Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Romeinse Trilogie – De fonteinen van Rome

Het gevoel dat mij elke keer weer omarmt als ik in Rome ben, dat velen van jullie herkennen en delen en dat André Aciman zo mooi in woorden wist te vangen vanochtend, bracht Ottorino Respighi ooit tot uiting in muziek.

Zijn Trilogia Romana, een muzikaal eerbetoon aan Rome in drie delen, gaat van start met Le Fontane di Roma, de fonteinen van Rome. Respighi componeerde dit prachtige stuk tussen 1914 en 1916, toen hij zelf net in Rome was komen wonen. Hij liet zich betoveren door de fonteinen, door het klaterende water, door de kracht van de beelden in het water.

Op zijn beurt betoverde hij zijn publiek met bijpassende klanken, die tot op de dag van vandaag de fonteinen van de Eeuwige Stad tot leven wekken. Luister naar Respighi’s Romeinse fonteinen, en wandel mee van fontein naar fontein:

Respgihi begint de dag bij de fontein van Valle Giulia. Terwijl de zon langzaam opkomt en het orkest ontwaakt, horen we in de verte het vee dat in de vroege ochtend naar buiten wordt gedreven.

Als we aankomen bij de Triton-fontein van Bernini, midden op het Piazza Barberini, staat de zon al hoog aan de hemel. Net zoals Bernini zich liet inspireren door Ovidius’ Metamorfosen voor het ontwerp van de fontein, gebruikte Respighi dit meesterwerk als inspiratiebron voor zijn muziek. Als vanzelf wend je je gezicht naar de zon en steek je je hand uit om wat koele waterdruppels op te vangen…

De derde etappe van de fonteinenwandeling brengt ons bij Respighi’s interpretatie van de Trevifontein. Het is midden op de dag, en dus een drukte van jewelste. De kracht van het water en van Neptunus die datzelfde water wil bedwingen is goed te horen. Net als de fontein dwingt de muziek respect af – kippenvel!

Respighi eindigt bij de fontein van de Villa Medici, vanwaar je tijdens zonsondergang een prachtig zicht op de stad en de skyline hebt. De muziek brengt je letterlijk naar deze plek, met een zacht broesje, kwetterende vogels en een hemel die steeds meer sterren stelt, met op de achtergrond de koepel van de Sint-Pieter. Een prachtige afsluiting van een dag in Rome!

Morgenochtend deel twee van Respighi’s trilogie, met in plaats van fonteinen pijnbomen in de hoofdrol.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *