Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Bewonder de fresco’s van de Santo Stefano in Soleto (Puglia)

Een speldenprikje op de uitgestrekte kaart van Puglia, diep in de hak van de Italiaanse laars, meer is Soleto niet. Het dorpje wordt in de meeste reisgidsen dan ook niet genoemd, alleen de locals in de provincie Lecce weten dat je er schitterende fresco’s uit een ver verleden vindt.

Een van de oudere mannetjes op straat nam ons er mee naartoe, zodat we il segreto di Soleto, het geheim van Soleto, konden bewonderen en met jullie kunnen delen.

Soleto ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Lecce. We raakten er bij toeval verzeild, deels omdat we nieuwsgierig waren naar dit kleine dorpje en deels omdat we hoopten er een kleine koffiebar te vinden voor de eerste cappuccino van de dag.

Na dit broodnodige cafeïneshot wandelden we er even rond, waarbij we de gevel van het kleine, bijna onopvallende kerkje fotografeerden. Een van de locals zag ons de foto maken en vroeg of we even binnen wilden kijken. Dat wilden we wel, al hadden we er werkelijk geen idee van wat we binnen zouden aantreffen.

Want zeg nu zelf: als je de voorgevel van de Santo Stefano ziet, kun je niet vermoeden dat er binnen zo’n stralend kleurenpalet te zien is. De elegante maar vrij sobere façade geeft maar weinig prijs van de schat die in het kerkje te zien is.

Binnen in de kerk worden namelijk bijna alle muren bedekt door fresco’s uit de veertiende en vijftiende eeuw. Als je binnen in de kerk met je rug naar het altaar en met je neus naar de ingang staat, zie je aan je rechterhand fresco’s met scènes uit het leven van Christus. Aan je linkerhand prijken verhalen uit het leven van Santo Stefano (de heilige naar wie de kerk is vernoemd) en op de binnenzijde van de voorgevel het Laatste Oordeel (met de duivel in reliëf).

Het enige licht komt van het roosvormige raam in de voorgevel, hetgeen bepaalde delen van de fresco’s accentueert. Zouden de makers het zo bedoeld hebben? Ze werkten immers ook slechts bij het daglicht dat door het raam naar binnen viel…

De fresco’s werden in de late middeleeuwen op de muren van de kerk aangebracht in opdracht van de familie Orsini del Balzo, die het in Soleto voor het zeggen had, onder de heerschappij van de familie Anjou. Op het fresco dat de doop van Christus tot leven wekt, zie je graaf Raimondello Orsini del Balzo en zijn vrouw Maria d’Enghien afgebeeld (al is het een lokaal twistpunt of het niet gaat om hun zoon Giovanni Antonio met zijn vrouw Anna Colonna).

Wil je ook een bezoek brengen aan de Chiesetta di Santo Stefano? Je vindt dit kerkje aan de Via Ospedale Maria Grazia Carrozzini. Het is alleen geopend voor bezoek onder begeleiding (maar dat kan ook als je in je eentje of met z’n tweeën bent). Je betaalt € 20,- voor een bezoek met een mooie introductie over de fresco’s. Je ontdekt details die je anders zelf niet had gezien…

Reserveren kan via Rete Turistica della Grecia Salentina (aan de Via Roma in Soleto) of telefonisch via 0039-3338451218.

Wil je nog meer mooie fresco’s bewonderen? Waarschijnlijk werkte een deel van de schilders ook aan de fresco’s in de Santa Caterina di Alessandria in Galatina, die net zo adembenemend mooi zijn!

Nog meer moois in Soleto

Bewonder naast de fresco’s in de Santo Stefano ook de ranke Guglia di Raimondello, die met zijn lengte van ruim veertig meter naar de blauwe hemel reikt, de Chiesa di Maria Santissima Assunta, de kerk en het klooster Madonna delle Grazie, de San Nicola, Chiesa delle Anime Sante del Purgatorio en de Porta San Vito. Bewonder ook alle barokke details van de palazzi die je tijdens een rondje dorp tegenkomt.

La Grecia Salentina – bijzondere erfenis van de Grieken

Het dorp Soleto maakt deel uit van La Grecia Salentina, een deel van de Salento waar de Griekse cultuur eeuwenlang bewaard is gebleven, in het achterland van Otranto. Het gaat naast Soleto om de dorpjes Calimera, Castrignano de’ Greci, Corigliano d’Otranto, Martano, Martignano, Melpignano, Sternatia en Zollino.

In deze negen dorpjes en op het platteland tussen deze plaatsjes sprak men nog lange tijd na het verdwijnen van de Griekse overheersers il griko, een Grieks dialect (tegenwoordig een van de officiële minderheidstalen van Italië).

Er waren veel Griekse kerkjes te vinden, waar de papades, zoals de priesters werden genoemd, de mis opdroegen. Veel kerken zijn verloren gegaan, maar gelukkig is een aantal bewaard gebleven, waaronder de Santo Stefano in Soleto.

Nog meer tips voor je vakantie in Puglia

Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel via deze link een door Saskia gesigneerd exemplaar van Mijn Puglia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *