Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandel van Riomaggiore (Cinque Terre) naar Portovenere

Je hebt gewone wandelingen en wandelingen die je niet snel meer zult vergeten, die zó mooi zijn dat je af en toe in je armen moet knijpen om te controleren of je niet droomt. Vandaag neemt Paul jullie mee op zo’n wandeling, met als vertrekpunt een van de dorpjes van de Cinque Terre in Ligurië.

Riomaggiore

‘De Cinque terre in Ligurië is bij uitstek geschikt voor mooie kustwandelingen. Met name de etappes van Corniglia naar Vernazza en van Vernazza naar Monterosso (of andersom) zijn prachtig. De állermooiste wandeling in dit gebied voert je echter van Riomaggiore naar het havenstadje Portovenere, zuidwaarts over het schiereiland.

Het is een hele rustige wandelroute en dus veel minder druk dan het beroemde wandelpad van de Cinque Terre, dat regelmatig volstroomt met actieve wandelaars.

Op een zonnige voorjaarsdag zijn we er klaar voor. We starten in Riomaggiore, het meest zuidelijke dorpje van de Cinque Terre. Hier start onder andere de wereldberoemde wandeling over de Via dell’Amore, richting Manarola. Maar wij gaan de andere kant op, naar Portovenere.

Deze route is nog redelijk onbekend maar maakt ook deel uit van het Parco Nazionale delle Cinque Terre. De route bevat werkelijk alles dat we aantrekkelijk vinden aan een kustwandeling: klimmen en dalen, een prachtige blauwe zee in de diepte langszij, kleine afgelegen boerderijtjes, open wandelstukken, bossen, wijngaarden, fruitbomen en geurige en kleurige bloemen.

Het laatste stuk van deze tocht, vanaf Campiglia naar Portovenere, is het summum. De uitzichten en de diversiteit van dit stuk zijn ongeëvenaard mooi, zó zou elke wandeling eigenlijk moeten eindigen. Als toetje krijg je een subliem uitzicht over Portovenere en een drietal eilandjes, die zich achter het eindpunt bevinden. Bellissimo!

De wandeling in detail
Deze wandeling is een deel van de lange Sentiero numero 1, die loopt van Levanto tot Portovenere en die in totaal 45 kilometers beslaat. Onze wandeling van Riomaggiore naar Portovenere neemt ongeveer 4,5 uur in beslag, heeft 600 hoogtemeters en is 12 kilometer lang.

Het beginpunt ligt direct achter de slagboom van het receptiegebouw, boven bij de entree van Riomaggiore. Aan de achterkant van het gebouw begint de klim (route 3) via een pad dat door een klein dal van oude olijfboomgaarden en druivenranken voert, richting het eerste tussenstation, het Santuario della Madonna di Montenero. Dit klooster ligt op 341 meter hoogte en doet tegenwoordig dienst als restaurant en bar.

Cinque-Terre-Santuario (1) Cinque-Terre-Santuario (2) Cinque-Terre-Santuario (3)

Eenmaal boven kun je vanaf het plateau bij het klooster een unieke foto maken. Alleen vanaf deze plek kun je alle vijf de dorpjes van de Cinque Terre in één beeld vangen. Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso kun je hier op een rij zien liggen. Aan de horizon is zelfs de kustlijn van Corsica te zien!

de-vijf-dorpjes-van-de-Cinque-Terreeen uniek uitzichtpunt: alle vijf de dorpjes van de Cinque Terre in één beeld gevangen

De tocht voert verder richting Telegrafo. Via de officiële route 3 of 3a vervolgt de klim zich naar het op 516 meter hoogte gelegen restaurant Colle del Telegrafo. Wat volgt, is een mooi vlak stuk door een bebost gebied van het Parco Nazionale (route 1).

Al gauw daarna heb je volledig uitzicht op Portovenere, parallel langs de prachtige kust. De groene vruchtbare hellingen zijn begroeid met wijnranken en olijfbomen, die op smalle terrassen worden verbouwd.

Je loopt langs druivenvelden met liftjes, prachtige bloemenvelden en kleine boerderijtjes die zó afgelegen liggen dat het een wonder is hoe die boeren dat daar volhouden… Je zal maar ‘even’ naar het dorp moeten! Bovendien kan er niet eens auto komen, er is alleen een wandelpad.

vruchtbare-hellingen-Cinque-Terre (1) vruchtbare-hellingen-Cinque-Terre (2)

Na een ongeveer een uur wandelen bereik je het gehuchtje Campiglia dat precies in het midden van het schiereiland ligt. Hier heb je aan de ene kant uitzicht over de Ligurische Zee en aan de andere kant zie je de brede baai en de gebouwen van de havenstad La Spezia, die hier echt om de hoek ligt. Daarachter zijn in de verte zelfs de witte marmerbergen van Carrara te zien.

Het laatste stuk vanaf Campiglia is, zoals al eerder gezegd, een werkelijk schitterend stuk dat bovendien alleen maar daalt, linea recta naar onze eindbestemming Portovenere. In de verte liggen Isola Palmaria, Isola del Tino en Isola del Tinetto te baden in de zon, met op de voorgrond de Chiesa San Pietro.

Cinque-Terre-San-Pietro (1) Cinque-Terre-San-Pietro (2) Cinque-Terre-San-Pietro (3)prachtig uitzicht over de drie eilandjes

Het laatste stuk naar het centrum van Portovenere voert je over hoge ongelijke trappen. Het vergt nog even je uiterste concentratie maar uiteindelijk arriveer je op het centrale pleintje van Portovenere. De pijn aan je voeten is snel vergeten bij de aanblik van het kleurrijke haventje en de gezellige uitnodigende terrasjes.

Portovenere (1) Portovenere (2)

Het middeleeuwse havenstadje Portovenere is met zijn smalle straatjes, gekleurde huisjes en een schilderachtig haventje een van de meest romantische dorpjes aan de kust. Je kunt hier lekker langs de boulevard slenteren, een bezoek brengen aan de al eerder genoemde Chiesa San Pietro (hier hangt de sfeer van Umberto Eco’s In de naam van de roos), rondstruinen door de gezellige smalle straatjes en steegjes, een drankje bestellen op een van de vele terrassen of een boottochtje rond Isola Palmaria maken.

Tip: neem de boot terug naar Riomaggiore, zodat je vanaf het water kunt nagenieten van de zojuist voltooide prachtige kustwandeling.’

Met de boot bijna weer terug in Riomaggiore

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

8 reacties

 1. Hoi Paul

  Mooi verhaal met schitterende foto’s. Sommige plekjes komen me bekend voor:-) het blijft toch een geweldig land vol verrrassingen.
  Op naar het volgend blogje
  Gr Jean

 2. Hoi Jean,

  Grazie mille! Italië gaat noooooit vervelen en blijft inderdaad altijd mooi.

  gr. Paul

 3. Bart Peeters

  Hey Paul,

  Wederom een mooie verwoording van jullie trip.
  Ik zie nog eens een verhalenbundel verschijnen.

 4. Caroline Jans

  Pas eind juli 2014 gaan wij met vakantie naar La Spezia, maar de voor(bereidings)pret is al begonnen. Dankzij jouw beschrijving van de wandeling van Riomaggiore naar Portovenere krijg ik al steeds meer zin!

 5. Extra tip, stijgen, vanuit Riomaggiore naar Telegrafo, kan 1x per dag, in de ochtend, met de bus.
  Kaartje te koop bij station bij de Cinque Terre shop.
  Naast de boot is het ook mogelijk om met de bus vanuit Portovenere naar La Spezia te rijden.
  Bij de juiste bushalte is het nog ongeveer 1 km lopen naar het (central) station van La Spezia.
  Vandaar met de trein naar één van de Cinque Terre’s of b.v. Levanto.

 6. Prachtige verhalen! Heel erg inspirerend!
  Ik ben onze zomervakantie aan het voorbereiden en zou graag ook deze wandeling willen doen. Wordt de wandelroute aangegeven op de een of andere manier of is het verstandig om met een kaart of gps route te wandelen?
  Een route van 12 kilometer met heuvels is voor ons al vrij pittig ik zou me niet graag ook nog eens verlopen

 7. Ciao Merel, het is verstandig om met wandelkaart / gps op pad te gaan. Ook omdat sommige stukjes soms zijn afgesloten en je net wat om moet lopen. Er zijn ook goede apps om mee te wandelen, net wat je fijner vindt!

 8. Prachtige route gelopen met mijn zoon. Schitterende vergezichten en soms uitdagend pittige stukken. Hij, 15 jaar, had dit al maanden in gedachten. Wel midden in de zomer bij 37 graden, dus goed voorbereid en veel water meegenomen. Maar wij kwamen op 15,5 km uit. Tocht om nooit te vergeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *