Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Reusachtige kleurpotloden, enorme flessen en een schommel tussen de wijnranken

Tijdens onze Giro di Piemonte klommen we op de Big Bench in de wijngaard van Cascina Garitina, maar we kwamen nog veel meer van deze reuzenbanken tegen op onze tocht door de wijngaarden.

Zo kun je bij Coazzolo plaatsnemen op bank nummer 26, een van de oudste van het Big Bench Community Project van Chris Bangle, waarover je meer leest in deze blog.

Deze reuzenbank werd geïnstalleerd in 2016, als cadeau van wijnmaker Michele Chiarlo uit Calamandrana, met wie we jullie volgende maand nog kennis laten maken. Als je erop geklommen bent, kun je de met wijnranken bedekte heuvels zien, met het dorp Neive aan de horizon.

Vigna dei Pastelli – reusachtige kleurpotloden tussen de wijnranken

Naast deze Big Benches vind je ook andere kleurrijke kunstwerkjes in de wijngaarden van Piemonte. Zo prijkt even buiten Coazzolo, een dorpje dat zich tussen de heuvels en wijngaarden van de Langhe heeft genesteld, de Vigna dei Pastelli.

Deze wijngaard is in handen van Azienda Agricola Anfosso Piercarlo, die er een artistieke installatie plaatste. Aan het uiteinde van elke rij wijnranken staat een reusachtig kleurpotlood.

Samen vormen deze potloden een palet in alle kleuren van de regenboog, waartussen zich een magisch uitzicht over de wijngaarden ontvouwt, met aan de horizon de Monviso.

Je kunt de wijngaard – uiteraard met respect – vrij betreden om de potloden te fotograferen en te genieten van het uitzicht. Wil je ook een wijnproeverij of een picknick tussen de potloden boeken, dan kun je contact opnemen met Azienda Agricola Anfosso Piercarlo, via 0039-3396358874 of via een berichtje op Instagram.

met dank aan La Vigna dei Pastelli voor een aantal foto’s

Chiesetta della Beata Maria Vergine del Carmine

Neem na je bezoek aan de kleurrijke wijngaard zeker ook een kijkje bij de Chiesetta della Beata Maria Vergine del Carmine, die in 2016 door de Britse kunstenaar David Tremlett is omgetoverd tot een kunstwerk, net als de beroemde Cappella del Barolo.

foto’s: Alessandro Cristiano

Altalena Gigante – reuzenschommel in Mombaruzzo

Er duiken nog meer potloden op in Piemonte. In Mombaruzzo vind je de Altalena Gigante, een reuzenschommel gemaakt van vier grote kleurpotloden die twee aan twee een liniaal ondersteunen, met een gum als zitje.

De schommel staat op een perfecte plek, met een weids uitzicht op onder meer Fontanile met de indrukwekkende koepel van de kathedraal, maar ook de majestueuze Monte Bianco (of Mont Blanc).

De speelse schommel is een kleurrijke uitnodiging om weer even kind te zijn en weg te dromen bij al het moois om je heen, waarbij je gedachten net zo vrij kunnen fladderen als de vlinders die hier eveneens graag vertoeven.

Bottiglie giganti in de wijngaarden

Ben je in deze omgeving op zoek naar nog meer kleur en kunst in de wijngaarden? Naast meerdere Big Benches (bijvoorbeeld Big Bench nummer 94 tussen Vinchio en Vaglio of Big Bench nummer 62 bij Alice Bel Colle) staan er in de wijngaarden ook een paar reuzenflessen wijn.

De eerste Bottiglia gigante ligt even buiten Mombercelli. Je kunt er alleen te voet komen (nadat je je auto parkeert loop je ongeveer honderd meter door de wijngaarden).

Mooi? Rijd dan ook naar de tweede Bottiglia gigante, eveneens vlak bij Mombercelli (op nog geen tien minuutjes met de auto vanaf de eerste gigantische wijnfles).

De derde reuzenfles staat vlak bij Agliano Terme, bij de kleurrijke Botte del Brichet, in de stijl van Mondriaan, van de hand van kunstenaar Ezio Ferraris. Wederom een fotogenieke plek in Piemonte!

foto: Art & Wine News

Tot slot is Art Park La Court van de eerder genoemde Michele Chiarlo de moeite van een bezoek waard, maar daar vertellen we je volgende maand meer over.

foto: Art Park La Court

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *