (Veneto)
Het grootste rijstfestival van Italië – de Fiera del Riso – wordt gehouden in Isola della Scala, bij Verona. Je geniet er van verschillende risotto’s en andere producten op basis van rijst, waaronder ook grappa!
foto’s: Fieradelriso.it
Sagra del Tortellino (Emilia-Romagna)
In Castelfranco Emilia kun je tijdens de Sagra del Tortellino bij een aantal sfoglina’s (dames die verse pasta maken) de kunst afkijken om te zien hoe je de beroemde tortellini moet maken.
Cous Cous Fest (Sicilië)
Tijdens Cous Cous Fest – het couscousfestival in San Vito lo Capo – staat de traditionele Siciliaanse couscous in de schijnwerpers, samen met andere Arabische invloeden op de Siciliaanse keuken. Italiaanse, Afrikaanse en Midden-Oosterse chefs geven lezingen en kookdemonstraties.
Festa del Peperoncino (Calabrië)
In Diamante wordt feest gevierd ter ere van de Calabrese chilipepertjes. Ciao tutti’s Marlou was er vorig jaar bij en doet in deze blog uitgebreid verslag van alle feestelijkheden.
Sagra dell’Uva (Lazio)
Wijnfestivals komen tijdens het oogstseizoen overal in Italië voor, maar in Marino, net ten zuiden van Rome, stroomt tijdens de Sagra dell’Uva, het wijnfeest dal al sinds 1925 wordt gevierd, zelfs wijn in de centrale fontein!
foto’s: Sagra dell’Uva di Marino
Mortadellabò (Emilia-Romagna)
Het mortadellafestival in Bologna staat in het teken van deze wereldberoemde varkensworst. Je kunt uiteraard volop mortadella proeven bij een van de vele kraampjes, al dan niet op een broodje.
Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba (Piemonte)
Alba is elk najaar het toneel van de Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d’Alba. Er worden dan tal van activiteiten georganiseerd, voornamelijk met de witte truffel in de hoofdrol.
De truffelbeurs, die al bijna honderd jaar lang wordt gehouden, was een idee van Giacomo Morra, een van de eerste promotors van de truffel in de Langhe. In 1928 opende hij de eerste truffelbeurs, weliswaar nog in het klein. Twee jaar later stond de Fiera del Tartufo Bianco d’Alba internationaal op de kaart.
Ook leuk: het wittetruffelfestival in het Toscaanse San Miniato, waarover je in deze blog meer leest.
Fiera Nazionale del Marrone (Piemonte)
Het bergstadje Cuneo viert tijdens de Fiera Nazionale del Marrone de marrone, de iets zoetere neef van de kastanje, tijdens een populair herfstfestival.
Ook in het Toscaanse Marradi (in de Mugello) wordt feest gevierd ter ere van de enorme bakken vol marroni, zoals je in deze blog kunt zien.
Bacco nelle Gnostre (Puglia)
Een uniek food festival in onder meer de steden Bari en Taranto, waarbij de lokale bevolking thuis eten bereidt en deelt met voorbijgangers in gnostre, semi-private binnenplaatsen die typerend zijn voor de historische centra in beide steden.
Festa del Torrone (Lombardije)
Het Festa del Torrone, nogafestival, in Cremona is een heerlijke voorbereiding op de feestdagen, waarbij je in stijl proeft van noga en allerlei lekkers waarin het verwerkt is.
Nog meer sagra’s in Italië
Ook in onze agenda tippen we regelmatig een sagra. Een (incompleet) overzicht is te vinden via Sagre in Italia, waar je per regio, maand of soort sagra kunt zoeken, en via Paesi del Gusto.
In Lekker Italië lees je nog veel meer over de Italiaanse eet- en drinkcultuur, van regionale specialiteiten tot restaurantetiquette en handige zinnetjes.
Lekker Italië – gids voor de Italiaanse keuken en eetcultuur | Lonely Planet | ISBN 9789401488822 | € 22,99 | bestel Lekker Italië bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com