Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Vernazza – het mooiste dorpje van de Cinque Terre

Vernazza is het enige dorpje van de bekende Cinque Terre (‘vijf dorpjes’) dat een plekje heeft gekregen op de lijst van borghi più belli d’Italia.

Het is het meest welvarende plaatsje van de Cinque Terre, mede dankzij de wat grotere haven, bewaakt door een uitkijktoren, die ooit deel uitmaakte van het imposante Castello Doria. Bijzonder fotogeniek is het strandje dat bijna direct doorloopt in een van de dorpsstraatjes.

Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta

Ontvangst met een omhelzing

Vernazza kent een lange geschiedenis: waarschijnlijk werd het dorpje al rond het jaar 1000 gesticht. Een van de families die Vernazza mede hebben gesticht zou de naam aan het dorp hebben gegeven: de Gens Vulnetia. Vernazza zou een verbastering zijn van die familienaam.

Vanaf zee stap je bijna direct uit op het plein van Vernazza, dat je bijna letterlijk met een omhelzing ontvangt. De landtong lijkt je te willen beschermen tegen de zeewind. De lokale bevolking noemt de afgeschermde baai ook wel u cantu de musse genoemd, wat zoveel betekent als het ‘gesprekshoekje’.

Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (1) Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (2) Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (5) Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (6) Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (7) Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (8)Vernazza-Cinque-Terre-piazzetta (3)

De Santa Margherita d’Antiochia, die in 1318 werd gebouwd, ligt meteen aan de baai. Fier rijst de achthoekige, veertig meter hoge klokkentoren omhoog, als een soort vuurtoren voor de kleurrijke vissersbootjes die aan de voet van de kerk dobberen.

Volgens de inwoners van Vernazza ligt de kerk zo dicht aan zee omdat een van de vissers precies op deze plek een houten kistje heeft gevonden met daarin het vingerkootje van de heilige Catherina. In eerste instantie werd het reliek in een andere kerk bewaard, maar na een zware storm stortte deze kerk in.

Het vingerkootje was onvindbaar maar dook wonder boven wonder na een aantal jaren weer op, op de plek waar de visser het ooit had gevonden. Op deze vindplaats werd daarom een nieuwe kerk gebouwd, waar het vingerkootje van de heilige Catherina nog altijd te vinden is.

Vernazza-Cinque-Terre-kerk (1) Vernazza-Cinque-Terre-kerk (3) Vernazza-Cinque-Terre-kerk (5)

Proef de lokale wijn Schiacchetrà

Geniet van de pracht van Vernazza op een terrasje, met een glas lokale wijn in de hand. Niet zomaar een glas wijn: de lokale witte wijn geniet enige faam en een DOC-keurmerk. De lokaal geproduceerde Schiacchetrà is de meest beroemde passito in heel Italië.

Voor een heerlijk bord pasta met zeevruchten schuif je aan bij Taverna del Capitano, aan het centrale piazzetta (Piazza Guglielmo Marconi), of bij Antica Osteria Il Baretto, eveneens aan het pleintje. Zin in een lekker tussendoortje? Haal dan een puntzak gefrituurde visjes bij Batti Batti Friggitoria (Via Visconti).

Vernazza-Cinque-Terre-fritti (1) Vernazza-Cinque-Terre-fritti (2) Vernazza-Cinque-Terre-fritti (3)

Na de lunch wandel je van het piazzetta omhoog het dorpje in en laat je je verrassen door de pittoreske straatjes, charmante huizen, kleurrijke details en verstopte loggia’s.

Vernazza-Cinque-Terre-details (1) Vernazza-Cinque-Terre-details (2) Vernazza-Cinque-Terre-details (3)

Castello Doria

Dat de verderop gelegen Republiek Genua goed gebruik maakte van Vernazza, in de verdedigingslinie tegen de Saraceense aanvallen van overzee, valt hier en daar nog goed te zien. Het Castello Doria bijvoorbeeld moet je zeker bezoeken.

Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (1) Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (1a) Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (2) Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (3) Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (4)

Dit kasteel werd in de elfde eeuw gebouwd, hoog boven het haventje van de stad, tegenover de Santa Margherita d’Antiochia, die je vanaf het kasteel prachtig op de foto kunt zetten. Het uitzicht over Vernazza is vanaf dit punt echt waanzinnig mooi.

Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (5) Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (6) Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (7) Vernazza-Cinque-Terre-Castello-Doria (9)Vernazza-Cinque-Terre-uitzicht (1) Vernazza-Cinque-Terre-uitzicht (2) Vernazza-Cinque-Terre-uitzicht (3) Vernazza-Cinque-Terre-uitzicht (4)

Ook een deel van de stadsmuren, Torrione genaamd, staat nog overeind. Het mooiste stuk van de zestiende-eeuwse muren zie je in de tuin van het klooster van San Francesco.

Madonna di Reggio

Wandel vanaf het station zeker ook naar het elfde-eeuwse heiligdom van de Madonna di Reggio (op een afstand van ongeveer twee kilometer). Kruisvaarders zouden de zwarte Madonna (die ook wel bekend staat als ‘de Afrikaanse’) hier naartoe hebben gebracht.

Vernazza-Madonna-Reggio

Verderop vind je de San Bernardino, vanwaar je een mooi uitzicht hebt dat tot aan Corsica reikt. Nog meer prachtige vergezichten liggen op je te wachten als je het pad naar het verderop gelegen dorpje Corniglia volgt. Eenmaal aangekomen kun je daar de veertiende-eeuwse San Pietro bezoeken, waarvan de gevel geheel in marmer uit Carrara is opgetrokken.

Praktische informatie voor je bezoek aan Vernazza

Meer informatie over alle dorpjes van Cinque Terre vind je hier. De dorpjes zijn niet met de auto toegankelijk, maar er is een prima treinverbinding, met elk half uur een trein. Details over je bezoek aan Cinque Terre per trein vind je op deze website.

Wil je Vernazza liever per boot bezoeken? Er vaart ook een ferry tussen alle dorpjes van de Cinque Terre. Afhankelijk van het weer en het seizoen vaart deze ferry tussen ongeveer 10.00 en 19.00 uur langs alle vijf de dorpjes. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de kleine ticketkantoortjes in de havens van alle dorpjes.

De mooiste dorpjes van Noord-Italië

Vernazza is een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. In onze Special hebben we al deze mooiste dorpjes in het noorden van Italië voor je verzameld, voor een unieke reis langs de allermooiste plaatsjes in de regio’s Valle d’Aosta, Piemonte, Ligurië, Lombardije, Trentino-Alto Adige, Friuli-Venezia Giulia en Veneto.

Bestel De mooiste dorpjes van Noord-Italië

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, tablet en/of smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

4 reacties

 1. Ook wij vonden Vernazza het mooiste dorpje! Hoewel ik eerlijkheidshalve moet zeggen dat we het laatste dorpje niet hebben gezien. Na de wandeling langs de andere 4 dorpen vonden we het mooi geweest en zijn we met de boot terug gevaren. Maar wat een heerlijk kleurrijk en sfeervol plaatsje dit!

 2. Prachtig dorpje, mooie omgeving en heerlijk genieten. Ga er zeker nog eens naar terug.

 3. Marielle de Jong

  Misschien toch even erbij vermelden dat het dorpje zeer moeilijk bereikbaar is met de auto doordat de weg op vele plekken te smal is waardoor er chaos ontstaat.
  Wij hebben het zelf meegemaakt. Paniek. Met 5 auto’s achter je en 5 auto’s als tegenligger en je kunt van beiden kant geen kant op…. dus dat werd allemaal achteruit rijden en hopen op niet nog meer verkeer.
  Als ik dit van te voren geweten had, was ik niet gegaan. Iig niet per auto.

 4. Ehm, onder aan de blog staat dat toch al duidelijk vermeld: De vijf dorpjes van Cinque Terre zijn niet met de auto toegankelijk, maar er is een prima treinverbinding tussen alle vijf de dorpjes, met elk half uur een trein. Wil je Vernazza liever per boot bezoeken? Er vaart ook een ferry tussen alle dorpjes van de Cinque Terre. Afhankelijk van het weer en het seizoen vaart deze ferry tussen ongeveer 10.00 en 19.00 uur langs alle vijf de dorpjes. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de kleine ticketkantoortjes in de havens van alle dorpjes.

  Volgende keer dus even goed lezen vóór je op pad gaat 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *