Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek de prachtige ondergrondse tempel van Damanhur in Piemonte

We bezochten al veel tempels in Italië, zoals de Griekse tempels in de Valle dei Templi bij Agrigento (Sicilië) en bij Paestum (Campanië), de Romeinse tempels in Pompeï (Campanië) en de Tempio del Valadier, verstopt in de grotten (Le Marche).

Maar de bijzonderste tempel van Italië ligt in de regio Piemonte, zo’n vijftig kilometer ten noorden van Turijn. Een unieke plek waar we je virtueel graag mee naartoe nemen!

Het achtste wereldwonder

In de buurt spreken ze over deze tempel als ‘het achtste wereldwonder’. Als je door de ondergrondse tempelruimtes dwaalt, kun je dit alleen maar beamen.

Het is bijna niet te geloven dat de tempel in het grootste geheim werd aangelegd door een groep vrienden, die meer dan vijftien jaar nodig had om alle ‘zalen’ uit de rotsen te houwen.

De tempel verrees onder een doodgewoon huis aan de voet van de Alpen, waar je zo aan voorbij zou rijden als je niet weet welke schatkamers er onder het huis verborgen liggen…

Hakken in het grootste geheim

Het tempelcomplex is het idee van Oberto Airaudi, of Falco zoals hij genoemd wordt. In de zomer van 1978 begon hij – als achtentwintigjarige –de eerste ruimte uit de rotsen te hakken, naar aanleiding van een visioen dat zich op zijn tiende aan hem had geopenbaard.

Hij kreeg hulp van zijn vrienden en later ook van vrijwilligers, die ondanks de geheimhouding van het idee hoorden en graag een steentje bij wilden dragen. Ze werkten in shifts van vier uur bijna onafgebroken aan het realiseren van Falco’s droom.

In 1992 kwam de politie poolshoogte nemen. Ze hadden gehoord over de werkzaamheden en wilden de uitgehakte ruimtes zien. Ze waren zo verbaasd en verrast door de prachtige ondergrondse zalen, dat ze Falco toestemming gaven zijn project te voltooien.

Spirituele reis naar jezelf

Hoewel een bezoek aan de tempel voor de meesten van ons al een reis op zich betekent, begint de belangrijkste reis pas als je over de drempel van de tempel stapt. De verschillende ruimtes nodigen uit tot een reis naar jezelf, naar je diepste wezen – en tot reflectie op ons bestaan.

Sala della Vittoria

De ‘zaal van de overwinning’ viert het leven en de schoonheid van onze planeet. Het is de diepst gelegen ruimte van het tempelcomplex, maar dankzij de sterrenhemel heb je het gevoel in de openlucht te staan, met onbelemmerd zicht op de sterrenconstellatie zoals die tweeëntwintigduizend jaar geleden moet zijn geweest, ten tijde van het mythische eilandenrijk Atlantis.

De Sala della Vittoria is via een trap met acht treden verbonden met de Sala della Terra, als symbool voor de oneindigheid.

Sala della Terra

Meteen wanneer je over de drempel van de Sala della Terra stapt, voel je de kracht van de natuur. Deze zaal viert de reis van de mensheid, zowel in tijd als in vorm.

In deze ruimte ontmoet je de zon en de maan – beide glinsterend uitgevoerd in de mooiste kleuren glas. Prachtig – zowel in uitvoering als qua symboliek – zijn de zeven gezichten van het rozetraam, die de herinneringen symboliseren die elk menselijk wezen achterlaat als hij van het ene leven naar het andere overgaat – en die volgens de tempelbouwers later opnieuw verzameld kunnen worden.

Sala dei Metalli

De ‘zaal van de metalen’ is gewijd aan de alchemie – maar dan als innerlijke transformatie. Je ontdekt alle fases van de spirituele ontwikkeling van de mens, met verschillende metalen als metafoor voor elke fase.

Il Tempio Azzurro

Een tempel in een tempel, dat is deze blauwe tempel. Het is de oudste ruimte van het tempelcomplex, die al in 1978 werd uitgehakt.

De vorm is nog altijd zoals die oorspronkelijk was, maar de originele muurschilderingen zijn in de loop der tijd vervangen. Nu bewonder je er allegorieën van de elementen aarde, lucht, water en vuur.

Op de grond zie je een mozaïek van de tarotkaart Ster, een naakte vrouw die symbool staat voor hoop, wijsheid en inzicht in grotere samenhangen – belangrijke waarden voor de initiatiefnemers van dit tempelcomplex en de bezoekers.

Deze tempelruimte heeft ook een geheime trap, die je nog een beetje dieper laat afdalen in de blauwe tempel – én in je eigen ziel.

Il Labirinto

Naast een geheime trap vind je in het tempelcomplex ook een doolhof. Niet in de letterlijke zin van het woord, maar de rijk versierde gangen geven je het idee rond te dwalen in een labyrint.

Deze ruimte is gewijd aan de harmonie van de goddelijke krachten van onze planeet, als respect voor elk geloof en als hoop voor een toekomst vol vrede.

Sala dell’Acqua

De ronde waterzaal – misschien wel onze favoriete ruimte in dit tempelcomplex – is gewijd aan vrouwelijkheid, kennis en geheugen. Op de wanden vind je de tekens en symbolen van twaalf antieke alfabetten, die de kennis die onze voorouders verzameld hebben willen doorgeven. Fascinerend om te zien of je iets kunt ontcijferen!

Sala delle Sfere

Deze zaal ligt in het hart van het tempelcomplex en is het contactpunt voor aardse energie. Een van de kostbaarste elementen is een antieke kelk, op een zuil met twee chimera’s, een gevleugelde geit, twee gevleugelde leeuwen en een drakenhoofd.

Sala degli Specchi

De schitterende spiegelzaal is gewijd aan het element lucht, aan de kracht van de zon en aan de spirituele en goddelijke kracht van de mensheid.

Onder het gouden licht van de glazen koepel – met onder meer Horus in de vorm van een valk, die met zijn vleugels het universum beschermt – dompel je je onder in de magische sferen van deze zaal, omringd door eindeloze weerspiegelingen.

Praktische info voor je bezoek aan Damanhur

Je vindt de Templi dell’Umanità Damanhur aan de Via Pramarzo 3 in Baldissero Canavese (provincie Turijn).

Damanhur – dat ‘stad van licht’ betekent is een levendige spirituele gemeenschap die bestaat uit circa achthonderd volgelingen. Je kunt de tempels echter ook als bezoeker bekijken, zowel virtueel (al dan niet met meditatie) als in het echt.

Alle informatie voor een (virtueel) bezoek aan het tempelcomplex vind je op de website van de Templi dell’Umanità Damanhur.

Er zijn ook vijf kamers waar je kunt overnachten voor een nog diepere beleving van de magie van de tempel; zie deze link voor alle details.

foto’s: Templi dell’Umanità Damanhur 

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *