Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Met tram 1 langs de mooiste bezienswaardigheden in Milaan

Inge: ‘Ik ben zelf behoorlijk onder de indruk van de prachtige oude trams die door Milaan rijden, maar hoor mijn Nederlandse bezoekers wel eens verbazend zuchten over de staat waarin het wagenpark van de Milanese vervoersmaatschappij verkeert. In deze blog neem ik je mee voor een rit met tram 1, in de hoop je te overtuigen van de charme van dit historische voertuig.

Tramlijn 1 start ten noorden van Milano Stazione Centrale en gaat vervolgens, via het centrum van Milaan, helemaal naar het Ospedale Sacco, bijna tien kilometer ten noordwesten van het Piazza del Duomo.

De gele trams die deze route meerdere keren per dag afleggen, zijn ruim negentig jaar oud. Toch brengen ze je zonder problemen van A naar B. Wij rijden een stukje mee, van het immense Stazione Centrale naar de moderne wijk Citylife.

Start bij het Stazione Centrale

De eerste halte is op het Piazza Caiazzo, op een paar minuten lopen van het centraal station van Milaan. Zorg dat je een metrokaartje bij de hand hebt, idealiter een ticket dat 24 uur of zelfs 48 uur geldig is. Je kunt deze tickets kopen in de automaten van de metrostations of bij een Tabacchi. Met deze tickets kun je 24 of 48 uur lang onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Milaan.

Voordat je op de tram stapt, loop je natuurlijk eerst even een rondje door en om het enorme stationsgebouw heen. Dit gebouw is na vele jaren werken in 1931 geopend. Hoewel het grotendeels in art nouveau-stijl is gebouwd, herken je aan de buitenzijdes duidelijk de invloeden van het fascisme, dat in de tijd van de bouw aan de macht was.

In het station zie je veel decoraties die doen denken aan de monumentale Romeinse stijl. Ik kom er regelmatig, bijvoorbeeld als ik vanuit Milaan een dagtrip naar het Comomeer maak, en ik ben elke keer weer onder de indruk.

Op weg naar de modewijk van Milaan

Vanaf het Piazza Caiazzo laat je je het centrum van Milaan in rijden. Over het Piazza Repubblica, onder de middeleeuwse Porta Nuova door. Het beste stap je net voor deze stadspoort uit, op Piazza Cavour. Vanaf daar loop je Il Quadrilatero d’Oro in, oftewel ‘de gouden vierhoek’.

In dit deel van Milaan, dat wordt begrensd door de Via Manzoni, de Via Senato, de Corso Venezia en de Via Montenapoleone, vind je de belangrijkste modehuizen van Italië en daarbuiten. Maar ook voor de niet-modeliefhebbers en mensen met een bescheidener budget (daar hoor ik ook bij) is deze wijk een bezoek waard. Flaneer door de autovrije straten en geniet in je comfortabele outfit van de pracht en praal in de etalages.

Een bezoek aan Marchesi is wel een must voor iedereen die deze wijk bezoekt. De oudste banketbakker van Milaan werd in 2015 overgenomen door Prada. Ze openden een aantal nieuwe cafés, waaronder een in de Galleria Vittorio Emanuele II en in de Via Montenapoleone. Loop gerust binnen en geniet van wat lekkers aan de bar.

Piazza Cordusio – het nieuwe centrum van Milaan

Je kunt tramlijn 1 weer oppakken bij de halte Montenapoleone M3. Vanaf hier rijdt de tram langs het Teatro alla Scala. Vlak voor het Piazza del Duomo slaat hij af richting Piazza Cordusio.

Dit plein was tot een aantal jaar geleden het hoofdkwartier van de Poste Italiane en een aantal grote banken. Nu vind je hier de Starbucks Reserve Roastery, die in september 2018 in Milaan opende. In de loop van 2019 openen hier ook nieuwe vestigingen van Yamamay en het Japanse modemerk Uniqlo. Het zou dus wel eens het nieuwe (shopping)centrum van Milaan kunnen worden.

Een kasteel, design, cultuur & groen

We verlaten het centrum van de stad. De tram rijdt langs het Castello Sforzesco, over de Via Monti richting de Arco della Pace. Halverwege de rit, bij de Via Venti Settembre, kun je uitstappen en een bezoek brengen aan het designmuseum waar van 1 maart tot en met 1 september 2019 de Triennale plaatsvindt. Ook buiten dit evenement om is hier altijd wat te zien voor de liefhebber van design, architectuur en fotografie.

Vanaf de Triennale kun je door het Parco Sempione op je gemak naar de Arco della Pace lopen en daar weer op de tram stappen, richting de laatste halte van deze route.

Citylife, de modernste wijk van Milaan

Op de plek waar ooit een beursterrein lag, kun je sinds een aantal jaar moderne architectuur van zogenaamde archistars bewonderen. Om hier te komen, stap je uit bij de halte Domodossola. Het is dan een kleine vijf minuten lopen naar Citylife.

Bewonder de luxe woningen ontworpen door Zaha Hadid of de strakke kantoortoren van de Japanse architect Isozaki. Je kunt lekker gaan shoppen in het winkelcentrum of genieten van een lunch in een van de hippe Milanese eettentjes op de begane grond.

Bij mooi weer haal je lekkere broodjes en eet je die, met het gerammel van de historische tram nog in je oren, lekker op in het park.’

Buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

  1. Leuke tip, om de stad met de tram te verkennen.
    Milaan is een geweldig mooie stad. Naast de genoemde tips is “Torre Branca” ook de moeite waard. Vanaf deze toren heb je fantastisch uitzicht over de stad.
    Misschien is ons navigatiesysteem (met bezienswaardigheden) voor de metro van Milaan ook wel handig: https://www.metrocazar.com/milaan/

  2. Silvia Videler

    Wat een mooie beschrijving van de route en met wat een liefde voor het oude, in dit geval de historische tram. Een vervoermiddel wat zó bij Milaan hoort!

  3. Afgelopen zondag deze tramrit gemaakt door Milaan. Wij hebben precies de route gevolgd wat hierboven beschreven is door Inge. Wat een prachtige tocht met deze antieke tram. Je komt op plekken in Milaan die we anders nooit gevonden hadden. Ook vanuit de tram zie je prachtige dingen. Zeker een aanrader om te doen als je in Milaan bent. Het grappige is dat ik dit verhaal van Inge over deze tramrit al voor onze reis naar Milaan hadden gevonden. De dag voor deze tramrit deden wij een fietstocht door Milaan en wat bleek de schrijfster van dit verhaal Inge was onze gids tijdens de fietstocht. Ook een aanrader trouwens

  4. Wat fijn om te horen Stefan, en wat een mooi toeval!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *