Download gratis de Ciao tutti app

Zes bijzondere plekken die je niet mag missen in Senigallia

Naast het al eerder beschreven Spiaggia di Velluto en de winkel van Mister Summer Jamboree zijn er nóg zes plekken die je in Senigallia gezien moet hebben. Ciao tutti’s Paul zet ze voor je op een rijtje.

Het gezellige centrum van Senigallia

Buiten verwachting biedt deze badplaats een heel gezellig centrum met leuke straatjes, pleintjes en parkjes, een dagelijkse markt, een vissershaven, mooie bruggetjes over de Misa én gezellige terrasjes.

Senigallia-tips (1) Senigallia-tips (2) Senigallia-tips (3) Senigallia-tips (4) Senigallia-tips (5) Senigallia-tips (6)

Blikvanger in het centrum is het Foro Annonario, het centrale ovale negentiende-eeuwse marktplein van de stad, ontworpen door de neven Pietro en Vincenzo Ghinelli, en het middelpunt van het Summer Jamboree Festival. Op het plein vind je elke ochtend de dagelijkse markt.

De brede opening, met uitkijk over de Misa-rivier, weerspiegelt symbolisch het welkom voor zowel producten van het land als uit de zee. Op zondag is er regelmatig een bijeenkomst van Vespafans op het Foro Annonario.

Senigallia-tips (7) Senigallia-tips (8)

Rocca Roveresca – Piazza del Duca

Aan de achterkant van het Foro Annonario kom je via het Piazza Manni al snel bij de Rocca Roveresca. Het bestaat uit twee gedeelten, één uit de derde eeuw en één uit de veertiende eeuw. In het verleden waren hier achtereenvolgens een militaire school, een gevangenis, een ziekenhuis en een weeshuis in gevestigd.

Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor tentoonstellingen en culturele evenementen. Door middel van een brug is de Rocca verbonden met het Piazza del Duca waar de Fontana delle Anatre, de ‘eendenfontein’, water omhoog spuit. Na een recente restauratie wordt deze fontein overigens ook wel de ‘leeuwenfontein’ genoemd, naar de twee leeuwen die tevreden langszij liggen.

Senigallia-tips (9) Senigallia-tips (10)

Portici Ercolani

Een bijzonder mooie zuilengalerij, langs de zuidelijke rivieroever van de Misa, sluit direct aan op het Foro Annonario. Vooral in de namiddag is dit een plaatje, als de lichtinval prachtig mooie strepen in de portici trekt. De galerij is ontworpen door de bisschop (!) Giuseppe Maria Ercolani en werd door architect Alessandro Rossi in 1746 verwezenlijkt.

In de achttiende eeuw was dit het handelscentrum  voor de schepen die via de haven binnen kwamen en hier hun koopwaar verhandelden. Onder de 126 bogen – gemaakt met prachtige witte stenen uit Istrië – vind je nu vooral gezellige barretjes, trattorie en winkeltjes.

Senigallia-tips (11) Senigallia-tips (12)

Chiesa delle Croce

Een magnifieke, kleine gouden kerk uit 1608 – ongetwijfeld de mooiste van de stad. Een verborgen pareltje dus. Opmerkelijk is het contrast tussen buiten- en binnenkant. Van buiten is het kerkje in renaissancestijl gebouwd, terwijl de binnenkant volledig in druk barok is ingericht, in al zijn glorie met veel goud en maar liefst zes altaren.

Senigallia-tips (13) Senigallia-tips (14)

Culinaire tocht door Senigallia

Begin je culinaire dag aan het strand in het fantastische lunchrestaurant L’Angolino sul Mare, direct naast de Rotonda (Lungomare G. Marconi 38). Hier staat Maria in de keuken om, volgens de traditie van Le Marche, de heerlijkste gerechten en desserts te bereiden. Vinicio is de theatrale en vooral zeer trotse gastheer.

De spaghetti ai pomodori, de passatelli con vongole en de tagliatelle del pescatore con pomodoro fresco zijn onovertroffen en smaken geweldig in combinatie met de witte Verdicchio di Jesi. Maria maakt de állerlekkerste toetjes en komt deze persoonlijk vanuit de keuken opdienen. Bovendien zien ze er nog verrukkelijk uit ook!

Senigallia-tips (15) Senigallia-tips (16) Senigallia-tips (17)

Vinicio poseert nog voor een foto aan de wand met een bijzonder verhaal. Nadat hij vanwege de overstromingen keihard gewerkt had om alles rondom zijn restaurant weer op te ruimen, gooide hij zijn schoenen weg, versleten en nat als ze waren van alle zware werk.

Een onbekende fotograaf nam er een foto van en plaatste die op Facebook, als symbool voor de overstromingen in de stad. Vervolgens werd de foto een hit op social media en is Vinicio maar wat trots dat nu héél Senigallia over zijn schoenen praat en dat iedereen hem herkent.

Senigallia-tips (18)de versleten schoenen van Vinicio, 3 mei 2014

Ga na de lunch lekker uitbuiken in de lounge seats bij beach bar Bagni 77 (Lungomare Dante Alighieri 77) en laat je door Filippo verwennen met de meest lekkere cocktails en wijnen!

Senigallia-tips (19) Senigallia-tips (20)

Heb je honger gekregen van al dat luieren en zonnebaden? Vervolg je culinaire tocht dan ’s avonds bij Trattoria Rimante (Via Pisacane 59) en proef de allerlekkerste carpaccio ooit!

Carpaccio con arancia e frutta uva (gemarineerde sinaasappel, grapefruit en pesto op een bedje van rode koolsalade met flinterdunne sinaasappelschilletjes on top). Zo fris heb je hem nog nooit gegeten, squisito! Veel producten worden hier bovendien nog met de hand gemaakt en met name het brood is zó heerlijk vers!

Senigallia-tips (21)

Boottocht met Acquapazza

Wil je Senigallia ook eens vanaf de andere kant bekijken? Boek dan een tocht op de elf meter lange speedboot (630 pk) bij Acquapazza en laat je door schipper Christiane meevoeren langs de mooiste plekjes van de kust van Le Marche.

Acquapazza biedt tochten aan naar het Parco Naturale del Conero (in het zuiden) en naar het Parco del San Bartolo (in het noorden), beide op circa een half uur varen. Ook kun je mee gaan vissen en zelfs overtochten naar Kroatië (drie uur varen) zijn mogelijk! Er is plaats voor maximaal acht personen aan boord.

Senigallia-tips (23) Senigallia-tips (24) Senigallia-tips (25)

Vanmiddag gaan we, als afsluiting van deze blogtour, het binnenland van Le Marche in, op bezoek bij een producent van de Verdicchio di Jesi. Ook wandelen we ademloos door een van de  borghi più belli d’Italia: Corinaldo.

Nog meer tips voor Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor deze veelzijdige regio, met bijna zevenhonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel deze Special voor € 6,95

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, robuuste kastelen, schitterende stranden, fijne restaurants, enthousiaste wijnboeren, bijzondere villa’s en interessante musea, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *