Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Honderd bochten tour – met een oldtimer door de Gargano

Gargano-Puglia-auto-tour (1)

Tijdens ons verblijf in Manfredonia werden we niet alleen getrakteerd op een kleurrijk carnavalsfeest, maar ook op een bijzondere tour door de Gargano. ‘s Ochtends vroeg kwam er een reeks oude auto’s voorrijden, van een Fiat 850 tot een Jaguar en een felrode Alfa. In deze macchine storiche zouden we het beste van de Gargano te zien krijgen, zo verzekerde de chauffeur ons, terwijl hij trots de deur van zijn Fiat 850 – die we uit de reeks oldtimers hadden gekozen – openhield. Siete pronti? Andiamo!

Gargano-Puglia-auto-tour (3)

Een engel op een bergtop
Daar gingen we, op weg naar Monte Sant’Angelo. Over een weg met wel honderd bochten, die voor onze Fiat weliswaar geen probleem vormden maar die bij de passagiers zorgden voor een beetje benauwde gezichten. Gelukkig waaide het boven op de top van de berg goed, zodat we de frisse lucht goed in konden ademen en ons hoofd even fris konden laten blazen.

Na een indrukwekkend bezoek aan de grotkerk en een rondje door het dorpje, met uiteraard een bezoek aan een van de lokale delicatessenwinkels, met een aanbod van ostie (zoete koekjes die inderdaad niet te onderscheiden zijn van hosties), lemoliva (een mix van limoncello en olijfolielikeur), lokale kazen, vers brood en allerlei carnavalslekkers, waren we klaar voor een nieuw bochtenparcours.

Foresta Umbra
Gelukkig was het dit keer niet ver rijden naar onze volgende bestemming: het Foresta Umbra. Dat heeft niets met Umbrië te maken, maar alles met de lokale verbastering van het Italiaanse woord voor schaduw, ombra. Dit bos is ‘s zomers vast een fijne plek, koel en schaduwrijk, met tal van plekken om te picknicken. Er kan slechts weinig zonlicht door de takken van de bomen dringen, hetgeen tijdens ons bezoek zorgt voor een vochtige kilte. Het is immers nog lang geen zomer…

Gargano-Puglia-auto-tour (4)

Toch maken we een mooie wandeling, langs de tientallen herten die in het bos wonen, naar een van de bosmeertjes waar we worden verwelkomd door een paar eenden die hopen dat we iets lekkers mee hebben genomen. Helaas, de ‘hosties’ zijn al op. Een gevulde maag zou volgens onze chauffeur namelijk goed zijn voor het bochtenwerk.

Dat gaat na de kennismaking met de herten namelijk vrolijk verder. Onderweg naar onze volgende bestemming passeren we een paar loslopende varkens en zelfs wat wilde zwijnen (maar daarbij waren we nét te laat met de camera). Gelukkig wordt de weg daarna wat vlakker en kunnen we met goede moed uitkijken naar de lunch bij Bar Pizzicato in Vico del Gargano.

Gargano-Puglia-auto-tour (5)

Sinaasappels en een serenade
In Vico del Gargano geurt het bijna het hele jaar door naar sinaasappels en andere citrusvruchten, dankzij de vele boomgaarden die in en om het dorpje te vinden zijn. Vico del Gargano ligt dan ook gunstig voor de productie van deze lekkernijen, op een heuvel, precies tussen de Adriatische Zee en het Foresta Umbra, een donker, schaduwrijk bos. Er zijn zo’n tachtig agrumeti, citrusboomgaarden, waar onder andere de Arancia bionda del Gargano en de Limone Femminello del Gargano worden geteeld, beide gekwalificeerd met het IGP-keurmerk. Hier moet je zeker even van proeven als je in Vico, zoals de dorpelingen hun thuis kortweg noemen, bent. Volgens een eeuwenoude traditie brengen de vruchten vooral geluk als je op 14 februari een goed glas sinaasappelsap drinkt. Het zou bijna werken als een toverdrankje en je een jaar lang behoeden tegen ziektes en ongeluk. Dat dit op Valentijnsdag is, is geen toeval. De patroonheilige van Vico del Gargano is San Valentino, dus de liefde viert hoogtij in dit dorpje.

Zo ook tijdens onze tour, want als we bij bar Pizzicato neerstrijken voor de lunch worden alle vrouwelijke bloggers door de chauffeurs verrast met takjes mimosa. Onze tour viel namelijk samen met La Festa della Donna, dat op 8 maart wordt gevierd – met voor elke vrouw een takje mimosa. Terwijl we genoten van een glas volvitamientjes en de vrolijke mimosa, kregen we ook nog eens een vrolijke serenade. Het zijn en blijven romantici, die Italianen!

Gargano-Puglia-auto-tour (6)

Privéconcert in een Fiat
Toen gitarist Antonio eenmaal op stoom was, was hij niet meer te stoppen. Toen we weer op de achterbank van de Fiat zaten, stapte hij zoals gewoonlijk op de bijrijdersstoel, maar dit keer mét gitaar. Onderweg werden we dan ook getrakteerd op een privéconcert, met intussen de schitterendste vergezichten die zich buiten het raampje van de Fiat aan ons lieten zien. Ook de zon liet zich zien, zodat we even het idee hadden op vakantie te zijn. La vita è bella…

Gargano-Puglia-auto-tour (7) Gargano-Puglia-auto-tour (8)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Wat een super leuke dag moet dat zijn geweest! Geweldig!
    Een prive concert terwijl je naar al dat moois kijkt en lekkers eet!
    Ciao, ciao!

  2. Wat een geweldige herinnering vol heimwee aan mijn eerste vakantie in de Gargano 50 jaar geleden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *