Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Museo Storico della Guardia di Finanza – een duik in de geschiedenis van de Italiaanse gemilitariseerde politiemacht

Het centrum van Rome is één groot openluchtmuseum waar je ogen te kort komt. De Eeuwige Stad telt vele musea waar toeristen zich verdringen om de prachtigste kunstwerken te bezichtigen.

Maar ook buiten de gebaande paden valt er in Rome meer dan genoeg te ontdekken. Er zijn genoeg onbekende(re) musea waar je in alle rust (vaak zelfs alleen) kunt genieten van een schitterende collectie, zoals het Museo Storico della Guardia di Finanza. Erwin en Nicole namen er voor Ciao tutti een kijkje.

Erwin: ‘In de wijk Nomentano, ten noorden van Stazione Termini, staat de Caserma Piave. Deze militaire kazerne is het hoofdkwartier van de Guardia di Finanza, de gemilitariseerde politiemacht die zich bezighoudt met onder meer financiële misdaad, smokkel, douanezaken en illegale drugshandel, op het land, ter zee en in de lucht. Hoewel het een gemilitariseerde politiemacht is, valt de Guardia di Finanza niet onder het Ministerie van Defensie, maar onder het Ministerie van Economie en Financiën.

Als we aankomen bij de kazerne, melden we ons bij de poort naast het museum aan het Piazza Mariano Armellini. De portier die de poort opent, vraagt of we een afspraak hebben. Als we aangeven dat we het historisch museum willen bezichtigen, vraagt hij ons even te wachten en alvast onze identiteitspapieren te laten zien ter controle.

Het museum is gevestigd in een militaire kazerne, waardoor de veiligheidsmaatregelen hoog zijn. Na een aantal telefoontjes krijgen we te horen dat we het museum kunnen bezichtigen, maar voor we het terrein verder mogen betreden, moeten we onze identiteitspapieren achterlaten in ruil voor een bezoekersbadge.

Als alle formaliteiten zijn afgehandeld, worden we opgehaald door twee leden van de Guardia di Finanza die ons naar de ingang van het museum brengen.

In de centrale hal krijgen we een korte uitleg over het museum, dat is gevestigd in de kelder en op de begane grond van de Academie van de Guardia di Finanza. Wij mogen het museum op eigen gelegenheid bezoeken, aan de hand van een audioguide met in het Engels extra uitleg over de Guardia di Finanza.

Voor we het museum daadwerkelijk betreden, nemen we de tijd om de Sacrario te bekijken, een monument dat is opgericht ter nagedachtenis en ter ere van de medewerkers van de Guardia di Finanza die hun leven hebben opgeofferd in de oorlog en in dienst.

In de kelder komt de rijke geschiedenis van de Guardia di Finanza meteen tot leven. De naam van het korps is overigens niet altijd Guardia di Finanza geweest, deze huidige naam is pas sinds juli 1946 in gebruik.

Het korps zag al het levenslicht in oktober 1774, onder het Koninkrijk Sardinië, met de naam Legione Truppe Leggere, als lichte infanteriedivisie van het leger van de Savoia’s, met als bijkomende taak het bewaken van de grenzen onder leiding van de eerste commandant Gabriel Pictet.

Nadat in 1861 het Koninkrijk Italië ontstond, ging het korps samen met andere douanediensten. In mei 1862 krijgt het de naam Corpo delle Guardie Doganali. Deze naam blijft maar kort; in april 1881 gaat de dienst verder onder de naam Regia Guardia di Finanza.

Het is opmerkelijk hoeveel memorabilia bewaard zijn gebleven uit de verschillende periodes van het korps, die chronologisch per vitrine tentoongesteld worden. Zo treffen we veel materiaal uit de periode dat het korps deelnam aan de beide wereldoorlogen, als de nadruk voor het korps meer en meer komt te liggen op bestrijding van financiële misdaden en smokkel, net zoals we dat op de dag van vandaag ook kennen van de Guardia di Finanza.

Een van de bekendste acties van de Guardia di Finanza tijdens de Tweede Wereldoorlog is de bevrijding van Milaan, dankzij het werk van Alfredo Malgeri. Ook voerde men volop strijd tegen smokkel over land en later ook over zee.

Op de begane grond treffen we in de gang een overzicht met portretten van de verschillende generaals door de jaren heen, met ook vele trofeeën van de Gruppi Sportivi Fiamme Gialle (‘gele vlammen’), de sportafdeling van de Guardia di Finanza, die een dertien tal sporten beoefenen, zowel in militaire als in gewone competities. Diverse atleten die in dienst zijn van het korps hebben voor Italië zelfs medailles behaald op de Olympische Spelen.

Naast alle trofeeën van de sporters is er ook ruimte voor een collectie historische wapens en motoren. Zo staan er in het museum schitterende exemplaren van Moto Guzzi en Gilera tentoongesteld.

Zijn in de kelder vooral de historische uniformen te bewonderen, op de begane grond worden de modernere uniformen tentoongesteld, tussen diverse schaalmodellen van de verschillende vaartuigen, vliegtuigen en helikopters.

Net als we denken het hele museum gezien te hebben, valt mijn oog op een aantal van de originele ontwerptekeningen voor de uniformen. De schetsen voorzien van handgeschreven informatie en aquareltekeningen zijn stuk voor stuk pareltjes. Een prachtige afsluiting van ons bezoek aan dit unieke en zeer interessante museum.

Als we alles hebben gezien, melden we ons weer bij de leden van Guardia di Finanza die ons hebben opgehaald bij de poort. We leveren onze audioguide in en vragen de portier of hij een fijn adresje heeft voor een lichte lunch.

Hij wijst ons op Imperatori aan de andere kant van het pleintje tegenover de kazerne, maar voor we daarheen wandelen, vraagt hij ons het gastenboek nog te tekenen. Uit dit boek blijkt nog maar eens dat het museum echt een verborgen parel is; in de afgelopen week is er slechts een handvol bezoekers geweest.

Praktische informatie
Het Museo Storico della Guardia di Finanza ligt aan het Piazza Mariano Armellini (Quartiere Nomentano). Het museum is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 13.00 uur. De toegang is gratis, maar je moet je wel melden bij de portier en daar je identiteitskaart of paspoort achterlaten.

Je kunt het museum het beste bereiken met metrolijn B en uitstappen bij Stazione Bologna. Vanaf hier is het een klein kwartier lopen. Je kunt ook bus 61 naar Piazza Mariano Armellini nemen.

Een bezoek aan het museum is prima te combineren met een bezoek aan Villa Torlonia met La Casina delle Civette (‘het uilenhuisje’) en de bunker van Mussolini, op ongeveer een kwartier lopen van het museum. Ook in de buurt: Quartiere Coppedè, een stukje Rome met sprookjesachtige details.

Gastronomia/Enoteca Imperatori
Imperatori is een moderne eetgelegenheid annex delicatessenwinkel. Je kunt hier prima terecht voor een snelle caffè met cornetto, maar ook voor een heerlijk glas wijn, een lunch of diner is dit een aangename plek.

Wat extra leuk is aan Imperatori, is dat alle producten die ze gebruiken te koop zijn zodat je ook thuis kunt genieten van uitstekende kwaliteitsproducten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *