Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Comomeer – complete reisgids voor dit verrassend veelzijdige meer

Bij het verschijnen van de City Walk in Como vertelden we al dat Inge ook aan een nieuwe reisgids over het Comomeer werkte. Deze reisgids is nu net verschenen en dus mogen we namens Inge en Edicola Publishing een voorproefje delen.

Comomeer – verrassend veelzijdig

In de reisgids Comomeer – verrassend veelzijdig laat Inge je de diversiteit van het Comomeer en de omgeving zien. Het onderscheidt zich van andere meren in Noord-Italië door de lengte en diepte, de steile bergwanden die het omsluiten en de kleine, karakteristieke dorpjes die op de beperkte ruimte zijn ontstaan.

Aan het lago is voor ieder wat te doen, of je nu actief bezig wil zijn, op zoek bent naar culturele verdieping, zin hebt in een typische maaltijd of wil ontspannen op of rondom het meer.

Beklim de toppen van de Grigne bij Lecco of geniet een paar uur op een klein strand. Flaneer over de boulevard van het gezellige Como of ga lunchen bij een rifugio of crotto waar eenvoudige, maar heerlijke maaltijden worden geserveerd.

Bezoek een luxe villa en bijbehorende tuin en reis vervolgens met de traghetto naar je volgende bestemming. Laat je inspireren door de tips die Inge geeft voor wandel- en fietsroutes en dorpen en steden die je kunt bezoeken. Er is zoveel te doen rondom het Comomeer!

Vier tips aan het Comomeer

Als voorproefje delen we vier tips uit Comomeer – verrassend veelzijdig: de Porta di Prada, de Madonna del Ghisallo, het Sentiero lo Spirito del Bosco en wandelroutes vanuit Cernobbio.

Porta di Prada

Vanaf Varenna gaat een slingerende bergweg via het dorpje Perledo naar Esino del Lario. Hier starten diverse wandelingen, bijvoorbeeld naar Rifugio Rosalba (1730 meter) of Rifugio Brioschi (2410 meter).

Een toegankelijker maar niet te onderschatten wandeling gaat naar Rifugio Bietti Buzzi. Vanaf het plaatsje Cainallo, zo goed als aan het einde van de weg in deze vallei, start route nummer 24 waarover je in circa anderhalf uur naar de berghut loopt.

De wandeling is niet altijd even eenvoudig en aangezien je grotendeels in de zon loopt, is het in de zomermaanden aan te raden vroeg in de ochtend te starten.

Onderweg staat een aantal indrukwekkende steenformaties, onder andere de Porta di Prada. Deze natuurlijke ark uit kalkrots is door de invloed van de weersomstandigheden en verschillende chemische stoffen in de lucht in de loop der duizenden jaren ontstaan.

foto’s: Claudio Soldi

Het is mogelijk bij de rifugio te lunchen of een overnachting te boeken. Dit laatste is zeker leuk om eens te ervaren en Rifugio Bietti Buzzi is een goede ‘eerste keer’ omdat de zalen groot zijn en de bedden comfortabel. Ze hebben er zelfs familiekamers (neem wel een eigen lakenzak mee). Vanaf de berghut is het mogelijk door te lopen naar de top van de Grigne en de eerder genoemde rifugio’s.

foto: Rifugio Bietti Buzzi

Madonna del Ghisallo

Op de provinciale weg tussen Bellagio en Erba ligt de Madonna del Ghisallo, een kapel die gewijd is aan de patroonheilige van de reizigers en sinds 1949 ook die van de fietsers. De Giro d’Italia is al diverse keren langs de kapel gegaan.

Het is in de loop der jaren een soort bedevaartsoord geworden voor liefhebbers van wielrennen. De kapel is gevuld met ‘relikwieën’ van grote namen uit de wielerwereld als Eddy Merckx en Fausto Coppi.

Als je geluk hebt vind je een enthousiaste vrijwilliger die je in (gebrekkig) Engels meer vertelt over de fietsen, truien en andere objecten die er in de loop der jaren verzameld zijn.

Vanaf Bellagio overbrug je in ongeveer vier kilometer een hoogteverschil van circa vijfhonderd meter. De professionele fietser kan dit stuk in slechts twintig minuten doen, maar dat zal niet voor iedereen weggelegd zijn.

Mocht je meer de diepte in willen gaan, bezoek dan het naastgelegen Museo del Ciclismo, waar onder andere een collectie van ‘roze truien’, gedoneerd door winnaars van de Giro d’Italia, is te zien, maar bijvoorbeeld ook de verwoeste fiets van de verongelukte wielrenner Fabio Casartelli.

foto’s: Diego Bonacina & Elio Villa

Sentiero lo Spirito del Bosco

Een relatief makkelijke wandelroute start in Canzo en brengt je via het Sentiero lo Spirito del Bosco naar de Rifugio Terz’Alpe (809 meter). Deze wandeling is ook erg leuk om te doen met kleinere kinderen.

Je start in Canzo zelf of in het iets hoger gelegen Fonti di Gajum, waar ook parkeerplekken zijn. De wandeling gaat voornamelijk door het bos, af en toe langs beekjes en watervallen. Bij de rifugio Prim’Alpe start het echte sentiero. Hier wonen de ‘geesten van het bos’ oftewel in hout uitgesneden kabouters en een dronken ezel.

Via verschillende bruggetjes en zelfs een klein labyrint loop je in ongeveer twee uur naar de rifugio waar picknickmogelijkheden zijn of waar je een eenvoudige maaltijd kunt eten. Vanaf de berghut is het ook mogelijk om verder te wandelen naar de hoger gelegen Corni di Canzo (1373 meter).

met dank aan Associazione Gite in Lombardia voor een aantal foto’s

Wandelroutes vanuit Cernobbio

Voor wandelaars zijn er vanuit Cernobbio diverse mogelijkheden. Als je van een uitdaging houdt, loop je helemaal omhoog naar de Monte Bisbino, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over deze arm van het meer. Op de top van de berg is een restaurant waar typische gerechten uit de omgeving, als polenta en pizzoccheri geserveerd worden.

Vanaf Rovenna, een gehucht net boven Cernobbio, start de Sentiero di Sort. Het is een vrij gemakkelijke wandeling, die onder andere langs de groeves van de pietra moltrasina gaat. De wandeling eindigt in Moltrasio.

Als je wil, kun je aan het einde nog  een klein stukje verder lopen naar de Cascata di Cam of Cascata di Moltrasio en je even opfrissen in de waterval.

Lees meer in

Comomeer – verrassend veelzijdig | Inge de Boer | ISBN 9789493259201 | € 22,50 | Edicola Publishing | bestel deze reisgids bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wij zijn deze vakantie 5 nachtjes aan het Comomeer geweest…..prachtig! Hier willen we zeker nog een keer naar toe, om langer te genieten van de leuke dorpjes en de mooie omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *