Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toeren door Rome met een vintage Vespa of Fiat 500

Rome-scooter-fiat-toer 1

Wie droomt er niet van om, net als Audrey Hepburn en Gregory Peck, op een oude Vespa dwars door het centrum van Rome te toeren? Willemijn mocht zich even in de film wanen, tijdens een vintage ride door de straten van Rome op een Vespa én in een authentieke Fiat 500.

Rome-scooter-fiat-toer 2

Onder begeleiding van de Amerikaanse Annie, eigenaresse van Scooteroma, en een drietal galante Italiaanse chauffeurs begon de tocht in de buurt van Termini. Tot onze beschikking stonden twee prachtige vintage Fiat 500’s en een knalrode Vespa. Vanaf Termini zoefden we over de Romeinse wegen, in de richting van het Colosseum. We zagen het eeuwenoude amfitheater al talloze keren, maar vanuit een pastelkleurige, vintage Fiat 500 met open dak uit 1962? Nee, dat hadden zelfs wij nog niet eerder meegemaakt.

Rome-scooter-fiat-toer 3

Op naar de volgende stop op de route: de Thermen van Caracalla. Na een korte pauze en een snelle switch – Willemijn mocht nu verder achter op de Vespa – reden we door naar de Porta San Sebastiano en verder de Via Appia op. Natuurlijk vertelde een van de gidsen bij elke stop ook meer over de plekken waar we ons bevonden.

Rome-scooter-fiat-toer 7Rome-scooter-fiat-toer 8

Het mooiste deel van onze route leidde over de oude, ongelijke keien van de Via Appia, waar je je plotseling op het platteland waant. De tombe van Cecilia Metella, de oude resten langs de weg; vanuit een vintage Fiat lijkt het allemaal als een droom aan je voorbij te trekken. Het prachtigste plaatje kwamen we tegen bij de Catacombe di San Callisto: plots stonden we daar oog in oog met een enorme kudde schapen, rustig grazend tegen het schitterende decor van de Eeuwige Stad.

Rome-scooter-fiat-toer 5Rome-scooter-fiat-toer 4 Rome-scooter-fiat-toer 6

Na de Via Appia was het tijd voor een korte pauze. In het foodwalhalla Testaccio streken we neer op een terrasje en genoten van een caffè in de felle februarizon, vergezeld van een bord vol versgebakken zoetigheden. Het gaf ons nét dat beetje extra energie om het laatste deel van de toer door Rome goed in ons op te kunnen nemen: een ritje over de Aventijn.

Rome-scooter-fiat-toer 10Rome-scooter-fiat-toer 9

Vanuit Testaccio rijd je zo de Aventijn op, een van de zeven heuvelen van Rome en ook een van de mooiste quartieri, waar het meestal lekker rustig is. Hier kregen we een korte uitleg (en demonstratie, zoals je op onderstaande foto kunt zien) van de nasoni en stopten we uiteraard even op het Piazza dei Cavalieri di Malta voor een piekje door het beroemde sleutelgat. Maar het meest genoten we van de overweldigende aanblik van de hele stad die aan je voeten ligt wanneer je op het uitkijkpunt in de Sinaasappeltuin staat. Bellissimo!

Rome-scooter-fiat-toer 13Rome-scooter-fiat-toer 12 Rome-scooter-fiat-toer 11 Rome-scooter-fiat-toer 14

Zelf op een Vespa of in een oude Fiat 500 door Rome toeren?
Neem dan contact op met Annie van Scooteroma. Als het maar even kan begeleidt zij je zelf, samen met haar man Giovanni, door de straten van Rome (maar als ze zelf niet kunnen zijn er natuurlijk ook andere gidsen beschikbaar). Of je nu met z’n tweeën of alleen bent, of juist met een hele groep: alles is mogelijk. De routes variëren en worden steeds op maat gemaakt. Annie en Giovanni helpen je desgewenst ook met het plannen van andere privérondleidingen door Rome, en zelfs met het plannen van reizen naar de Amalfikust en Toscane. Kijk op de website van Scooteroma voor contactgegevens en meer informatie!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. De mooiste en meest romantische tuin van Rome, die sinaasappeltuin! Tijdens een volgend bezoek wil ik ook echt een keer naar Via Appia, klinkt heel leuk!

  2. Heerlijk, lekker scooteren in het buitenland. Heb thuis een brommobiel. Ik rijd ook graag scooter maar in Nederland is het helaas niet altijd zo’n mooi weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *