Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Milaan met kinderen – vijf leuke activiteiten voor een onvergetelijke stedentrip

Je denkt er misschien niet zo één, twee drie aan, maar Milaan is een ontzettend leuke stad om met kinderen te bezoeken. Het is een ideale bestemming voor een week(end) weg, van de voorjaars- en zomervakantie tot de herfst- en zelfs de kerstvakantie.

Je kunt je in Milaan makkelijk een aantal dagen vermaken, met naast klassiekers als een wandeling op het dak van de Duomo een bezoekje aan het wetenschapsmuseum, aan de speeltuin met uitzicht op het Bosco Verticale en een ritje in een klassieke tram.

Inge tipt vijf activiteiten in Milaan waar kinderen het nog lang na terugkomst over zullen hebben.

Een ritje met tram 1

Om een eerste indruk te krijgen van Milaan, is het leuk om een ritje te maken met tram 1. Stap in bij het indrukwekkende Stazione Centrale en rij vanaf daar via het centrum van de stad naar de moderne wijk Citylife.

Onderweg zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan, zoals het Teatro alla Scala en het Castello Sforzesco. De oplettende reiziger kan zelfs nog een vlugge blik werpen in de Galleria Vittorio Emanuele II.

Je kunt ervoor kiezen om bij een aantal haltes uit te stappen, zoals Inge in het artikel Tram 1 langs de mooiste bezienswaardigheden van Milaan beschrijft, maar je kunt ook gewoon blijven zitten en de stad bewonderen.

Voor de tram koop je een kaartje bij een tabaccaio of bij een van de kaartautomaten in de metrostations. Een enkele rit (negentig minuten geldig) kost twee euro, een dagkaart (die vierentwintig uur geldig is) kost zeven euro. Kinderen tot veertien jaar reizen gratis, dat scheelt weer. Meer informatie over reizen met het openbaar vervoer in Milaan lees je in dit artikel.

Museo della Scienza e Tecnologia
van Leonardo da Vinci tot raketten

Je kunt makkelijke een dag doorbrengen in het Museo della Scienza e della Tecnologia. Het is dan ook de ideale bestemming mocht je een regenachtige dag in Milaan treffen. Dit museum is enorm groot en heeft ook een heel uiteenlopende collectie. De rode draad is, zoals de naam als zegt, wetenschap en techniek.

In Le nuove gallerie Leonardo da Vinci stap je in het leven van Leonardo da Vinci, van zijn geboorte in het plaatsje Vinci, via zijn opleiding in Florence en zijn periode in Milaan, met prachtige bewegende beelden, mooie maquettes en inzicht in zijn schetsen.

Maar het Museo delle Scienze e Tecnologia biedt nog veel meer. Er is een afdeling over communicatie, van de eerste radio tot de modernste mobiele telefoons, en je kunt op ruimtereis. Je kunt je verdiepen in machines die vroeger werden gebruikt in de zware industrie voor het maken van bijvoorbeeld staal, die je niet elke dag van dichtbij kunt bekijken en daarom des te indrukwekkender zijn.

Voor de liefhebbers van alles wat beweegt is er een afdeling over transport. Er worden antieke (stoom)treinen tentoongesteld en in enkele daarvan mag je ook naar binnen. Als dat nog niet indrukwekkend genoeg is, dan kun je de app Train Stories downloaden (in het Engels en Italiaans).

Door middel van augmented reality krijg je inzicht in de restaurantwagen van de Indian Mail, een stoomtrein die van 1870 tot 1914 wekelijks London met Bombay verbond. Zo komt de geschiedenis echt tot leven.

Buiten dit paviljoen vind je twee wel heel bijzondere objecten, met allereerst een onderzeeër, bij de Milanezen bekend als de Toti. Let op: je koopt hiervoor een apart kaartje (reserveren is aan te raden).

Sinds kort staat er naast de onderzeeër een kopie van de raket VEGA. Deze door de ESA ontwikkelde raket kan satellieten tot wel tweeduizend kilo vervoeren en deze op verschillende plekken in de ruimte positioneren. Het is best indrukwekkend om hiernaast te staan.

Een kaartje voor het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci reserveer je via deze link.

Speelplezier en waterpret in het moderne Milaan

Bij lekker weer is het heel fijn om naar het park te gaan en daar te spelen. Bij gebrek aan tuinen is dit ook de plek waar veel Milanese kinderen hun middagen doorbrengen. Even weg van de drukte van de stad, maar toch dicht bij leuke plekken om later iets te drinken of te eten.

Rondom Piazza Gae Aulenti, het gezelligste plein van de stad, vind je alles. Op een warme dag spelen de kinderen in de fonteinen van dit moderne plein.

Ook kunnen ze de trompetten van de kunstenaar Alberto Garutti testen. Deze installatie verbindt de verschillende verdiepingen van het plein door middel van geluid. Inge vertelt er meer over tijdens haar stadswandeling door Milaan die ook in een family-friendly uitvoering bestaat.

Voor de liefhebbers van schommels is er de speeltuin onder de treurwilgen midden in het park Biblioteca degli Alberi. Je vindt hier een aantal klimrekken en verschillende soorten schommels. Jong en oud kunnen hier samen genieten van het uitzicht op het Bosco Verticale.

Stadswandeling of speurtocht door Milaan

Mocht je het leuk vinden om wat meer over Milaan te weten te komen, dan heeft Inge twee opties voor je: je kunt ervoor kiezen een stadswandeling bij haar te boeken of een speurtocht door het centrum van Milaan te doen.

In de stadswandeling ‘Milaan in een notendop’ wandel je in ongeveer twee uur van het moderne Piazza Gae Aulenti naar het Piazza del Duomo.

Wanneer je met kinderen tussen de vier en twaalf jaar bent, is het leuk om de family friendly versie van de toer ‘Milaan in een notendop’ te boeken. De kinderen speuren naar de foto’s die op het fotoblad staan. Elk gevonden foto wordt beloond met een sticker of stempel.

Onderweg krijg je wat lekkers en de toer wordt afgesloten met een kleine beloning voor de jonge deelnemers. Het is een ideale manier om spelenderwijs meer over Milaan en Italië te weten te komen. Meer info vind je op de website Milaan met Local.

De speurtocht door het centrum van Milaan is geschikt voor gezinnen met kleinere kinderen, van ongeveer vier tot tien jaar, die op eigen gelegenheid de belangrijkste monumenten van de stad willen bekijken.

In ongeveer anderhalf uur wandel je langs de Duomo, ontdek je leeuwen in de prachtige Galleria Vittorio Emanuele II, maak je kennis met Leonardo da Vinci, drink je water uit de mond van een draakje en kun je een ritje maken in een tram van bijna honderd jaar oud.

Je koopt de wandeling via deze link online en krijgt na aanschaf direct een mail met pdf waarin de route, opdrachten en informatie beschreven staan.

Museo Storia Naturaledino’s en andere dieren

Voor avonturiers is een bezoekje aan het natuurhistorisch museum van Milaan een aanrader. Het is een gemeentelijke instelling en hoewel het zeker niet het mooiste museum van de stad is, zullen kinderen hun ogen uitkijken naar alle opgezette en modeldieren die hier te bewonderen zijn.

Het twee verdiepingen tellende museum huist als sinds 1893 in dit gebouw. Je komt er meer te weten over de dinosauriërs en andere uitgestorven dieren, kunt fossielen van dichtbij bewonderen en leren over fauna in Italië en de rest van de wereld. Het is een leuke bestemming als je wat langer in de stad bent of als je een regenachtige dag in Milaan treft.

Voor meer en up-to-date informatie kijk je voorafgaand aan je bezoek op de website van het museum.

Tot slot…. een lekker ijsje!

Als je in Italië bent, wil je natuurlijk een lekker ijsje eten. Een van de eerste woorden die kinderen leren als ze hier op vakantie zijn, is dan ook gelato. Deze zoete lekkernij smaakt natuurlijk het beste op een warme dag, maar ook in de herfst en winter smaakt een hoorntje altijd goed.

In het centrum van Milaan kun je terecht bij Ciacco (voor de meer bijzondere smaken) of Artico, als je houdt van ijs op basis van chocolade of noten. Maar er zijn heel veel lekkere ijssalons in Milaan, dus ga vooral zelf testen en laat ons weten welke jij de lekkerste vindt!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *