Download gratis de Ciao tutti app!

Parmigianino – de kleine Parmezaan

Parmigianino, hetgeen zoveel betekent als ‘de kleine Parmezaan’ werd op 11 januari 1503 geboren als Girolamo Francesco Maria Mazzola. Hij kreeg deze bijnaam toen hij bij de schilder Correggio in de leer ging en over een uitzonderlijk schildertalent bleek te beschikken.

Helaas weten we niet zo heel veel over deze getalenteerde inwoner van Parma. Hij schijnt diepe psychologische crises te hebben doorstaan voordat hij op 37-jarige leeftijd overleed. Met zijn ingewikkelde poses en bijna onnatuurlijke draaiingen, die beide heel duidelijk te zien zijn op het doek Madonna met de lange hals in de Galleria degli Uffizi in Florence, was hij een van de belangrijkste schilders van het maniërisme.

Parmigianino’s mooiste werk vind ik persoonlijk echter Cupido maakt zijn boog (dat overigens niet in Parma te zien is, maar in Wenen), met een Cupido die je direct weet te vangen door zijn blik – daar heeft hij geen pijlen voor nodig. Ik weet niet of jullie het net zo ervaren, maar één blik in Cupido’s donkere ogen, zijn rossige krullen en gewelfde lippen en ik was verkocht.

Maar niet alleen Cupido’s gezicht weet je als kijker te raken. Ook de symboliek die Parmigianino in het werk heeft gelegd, blijft fascineren. De boeken bijvoorbeeld, waar Cupido op staat, die symbool staan voor het feit dat liefde, oftewel het gevoel, altijd weer de kennis, de ratio, overwint.

Maar ook de keerzijde van de liefde is door Parmigianino prachtig in beeld gebracht: de twee kleine engeltjes tussen Cupido’s voeten laten zien wat liefde met je doet: het maakt je blij, maar het kan tegelijkertijd enorm pijn doen. Gelukkig laat Cupido’s eigen stralende blik zien wat de liefde met je zou moeten doen…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.