Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Romeinse Trilogie – De pijnbomen van Rome

Het tweede deel van Respighi’s Trilogia Romana, met de titel I Pini di Roma, is gewijd aan de pijnbomen die overal in de stad te zien zijn. Anders dan bij het eerste deel, met de Romeinse fonteinen in de hoofdrol, hoor je in dit stuk veel meer slagwerk en spelen ook de strijkers een veel grotere rol.

Luister naar Respighi’s interpretatie van de verschillende Romeinse plekken waar je in de schaduw van de pijnbomen kunt mijmeren, lezen en dromen:

Respighi begint zijn tocht in Villa Borghese, waar hij kinderen onder de bomen laat spelen. Je hoort hen spelen, springen en dansen en danst als vanzelf mee door dit prachtige, schaduwrijke park.

Vandaar reist Respighi naar de Via Appia, naar een van de catacomben die langs deze weg te vinden zijn. Het is een heel contrast met de vrolijke kinderen, deze sombere compositie die geïnterpreteerd kan worden als een soort hymne voor de overledenen die lang geleden in de catacomben te rusten zijn gelegd.

De derde plek met pijnbomen die wordt aangedaan is de Gianicolo, oftewel de Janiculum, een van de zeven heuvelen van de stad. We horen de nacht vallen over Rome, en de pijnbomen worden in de schemer donkere wachters die over de stad en haar inwoners waken. Opmerkelijk in dit stuk is de zang van een nachtegaal, die met behulp van een bandopname in de muziek is verwerkt. Voor ons heel normaal, maar voor die tijd (1923) een hele revolutie!

Na het vallen van de nacht trekken we opnieuw naar de Via Appia. Hier komen we aan in het ochtendgloren, samen met een groot aantal Romeinse soldaten die in de vroege ochtend de stad verlaten. Je marcheert vanzelf mee, en filmfragmenten uit Spartacus en Ben Hur doemen voor je ogen op. Hier marcheren overwinnaars, op weg naar een nieuw stukje van het Romeinse Rijk.

De pijnbomen van Rome is het tweede deel van Respighi’s Trilogia Romana, Romeinse Trilogie. Gisteren vertelde ik al over De fonteinen van Rome, het eerste deel, en vanmiddag zullen we de trilogie afsluiten met De feesten van Rome.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *