Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Via Piccolomini en de kleiner wordende koepel van de Sint-Pieter (plus het mooiste uitzicht op de Sint-Pieter én de skyline van Rome)

Vanaf de koepel van de Sint-Pieter heb je een prachtig uitzicht op Rome. De straten, steegjes, kerken en koepels van de stad nemen diep onder je voeten elk hun eigen plek in. Met half dichtgeknepen ogen herken je de grootse monumenten van de Eeuwige Stad.

Maar het uitzicht op de Sint-Pieter zelf, als iconisch ijkpunt aan de skyline van Rome, is minstens zo mooi. De meest bijzondere blik op de koepel heb je vanaf de Via Piccolomini, waar een optische illusie je op het verkeerde been zet. Want moet de koepel van de Sint-Pieter niet dichterbij komen?

Naast deze unieke ervaring tippen we nog eens tien plekken waar je een schitterende blik op de koepel van de Sint-Pieter kunt werpen. Heb jij ze allemaal al bezocht?

Via Piccolomini – een optische illusie

Je moet er eigenlijk even voor in de auto (of een taxi stappen), want alleen dan zie je de optische illusie van de Via Piccolomini écht. Deze straat strekt zich uit over driehonderd meter en leidt naar het Belvedere, het uitkijkpunt waar je een prachtige blik kunt werpen op de koepel van de Sint-Pieter.

Niks bijzonders, zul je nu wellicht denken, maar de optische illusie zit hem in de beweging. Aan het begin van de straat lijkt de koepel namelijk zo dichtbij dat je hem bijna kunt aanraken. Maar zodra je verder rijdt, lijkt het alsof de koepel zich terugtrekt. Hoe dichter je bij het Belvedere komt, hoe kleiner de koepel lijkt.

Om dit goed te kunnen zien, is het wel aan te raden niet te snel te rijden. Met een snelheid van zo’n tien tot vijftien kilometer per uur zie je het effect het best.

foto: ValerioMei 

De Sint-Pieter vanuit de Sinaasappeltuin

Een van de uitkijkpunten bevindt zich op een heuvel die door veel toeristen wordt overgeslagen: de Aventijn. Vanuit het historische centrum wandel je er zo naartoe, vanaf de Boog van Constantijn bij het Colosseum en dan om het Circus Maximus heen, langs Romes rozentuin, omhoog.

Wanneer je dan boven op de Aventijn bent, kom je eerst bij de Giardino degli Aranci, een tuin vol sinaasappelbomen, met een prachtig zicht op de koepel van de Sint-Pieter.

De Sint-Pieter door het sleutelgat op de Aventijn

Loop nog iets verder door en je komt uit op het Piazza dei Cavalieri di Malta, een plein dat is vernoemd naar de Maltezer Ridders. Aan de noordzijde van het plein vind je het grootprioraat van de Maltezer Ridderorde, met in de deur het beroemde sleutelgat van de Aventijn.

Knijp één oog dicht en spiek met het andere oog door het sleutelgat. Je oog kijkt nu tegelijk naar drie landen: Rome, Vaticaanstad en het grondgebied van de Maltezer Ridders van de Maltezer Orde. Wat je vooral ziet, is niets minder dan het mooiste plaatje van de Sint-Pieter dat je maar kunt krijgen, omzoomd door bomen.

Nog unieker: af en toe kun je een kijkje áchter het sleutelgat nemen. Zo bewonder je de Sint-Pieter vanuit de tuin van de Maltezer Ridderorde!

De Sint-Pieter vanaf de Engelenbrug

Aan de voeten van de door Bernini ontworpen engelen schiet je een prachtig plaatje van de koepel van de Sint-Pieter. Als de Tiber niet te hoog staat, loont het ook de moeite even naar beneden te lopen voor een blik op de Sint-Pieter vanaf het niveau van het water. Ook vanaf de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) is de koepel prachtig te zien.

De Sint-Pieter vanaf andere bruggen over de Tiber

Vanaf  de andere bruggen over de Tiber kun je de cupolone eveneens mooi fotograferen, met ervoor de Tiber en het bladerdak van de bomen die langs de Lungotevere staan.

De Sint-Pieter vanaf de Gianicolo

Een van de groenste en mooiste heuvels in Rome is de Gianicolo (Janiculum). Vanaf Il Fontanone (zoals de Romeinen de zeventiende-eeuwse Fontana dell’Acqua Paola ook wel noemen) heb je een aardig zicht op Rome, maar helemaal boven op die heuvel vind je de beste plek: Piazzale Garibaldi. Als je hier staat, heb je letterlijk heel Rome aan je voeten.

De Sint-Pieter vanuit de Vaticaanse tuinen

Maar weinig Rome-bezoekers bewonderen de tuinen van het Vaticaan. Hoewel ze maar liefst dertig van de vierenveertig hectare van Vaticaanstad beslaan, zijn de tuinen van het Vaticaan nog altijd een goed bewaard geheim. Naast een prachtige plek voor een wandeling is het ook een unieke plek voor een blik op de koepel van de Sint-Pieter.

Let wel: je kunt de pauselijke tuinen niet zomaar even binnen wandelen; je kunt de Vaticaanse tuinen alleen bezoeken met een VIP-toegang tot de Vaticaanse Musea, de Vaticaanse tuinen, de Sixtijnse Kapel & pauselijke villa’s of met een speciaal skip the line ticket voor de Vaticaanse Musea (incl. Sixtijnse Kapel) én de Vaticaanse tuinen.

De Sint-Pieter vanaf het kleinste kerkhof van Rome

Je kunt als Nederlander of Vlaming wel op een andere manier gratis binnen de muren van het Vaticaan komen. Via de linkerzijde van de zuilengalerij die het Sint-Pietersplein omarmt, krijg je namelijk toegang tot het kleinste kerkhof van Rome: het Campo Santo Teutonico.

Hier liggen Nederlandse, Belgische en Duitse pelgrims en leden van de Broederschap van de Heilige Maagd Maria begraven. Het kerkhof is een groene oase met palmbomen die waken over de doden, in de schaduw van de koepel van de Sint-Pieter, die je hier vanuit een verrassend perspectief kunt zien.

De Sint-Pieter vanaf de Via della Conciliazione

De Via della Conciliazione, de ‘verzoeningsstraat’, stond in het oude Rome bekend als de Via Cornelia. Deze straat werd namelijk pas in 1936 aangelegd, net nadat de Italiaanse regering onder leiding van Mussolini het verdrag sloot met de Heilige Stoel dat Vaticaanstad voortaan als onafhankelijk en soeverein werd erkend (de verzoening).

Met de aanleg van deze straat werd een symmetrisch perspectief gecreëerd, zodat pelgrims het plein en de basiliek voortaan vanaf grote afstand met veel ontzag tegemoet konden treden. Voorheen stonden bezoekers, slingerend door de straatjes van de wijk Borgo, vrij plotseling oog in oog met de Sint-Pieter, nu kun je de basiliek al van verre zien en – anders dan bij de Via Piccolomini – steeds groter zien worden naarmate je dichter bij Vaticaanstad komt.

De Sint-Pieter vanaf de Pincio

Als je op het Piazza del Popolo staat en naar boven kijkt, kun je het al zien liggen: het uitkijkpunt in het park van de Villa Borghese. In de romantische en heerlijk koele omgeving van het park kun je genieten van een prachtig panorama, met in het midden de koepel van de Sint-Pieter.

De Sint-Pieter vanaf de mooiste dakterrassen

Wil je van het uitzicht op de koepel van de Sint-Pieter genieten met een drankje binnen handbereik? Bezoek dan een van Romes rooftop bars. Onze favoriet is die van Eitch Borromini aan het Piazza Navona, maar ook vanaf het (dak)terras van Hotel Raphael, Les Etoiles, La Rinascente en Casina Valadier (in Villa Borghese) kun je de koepel mooi bewonderen. De prijs voor een drankje ligt hier natuurlijk wel veel hoger dan op een terras op straatniveau, maar het uitzicht is dan ook eigenlijk onbetaalbaar…

foto’s: Elyssa Bernard | Romewise

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *