Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palmaria – onontdekte parel in zee (bij Portovenere en de Cinque Terre)

Voor de kust van Portovenere, op slechts vijf minuten met de veerpont, ligt het magische Isola Palmaria. Tot voor kort was een groot deel van dit eiland niet toegankelijk voor publiek, en daarom is het des te bijzonder dat Ciao tutti’s Elena haar eerste voetstappen op dit eiland heeft gezet!

Ga met ons mee naar de overkant en laat je betoveren door de waanzinnige uitzichten die Palmaria te bieden heeft.

Elena: ‘Tot voor kort was het eiland Palmaria nauwelijks toegankelijk, maar daar is heel recent verandering in gekomen. Afgelopen maart heeft de Italiaanse marine de gebouwen en terreinen op Palmaria overgedragen aan de gemeente Portovenere. Dat betekent dat het eiland nu eindelijk verkend kan worden door de Italianen én door toeristen.

En dat is meer dan de moeite waard! Op Palmaria is er geen autoverkeer, het eiland heeft een bijzondere mediterrane (wilde) begroeiing en het is een belangrijke broedplaats van de gabbiani reali, koningsmeeuwen, op de hoge rotskliffen aan de westzijde. De bestaande gebouwen op het eiland staat een restauratie te wachten, om ze in de nabije toekomst in te kunnen zetten voor reizigers en bezoekers. Het toerisme wordt zodoende op een kleinschalige en verantwoordelijke manier ontwikkeld, zodat het eiland zijn oorspronkelijke karakter behoudt.

Om op Palmaria te komen, neem je vanaf de pier in Portovenere (Molo Doria) de veerpont. Deze brengt je voor een paar euro heen en weer naar het eiland. Vanaf het aanlegpunt slaan we linksaf en vanaf daar maken we meteen wat hoogtemeters. Al snel komen de fabelachtige uitzichten ons tegemoet. Telkens staat ons een nóg mooier uitzicht te wachten. We nemen je mee langs de hoogtepunten van deze wandeling, waarmee Palmaria ons in elk geval wist te verrassen:

Vanaf de oostkust van het eiland zie je in de verte Isola del Tino liggen, dat samen met Palmaria en Isola del Tinetto (verborgen achter Isola del Tino) een archipel vormt. Deze archipel staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco, samen met Portovenere en de Cinque Terre.

Om weer terug te komen bij de haven, vervolgen we onze weg door de bossen naar beneden. Hier is het even opletten geblazen, want de losse stenen maken het een avontuurlijk pad. Na zo’n tweehonderd meter staat je echter een enorme beloning te wachten: een uitzicht op Portovenere met de Chiesa di San Pietro op de voorgrond en in de verte de Cinque Terre tegen de kliffen.

Bungelend over het randje kunnen we nog net een glimp opvangen van een broedende koningsmeeuw.

Palmaria is een plek van rust (tijdens onze wandeling kwamen we slechts een handvol andere wandelaars tegen), natuur en spectaculaire vergezichten. Een ware parel die hopelijk nog lang zo ongeschonden blijft!’

Wij maakten de wandeling met tourorganisatie Sigeric tijdens ons verblijf bij Agriturismo La Concia. De wandeling zoals hier beschreven duurt ongeveer anderhalf uur, inclusief een korte picknick. Je kunt ook voor een uitgebreidere route kiezen, deze duurt ongeveer drie uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *