Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Extempor-Art – kleurrijke kunstwerken als aandenken aan Rome

Vlak bij het Pantheon in Rome vind je een bijzondere kunstgalerij annex winkel vol kleurrijke kunstwerken: Extempor-Art. Hier tovert Renato Mazza met kleuren, voor een uniek aandenken aan je vakantie in Rome.

Een tip van trouwe lezers

Ciao tutti-lezers Paul en Katrien wezen ons na een bezoek aan Rome op het bestaan van Extempor-Art. Ze schreven ons: ‘We hielden er halt toen we naar Piazza Navona wandelden. We hebben met volle teugen genoten en we bestelden een kunstwerk op maat.

We hadden graag iets eenvoudigs voor in onze woonkamer, niet groot, gemakkelijk om mee te nemen in het vliegtuig, met als hoofdtoon het Colosseum, Piazza di Spagna en de Trevifontein. De avond voor we terug naar huis kwamen, twee dagen na ons gesprek, zijn we ‘ons’ kunstwerk gaan ophalen.

De kunstenaar had het mooi uitgewerkt, volledig volgens onze vragen en eisen. We betaalden vijftig euro voor iets unieks, rechtstreeks vanuit het hart van de stad, gemaakt door kunstenaars met wie we spraken. Hiermee hebben we voor jaren een kostbare herinnering.

Bij het afhalen stelden we via de computer Ciao tutti aan de eigenaren voor en we beloofden dat we jullie zouden vragen om, als het kan, eens een bezoekje te brengen aan de galerij. Jullie zullen er iets fantastisch te zien krijgen, kleurrijk, aangenaam en heel hartelijk ontvangen worden.’

Kleurrijk domein aan de Via delle Coppelle

Het duurde even voordat het ervan kwam, maar dit voorjaar wandelden we eindelijk de Via delle Coppelle in om kennis te maken met Extempor-Art.

Ondanks het feit dat we regelmatig door deze straat gewandeld hebben, hebben we het tot nu toe altijd gemist. Dit keer zien we het kleurrijke domein echter niet over het hoofd en stappen we over de drempel.

We worden hartelijk verwelkomd door Renato Mazza, die ons met een brede glimlach even rond laat kijken, om zijn kleurrijke werken te bewonderen.

Samen met zijn vrouw Veronica had Renato eerst een galerij / winkel bij Piazza Navona, maar vanwege de lange lockdown in het voorjaar van 2020 moesten ze daar de deuren sluiten. Gelukkig vonden ze een nieuwe plek voor Extempor-Art aan de Via delle Coppelle, waar ze niet alleen hun eigen kunstwerken verkopen, maar waar ook collega-kunstenaar Franca Asciutto haar werk maakt en tentoonstelt.

Leren schilderen op straat

’Mijn artistieke carrière begon op straat,’ zo vertelt Renato. ’Ik ging ’s ochtends naar Piazza Navona, waar ik jarenlang een vaste plek had. Ik schilderde met name portretten of karikaturen, maar af en toe schilderde ik ook Romeinse monumenten, pleinen en plekken die bij zowel de Romeinen als de toeristen geliefd zijn.

Ongeveer vijftien jaar lang was Piazza Navona mijn werkplek, met Bernini’s vier rivieren als onbewogen toeschouwers en een nimmer aflatende toestroom van bezoekers van over de hele wereld.’

Af en toe pakte Renato zijn schilderspullen en ging hij op reis, om inspiratie op te doen en andere steden op doek te vereeuwigen. Zo schilderde hij onder meer in Taormina en Tropea, maar ook aan de Costa Brava, in Nice, in Parijs en in Amsterdam.

Primaire kleuren op het palet

Renato specialiseerde zich langzamerhand in Flash Art, waarbij een schilder alleen de primaire kleuren wit, geel, rood en blauw gebruikt.

Daarmee kan Renato alle kanten op, afhankelijk van zijn humeur, de blik waarmee hij die dag naar dingen kijkt, de stand van de zon en de wens om iets traditioneels of juist iets vernieuwends te maken, dat perfect past bij de sfeer of energie van dat moment.

Kleurrijke plekken in Rome

Overal in de galerij annex winkel zie je kleurrijke pleinen en andere plekken in Rome, van verborgen hoekjes tot de bekende toeristische trekpleisters. Renato wijst ons enthousiast op een aantal kunststukjes, waarbij hij uitleg geeft over de gebruikte technieken of een anekdote vertelt over hoe het werk tot stand is gekomen.

Hij toont ons ook een aantal werken van zijn vrouw Veronica, die net als Renato kiest voor warme, levendige kleuren die zo perfect bij de sfeer van Rome passen.

We dromen al helemaal weg bij een van deze kleurrijke werken aan de muur – maar het is nog niet makkelijk om iets te kiezen uit al het moois dat hier om ons heen wervelt.

Dankzij de herkenbare taferelen vol kleur, waarin alles helder en lichtvoetig lijkt, heeft het wel iets weg van het werk van Kandinsky. Je wordt er meteen vrolijk van en kunt je blik met moeite afwenden van die enthousiaste explosie van kleuren.

Een kleurrijke kunstenaar

Renato zelf is al net zo kleurrijk. Hij weet bij elk schilderij een prachtig verhaal te vertellen. Met warme stem neemt hij ons mee naar de plekken die zijn doeken tot leven wekken, ook al bevinden ze zich na aankoop vaak kilometers ver weg, soms zelf helemaal aan de andere kant van de wereld.

Dankzij Renato wordt je bezoek aan Rome sowieso een beetje kleurrijker – en helemaal als je een mooi schilderij van hem als souvenir meeneemt of jouw lievelingsplek in Rome door hem laat vereeuwigen in een kleurenpalet dat de Eeuwige Stad perfect weet te vangen.’

Wil je ook een kijkje nemen bij Extempor-Art? Je vindt deze galerij annex winkel aan de Via delle Coppelle 20 in Rome. Op de website van Extempor-Art vind je alle details voor een bezoekje en achtergrondinformatie van de drie kunstenaars.

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *