Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Foresta Umbra en het Elda Hotel – een groene match made in Gargano

Het Foresta Umbra is het prachtige eeuwenoude oerbos dat het binnenland van de Gargano domineert. Sinds 2017 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het beschermde natuurgebied is ongeveer tienduizend hectare groot en maakt deel uit van het Nationaal Park van Gargano.

Marlou neemt ons mee naar dit bos, dat zijn naam dankt aan de dichte begroeiing waardoor er eigenlijk altijd schaduw (ombra) is.

Marlou: ‘Met meer dan tweeduizend plantensoorten, de grootste Aleppo-den van Europa en vijfenzestig soorten wilde orchideeën mag je dit wel een bijzonder bos noemen. Naast reeën, wilde varkens, katten, wezels en dassen vind je er een grote verscheidenheid aan vogels, waaronder uilen. Niet gek dus dat hier veel natuurliefhebbers op af komen.

Wanneer je van wandelen of mountainbiken houdt, kun je hier je hart ophalen. Of je nu zelf op pad wil of een georganiseerde excursie wil doen; er zijn vele mogelijkheden. Bij het bezoekerscentrum kun je alle informatie krijgen.

Het meest bezochte deel van het Foresta Umbra is een meer waar waterschilpadden, karpers en meervallen leven. Je kunt er omheen wandelen over een aangelegd pad.

In de zomer ontvluchten veel inwoners van omliggende gemeenten de hitte en zoeken ze verkoeling in dit bos. Er zijn dan ook genoeg picknickplaatsen te vinden, maar ik mag vandaag aanschuiven bij het Elda Hotel.

Vanuit Vieste neem ik de SS 89 Garganica en vervolgens de SP 52 BIS. De reis duurt ongeveer een half uur en ik geniet kilometers lang van bochten en de vele kleuren groen. Ik ben wel altijd extra alert op de dieren die hier leven (en op de vele kuilen, scheuren en gaten in de weg…).

Ik ben op weg naar een bijzonder gebouw dat zich midden in deze overweldigende natuur bevindt: de allereerste herberg van de Gargano en een van de eerste van heel Puglia: het huidige Elda Hotel.

Ik heb hier vandaag een afspraak geregeld met Zlata, de directrice, om meer over de geschiedenis van deze bijzondere plek te weten te komen.

Bij aankomst staat Zlata me al op te wachten. Ze nodigt me uit voor een caffè in de hotelbar. Enthousiast steekt ze van wal en vertelt dat dit inderdaad de oudste herberg van de Gargano is.

Maar dat is niet het enige bijzondere aan dit hotel. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd het ontworpen als rifugio voor de vele pelgrims die van uit heel Italië naar Monte Sant’Angelo liepen, dwars door het Foresta Umbra.

De rifugio bleef open tot de jaren zeventig maar raakte daarna snel in verval. Niemand bekommerde zich erom en uiteindelijk bleef er slechts een soort ruïne over.

Na dertig jaar leegstand en veel gelobby startte er een ambitieus restauratieproject onder leiding van ingenieur Marcello Salvatori, oprichter van Sistemi Energetici SPA.

Als specialist in duurzame energie en promotor van het project voor groene economie in deze omgeving, werd juist hij aangetrokken voor deze megaklus. Het doel om het hotel niet alleen in ere te herstellen, maar met respect voor de natuurlijke omgeving een eco-friendly oord te creëren, was hem op het lijf geschreven.

En zo ontstond Elda Hotel; een prachtig hotel gebouwd met en van gerecyclede en natuurlijke materialen, met als kernwaarden duurzaamheid en milieu, dat perfect past in dit beschermde natuurgebied.

In 2019 is het hotel feestelijk heropend. De buitenkant is nog precies hetzelfde als de originele herberg; de naam Elda is een eerbetoon van de ingenieur aan zijn moeder. Hij heeft het project aan haar opgedragen en achter de receptie hangt dan ook een geschilderd portret van haar.

Ik krijg een rondleiding en bewonder de sobere, natuurlijke doch luxe stijl van de één- en tweepersoonskamers en de familiekamers. Elke kamer heeft een prachtig betegelde eigen badkamer en in werkelijk alle kamers zie je door de ramen alleen maar groen, hetgeen je gevoel midden in een bos te slapen alleen maar versterkt.

In het hotel vind je ook restaurant Il Rifugio, met een menu dat is samengesteld uit alleen zogenaamde chilometro zero-producten: allemaal uit de buurt, biologisch en seizoensgebonden. Ook hier wordt dus aan het milieu gedacht.

Uiteraard is er genoeg keuze voor vegetariërs en veganisten. Bonuspunt is dat men bij de gerechten heerlijke wijnen uit de gelijknamige cantina schenkt.

Nu, ruim twee jaar na de opening, staat er nog een uitbreiding op de planning: het bouwen van een paar vakantieappartementen waar je als gast ook gebruik van de hotelformule kunt maken.

Door de centrale ligging is Elda Hotel een fijn start- of eindpunt voor je bezoek aan het Foresta Umbra. Het restaurant is namelijk geopend voor iedereen, dus niet alleen voor hotelgasten. Drink een caffè voor je wandeling of besluit je dag in de natuur met een aperitivo op het ruime terras.

Het hotel beschikt over een grote parkeerplaats en honden zijn ook welkom. In de zomermaanden zijn er regelmatig events met muziek in de tuin. Daarmee doet Elda Hotel haar originele functie weer eer aan en is het een echte rifugio voor iedereen die het Foresta Umbra bezoekt!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *