Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op een Vespa over de Via Appia

In de tijd dat half Nederland nog op een solex rondreed, besloot de Italiaanse vliegtuigbouwer Piaggio een productielijn voor scooters op te zetten. De eerste Vespa’s vlogen de fabriek uit en inmiddels behoort deze tweewieler net zo tot de Italiaanse cultuur als cappuccino en spaghetti.

Wil je een echt Italiaanse ervaring opdoen, dan huur je een Vespa en manoeuvreer je je een weg door het verkeer. Enige voorzichtigheid is wel geboden, want het kan druk zijn – met name in de grotere steden – en de Vespa pittig.

Wél een Vespa-ervaring maar geen klamme handjes? Kies er dan net als Ciao tutti’s Tim voor om een Vespa mét ervaren chauffeur te regelen en spring achterop om onbezorgd te genieten van de omgeving.

Tim: ‘Na de Vespa-avonturen van Saskia en Willemijn ben ik dit keer de gelukkige die Rome per scooter mag verkennen. Bij The Beehive, het luxe hostel waar we ook dit jaar van winters Rome mogen proeven, staat een hele verzameling Vespa’s met berijder op mij en een aantal collega-bloggers en –fotografen te wachten.

Na een korte uitleg is het helm op en rijden maar! We zoeven langs station Termini de Via Cavour af, om het Colosseum heen in de richting van de Aventijn. Een indrukwekkend begin.

De eerste stop is bij de entree van de Terme di Caracalla; een enorm openbaar thermencomplex waar in de oudheid duizenden mensen tegelijk konden baden. Tegenwoordig vormen de ruïnes in de zomer het toneel van schilderachtige Italiaanse opera’s in de openlucht. In 1990 gaven de ‘drie tenoren’ hier hun eerste – meteen zeer geslaagde – optreden, waarmee hun succesverhaal van start ging.

De Porta San Sebastiano, een belangrijke stadspoort in de antieke Aureliaanse Muur, is onze volgende stop. Hier begint de Via Appia, de weg die van Rome naar het zuiden van Italië leidt.

Tussen de poort en de even daarvoor gelegen Boog van Drusus, een overgebleven deel van het aquaduct dat de Thermen van Caracalla van water voorzag, dromen we zomaar twee millennia terug in de tijd.

Dan volgt het mooiste deel van de route, dwars over de Via Appia. Het antieke stenen wegdek is eigenlijk niet voor de moderne Vespa’s gemaakt en de chauffeurs moeten al hun ervaring en stuurmanskunst aanwenden.

Gelukkig stappen we al snel weer even af, om de nog steeds zichtbare uitgesleten karrewielsporen in de stenen te bekijken. De afstand tussen de wielsporen zou, naar verluidt, als maat genomen zijn voor de breedte van de huidige spoorrails.

De laatste stop is in de wijk San Saba, waar we bij Il pane di San Saba (Piazza Gian Lorenzo Bernini 2) een cappuccino drinken. Uit de wind en in de zon voelt het op deze winterdag alsof de lente al begonnen is.

onze Vespisti, Vesparijders

Met het zonnetje op onze helmen rijden we terug langs de Tiber. We nemen nog een klein stukje van de binnenstad mee en volgen ten slotte nog een deel van de Aureliaanse muur, terug naar Termini. Met een beetje spijt zet ik mijn helm af.

Wát was het heerlijk om op een Vespa door de tijd te reizen, over de koningin der wegen, de eeuwenoude Via Appia, met karrensporen die je fantasie meteen aan het werk zetten. Die tastbare geschiedenis maakt van een doodgewone winterse dag in Rome een droomdecor…’

Verken Rome per Vespa!
Wil je de Via Appia – of andere delen van Rome – ook per Vespa verkennen? Scooteroma biedt verschillende Vespatours, met naast tours langs de beroemde bezienswaardigheden ook thematours met onder meer street art of film in de hoofdrol.

Overigens zijn er ook tours waarbij je zelf je Vespa bestuurt. Wij laten dat graag over aan de experts die dagelijks door het Romeinse verkeer snorren, maar mocht je graag zelf je handen aan het stuur houden, dat kan ook!

Geniet van een (winter)weekend in Rome
Dankzij The Beehive maak je er dan een heerlijk lang weekend van. Op een verblijf in de wintermaanden (november tot en met februari) – een heerlijke tijd om in Rome te zijn, zo weten we uit ervaring – krijg je onder vermelding van code blogciaotuttiWIR 10% korting op je verblijf (niet geldig op 31 december en 1 januari). Boeken kan via de website van The Beehive, via info@thebeehive.com of via 0039-0644704553.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Beste,
    Een reactie? Ciao Tutti is FORMIDABELE!! Heeft mij al dikwijls geholpen bij het voorbereiden van mijn trips naar Rome.

    Nu heb ik echter een vraagje. Ik ga met mijn neefjes van 5 en 8 jaar op citytrip nu Rome. Ik hier heb ik twee speciale vragen ivm de huur van een golfkarretje om de via appia en omgeving te verkennen, idem voor de park van de villa Borghese.
    Alvast bedankt voor de tips

  2. Grazie Griet! Voor een golfkarretje kun je het beste navraag doen bij Persoonlijk Rome of Rolling Rome. Die moet je nl wel echt reserveren. In Villa Borghese kun je evt ter plekke (dus zonder reservering) ook zo’n fiets-vierspan huren. Veel plezier in Rome!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *