Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek het diamanten vakmanschap van Maria Marchegiani in Jesi

Je herkent het vast wel. Terwijl je door het centro storico van een stad of dorpje loopt, stuit je op een open deur. Als je naar binnen gluurt, zie je een atelier waar met veel liefde, passie en vakmanschap gewerkt wordt aan houten meubels, massieve lijsten of kunstige juwelen.

Deze botteghe artigiane zijn échte cultuurbewakers. Eigenlijk zouden ze nooit mogen verdwijnen, maar helaas is het toch vaak de laatste generatie die je aan het werk ziet. In deze snelle wereld van online aankopen en goedkope Chinese imitaties kiezen steeds minder jongeren voor ambacht en vakmanschap.

Nadat het handwerk lange tijd van generatie op generatie werd overgedragen, weten veel artigiani dat met hen het familiebedrijf uitsterft en het atelier zal moeten sluiten. Gelukkig is het nog niet zo ver en kun je op veel plekken nog oude ambachten bewonderen.

Zo bezocht Saskia vijf Venetiaanse ambachtslieden en een unieke Romeinse marmerkunstenaar en nam Jesper je al mee naar het poppenziekenhuis in Rome, naar een mozaïekkunstenaar en naar een vioolbouwer.

Vandaag neemt Paul je mee naar Jesi, in Le Marche. Hier ontmoette hij de zeer getalenteerde en gepassioneerde goudsmid Maria Marchegiani.

Paul: ‘Maria is een jonge, kunstzinnige designer en ontwerper van schitterende sieradencreaties. In haar stijlvolle boetiek annex atelier en museum mogen we de gouden handen van deze creatieve duizendpoot bewonderen.

Naast goudsmid en designer is Maria ook gediplomeerd edelsteenkundige en een verdienstelijk kunstschilder. Maria doet alles volledig intuïtief, waarbij ze haar creatieve brein de vrije hand geeft.

Jesi heeft een lange traditie op het gebied van goudsmeden. Ook Maria was op jonge leeftijd al druk bezig met het ontwerpen en creëren van persoonlijke juwelen, die altijd een reflectie zijn van de ziel van de persoon die ze draagt.

Het zal je niet verbazen dat zo’n gepersonaliseerd ontwerp niet één, twee, drie gerealiseerd is. Na een persoonlijke ontmoeting, thuis of in de VIP-room van de boetiek, gaat Maria aan de slag met je wensen, voor een handmatige schets en een fotorealistisch ontwerp in 3D dat uitgebreid wordt besproken en al dan niet wordt aangepast.

Met zeer veel zorg en toewijding wordt er aandacht besteed aan het allerkleinste detail. Een diadeem voor een bruid bevat ‘na-tuur-lijk’ dezelfde bloem als in het kant van haar bruidsjurk voorkomt. Dát is maatwerk, dát is Maria.

We beginnen ons bezoek in de gewelfde kelder van het middeleeuwse pand, waar het kleine Museo del Gioiello gevestigd is. Hier zie je originele juwelen van vooraanstaande goudsmeden, onder wie Lucagnolo di Ciccolino en Benvenuto Cellini, die eveneens hier in Jesi hun ambacht uit hebben geoefend.

Bij veel juwelen hoort een origineel document over de herkomst en de geschiedenis van het sieraad. We kijken onze ogen uit bij het zien van al die prachtige juwelen met diamanten, parels, saffieren en robijnen, oude instrumenten en mallen en een antieke, handgemaakte juwelendoos met een schitterende parelmoeren camee in het midden. Ondertussen luisteren we geboeid naar Maria’s toelichting bij elk museumstuk.

Na haar kunstenaarsopleiding en de toekenning van de Marche Eccellanza Award startte Maria in de jaren negentig haar eigen merk. Tegelijkertijd opende ze haar atelier/winkel in de Via degli Orefici, niet geheel toevallig van oudsher dé juweliersstraat in Jesi.

Haar kracht ligt in het aanvoelen en ontwerpen van unieke juwelen volgens de oude tradities uit Jesi, aangevuld met nieuwe innovatieve technieken en ongebruikelijke materialen, zoals ebbenhout en albast. Het zijn ware kunstwerkjes die allemaal een bijzondere betekenis hebben. Zo verwijzen ze naar oude culturen, de renaissance en het tijdperk van de lire, de vroegere Italiaanse munt.

Maria haalt haar inspiratie onder meer uit de lokale historie. Zo liet ze zich meerdere malen inspireren door de achthoekige kroon van koning Federico II. Ze vertelt: ‘Op elk moment van de dag kan ik een nieuw idee opdoen. Tijdens een wandeling door de stad of door de natuur, waar ik het plan opvatte voor deze unieke collectie ringen, die stuk voor stuk gebaseerd zijn op de kronkelige stoere wijnranken.

En wat dacht je van ons logo? De karakteristiek geslepen, hardstenen façade van het schitterende Palazzo Ricci, dat hier ook wel bekend staat als het Palazzo dei Diamanti, op slechts honderd meter van mijn atelier, heeft me geïnspireerd tot het krachtige logo van Marchegiani.’

Maria’s atelier bevindt zich op de eerste verdieping. Het ademt alle ingrediënten van een echte bottega. Het lijkt of het al honderd jaar oud is, zo rommelig is het, maar het heeft wel precies de juiste sfeer.

Maria wil ons laten zien hoe ze een ring maakt. Ze begint met het vaststellen van de kleur goud (wit, geel, rosé of zelfs champagne), het afwegen van de benodigde materialen en het omsmelten daarvan tot een vloeibare massa. Het vloeibare goud wordt, enigszins afgekoeld, in een mal gegoten en via een machine wordt het in een dunne driehoekige strip getrokken.

Na flink wat zagen, schuren, polijsten en buigen, ontstaat er een fijn ringetje met een open bovenkant. Hoewel wij ervan overtuigd zijn dat het écht niet mogelijk is om op zo’n smalle ondergrond nog iets te graveren, bewijst Maria ons het tegendeel. Ze blijkt wél over deze kunst te beschikken en graveert een sierlijk initiaal in de smalle ring.

Ondertussen hebben wij gezien dat Maria ook ringen maakt die zijn gebaseerd op haar logo. We vragen of ze een mooie herinnering aan ons bezoek wil maken in de vorm van een vierkanten ring met in een hoekje het logo in zilver, gepersonaliseerd met de L van Lianne.

Naast het gebruik van oude technieken gaat Maria uiteraard ook met de tijd mee. Zo beschikt ze over een eigentijdse 3D-printer, die mallen van de meest ingewikkelde, door haar ontworpen modellen kan printen waarmee zij vervolgens weer een eigentijds juweel kan vervaardigen. Een juweel dat in beperkte oplage en van de hoogste kwaliteit een waar kunstwerk wordt.

Het verbaast ons niet dat er al talloze beroemde Italiaanse acteurs, actrices en sporthelden op posters en in folders pronken met de kunstwerken van Maria en dat haar onderscheidende juwelen en sierlijke accessoires zoals manchetknopen, bankbiljetten clips, sleutelhangers en zeer luxe sigarenbandjes inmiddels ook hun weg hebben gevonden buiten Italië.

Maria glimt van trots als we constateren dat Marchegiani een excellent en elegant merk is, dat grenzen overstijgt en niet alleen Italianen laat schitteren. Wij glimmen met haar mee, want dankzij Maria is het ambacht van goudsmid nog lang geen verleden tijd.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *