Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vier de zomer in Rome!

Hoewel het warm kan zijn, is de zomer een prima periode om Rome te ontdekken. Het is een stuk rustiger in de stad, zeker qua verkeer, en er worden veel unieke evenementen georganiseerd. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet, plus een aantal algemene zomerse tips, voor een onvergetelijke zomer in Rome!

Luna sul Colosseo – het Colosseum bij het licht van de maan
Het Colosseum is nóg indrukwekkender in het maanlicht. Normaal gesproken kun je het amfitheater na het vallen van de avond alleen nog van de buitenzijde bewonderen, maar deze zomer opent het Colosseum op zaterdagavond de deuren voor een aantal tours bij het licht van de maan.

Tijdens Luna sul Colosseo kun je een tour boeken in het Italiaans of in het Engels, op zaterdag 1, zaterdag 8, zaterdag 15, zaterdag 22 en zaterdag 29 augustus. Elke tour duurt ongeveer een uur en laat je niet alleen de arena en de eerste ring zien, maar ook de ondergrondse gangen van het Colosseum.

Een ticket kost € 24,- en voor gezinnen is er een speciaal ticket à € 44,- (voor twee volwassenen en maximaal drie kinderen tot achttien jaar). Er kunnen maximaal twintig mensen mee per rondleiding. Boeken kan via de website van Coop Culture.

Luci su Adriano – lichtshow op de Tempel van Hadrianus
Hoewel de Tempel van Hadrianus in hartje Rome staat, op een steenworp afstand van het Pantheon, trekken de tempelruïnes aan het Piazza di Pietra meestal niet zo veel bekijks.

Dat is deze zomer anders, want zodra het donker wordt vormen de enorme zuilen van de tempel het decor van een spectaculaire lichtshow. Tot en met 30 september kun je er elke avond gratis van genieten.

De show start als het donker wordt. In twaalf minuten reis je eeuwen mee terug in de tijd, naar het Rome van keizer Hadrianus, waarna je Rome met heel andere ogen bekijkt. De perfecte start van een heerlijke avondwandeling door het historisch centrum!

Viaggio nei Fori – lichtshow op het Forum van Augustus
Op het Forum van Augustus vindt tot 8 november een spectaculaire lichtshow plaats waarbij het verleden bijna letterlijk tot leven wordt gebracht. Het is echt net alsof je terug in de tijd stapt, met een boeiende show die letterlijk en figuurlijk licht werpt op de geschiedenis van dit unieke stukje stad.

Alle praktische informatie (met onder andere aanvangstijden, prijzen en de mogelijkheid tot het reserveren van kaartjes) vind je via de website Viaggio nei Fori. Een gedetailleerd verslag lees je in deze blog van Isaac.

Opera in het Circus Maximus
Normaal gesproken vormen de Thermen van Caracalla het decor voor de zomerse operavoorstellingen, maar dit jaar worden de opera’s opgevoerd in het Circus Maximus. Via deze link vind je het volledige programma.

Groen Rome – de fijnste parken & tuinen
Een bezoek aan Rome betekent lekker veel cultuur snuiven, genieten van een terrasje in de schaduw van een van de beroemde bezienswaardigheden en eeuwen terug in de tijd duiken, waar je als het ware tussen de oude Romeinen door de stad struint. Heerlijk allemaal, maar zo af en toe wil je even bijkomen van al die overweldigende indrukken, zeker tijdens de warme zomermaanden.

Dat kan prima in een van de groene parken die Rome rijk is. In dit artikel zetten we onze zeven favoriete parken in Rome voor je op een rijtje, van het bekende Villa Borghese tot het Parco degli Acquedotti.

De fijnste stranden in de buurt van Rome
Wordt de hitte in de Eeuwige Stad je echt even teveel? Reis dan vanuit hartje Rome naar een van deze tien stranden voor een heerlijke dosis vitamine Z (zon, zee en zand), zodat je de dag erna weer vol energie kunt genieten van alle moois dat Rome te bieden heeft.

Pret- en waterparken in en om Rome
Als je de geschiedenis die in Rome op elke straathoek voor het oprapen ligt, wil afwisselen met een vleugje magie, brengt een speciale shuttlebus je vanaf station Termini naar Valmontone, op ongeveer vijftig kilometer van hartje stad. Daar schittert Rainbow Magicland, een vrij nieuw pretpark met zo’n veertig attracties, zoals achtbanen, shows vol magie en een waterspeeltuin.

Een magische wereld ontvouwt zich ook bij Cinecittà World, een pretpark waar film en series centraal staan die (deels) in de Cinecittà Studio’s in Rome werden opgenomen: Ben Hur, Cleopatra, La Dolce Vita, The English Patient, La vita è bella en Gangs of New York. Er zijn twintig attracties (met muziek van Ennio Morricone), een aantal theaters, filmsets en restaurants.

foto: Cinecittà World

Toe aan waterpret? Dan kun je naar Hydromania, richting Ostia, met een groot aanbod aan zwembaden en glijbanen. Ook leuk (maar iets verder weg) is Aquafelix in Civitavecchia, het grootste waterpark van Midden-Italië. Zoomarine (in Torvaianica, Pomezia) is een pretpark, zwembad en dierentuin ineen, met onder meer dolfijnen- en zeeleeuwenshows.

foto’s: Hydromania

Nasoni – overal en altijd gratis water
Over water gesproken, in Rome tref je overal nasoni aan, kleine drinkfonteintjes. Deze ‘neuzen’ danken hun naam aan de typische ijzeren tuit die uit de fontein steekt en die inderdaad wel wat weg heeft van een grote neus.

De nasoni zijn vooral handig om altijd je dorst te kunnen lessen. Je hoeft dus niet de hele dag met een flesje water te lopen of een flink bedrag neer te tellen voor een flesje water bij een van de mobiele winkeltjes of op een terras. Je dorst lessen kan dankzij de nasoni gratis en voor niets, altijd en bijna overal. In deze blog lees je er meer over.

Een zomerse aperitivo
Wil je liever een goed glas wijn, een Aperol Spritz of een cocktail drinken? We tippen een aantal adressen waar dat heerlijk buiten kan, soms zelfs op een prachtig dakterras met uitzicht over de koepels, kerken en daken van de stad. Reserveren is deze zomer wel aan te raden, als je zeker wil zijn van een plekje.

*The Court (Palazzo Manfredi), Via Labicana 125
*Spritzeria Monti, Via dei Serpenti 108
*La Grande Bellezza, Hotel Eitch Borromini, Via di Santa Maria dell’Anima 30
*Up Sunset Bar (La Rinascente), Via del Tritone 6
*The Corner Townhouse, Viale Aventino 121
*Jacopa, Via Jacopa de’ Settesoli 7

foto: Spritzeria Monti

*Santo Trastevere, Via della Paglia 40
*Pianoalto, Lungotevere Portuense 200
*Gasometro Vintage, Via del Commercio 36
*Dram Boat, Lungotevere Arnaldo da Brescia
*Dafne Garden Café,Via Fornovo 2A
*Mediterraneo MAXXI, Via Guido Reni 4/A

La Grande Bellezza van Hotel Eitch Borrimini | foto: Romewise

Het lekkerste ijs van Rome
Dol op ijs? Wij wel – en de zomer is de ideale reden om nóg meer ijs te proeven dan anders. Gambero Rosso ging alvast voorproeven en heeft zestien Romeinse ijssalons bekroond, die we in deze blog met jullie delen.

Let wel: het dragen van een mondkapje is bij veel activiteiten en bij binnenkomst in restaurants verplicht. Zorg dat je dus altijd een mondkapje bij je draagt. Volg verder de aanwijzingen van gidsen, obers en overig personeel op, zodat alle activiteiten voor iedereen veilig verlopen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *