Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rome als decor in de James Bond-film Spectre

Nietsvermoedend belandde Mariska op een grijze zondagochtend in maart op de Gianicolo in Rome midden in een filmscène. Ze vond al dat er zo opvallend weinig mensen op straat waren, zelfs voor een zondagochtend. Ook de continu overvliegende helikopters waren niet heel gewoon boven de Eeuwige Stad.

Mariska sloeg er echter geen acht op en wilde doorlopen naar de San Pietro in Montorio, maar ze werd direct tegengehouden door toesnellende carabinieri. Er werden namelijk luchtopnames gemaakt voor de James Bond-film Spectre.

Spectre-James-Bond-film

Voor een shot van een paar seconden werd de Gianicolo een aantal uur afgesloten voor al het verkeer, voor zowel bewoners als bezoekers. Onder escorte werd Mariska dan ook achter de rood-witte linten geplaatst, tussen verontwaardigde Romeinen die geen goed woord over hadden voor ‘Games Bont’.

Romeinse locaties in Spectre
Inmiddels is de nieuwe James Bond-film te zien en kun je de Gianicolo – heel even – vanuit je bioscoopstoel bewonderen, evenals de andere Romeinse filmlocaties, die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Het eerste bezoek aan Rome brengt James Bond in het Vaticaan, waar hij Lucia Scarra ontmoet, een Italiaanse weduwe met geheimen, vertolkt door niemand minder dan Monica Belucci.

Rome-Vaticaan

James Bond zou James Bond niet zijn als hij Rome niet al racend zou verkennen, tijdens een nachtelijke tour die onder meer langs de Tiber voert. In zijn Aston Martin rijdt hij op volle snelheid door smalle steegjes, over de beroemde sampietrini, over grootse pleinen als Piazza Navona en het Sint-Pietersplein en over de normaal zo lieflijke Via Panisperna (in de wijk Monti).

Oorspronkelijk was het plan om ook te filmen op het Cimitero di Verano, een van de mooiste begraafplaatsen van Rome. Op het laatste moment werd de toestemming echter ingetrokken en filmde men de scènes bij het Museo della Civiltà Romana, in de wijk EUR, dat voor even werd omgetoverd tot een kerkhof.

Spectre-James-Bond-Rome (2)Spectre-James-Bond-Rome (1)foto’s: 007.com

Maar er zijn meer Romeinse plekken met een herkenbare rol in de film:

Via-della-Conciliazione-Romede Via della Conciliazione, die naar het Sint-Pietersplein leidt
Passett-Borgo-Vaticaan-Romede Passetto del Borgo, de geheime gang tussen het Vaticaan en de Engelenburcht
Theater-Marcellus-Romehet Teatro di Marcello, aan de rand van het voormalige getto
Ponte-Sisto-Tiber-Romede Ponte Sisto en Piazza Trilussa in Trastevere
Porta-San-Pancrazio-Romede Porta San Pancrazio en de Via Garibaldi (op de Gianicolo)

Met ook nog de Corso Vittorio Emanuele (die van Piazza Venezia naar de Tiber voert), de de Via Quattro Novembre (tussen Piazza Venezia en Monti), Scala De Pinedo (de brede trappartij aan de Lungotevere Arnaldo da Brescia, tussen de Ponte Pietro Nenni en de Ponte Giacomo Matteotti, net even ten noordwesten van Piazza del Popolo), de Via Nomentana en Villa di Fiorano, aan de Via Appia Antica.

Tijd voor een virtueel bezoek aan Rome – tijdens een spannend avondje Spectre. Geniet ervan!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Bi de begrafenis ( BOND moest aanwezig zijn) in die kerk in Rome, die kerk met dat grote kruis op de achtergrond wordt een klassiek stukje muziek gespeeld (gezongen( . Hoe heet dat stukje??

  2. Volgens mij is dat van Vivaldi: Nisi Dominus, Cum dederit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *