Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In bicicletta! – de beste Italiaanse steden om per fiets te verkennen

Steeds meer Italiaanse steden zijn geschikt om per fiets te verkennen. Zo zijn er plaatsen met vele kilometers aan fietspaden of zelfs hele straten die gereserveerd zijn voor fietsers en voetgangers.

Vooral in de regio Emilia-Romagna vind je veel steden die perfect per fiets te bekijken zijn, maar er zijn nog veel meer plekken die je kunt bezichtigen op la bici.

In deze blog tippen we acht steden waar je fijn kunt fietsen, zodat je op je gemak kunt genieten van de vrijheid, het zachte briesje door je haren en alle mooie bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Ferrara

Ferrara is al jarenlang dé Italiaanse fietsstad bij uitstek. De Federazione Italiana Ambiente e Bicicletta heeft de stad in 2020 dan ook de prijs voor beste Italiaanse fietsgemeente uitgereikt.

Ferrara telt meer dan honderdvijftig kilometer aan fietspaden en is van alle fietsgemakken voorzien. Je vindt er meerdere plekken voor fietsverhuur, verfrissingspunten en plekken waar je je fiets kunt stallen.

Je fietst op je gemak door het betoverende historisch centrum van de stad, net als de locals, in een decor dat is uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Je kunt op je gemak alles bekijken en afstappen waar en wanneer je maar wil.

foto: Gaia Conventi

Het mooiste fietspad van Ferrara is ongetwijfeld de negen kilometer lange route Giro delle Mura di Ferrara. Vanuit het centrum fiets je naar de Porta degli Angeli, vanwaar je de historische stadsmuren volgt.

Via deze link vind je nog meer fietsroutes die je vanuit Ferrara kunt maken, onder meer naar Comacchio, Pomposa en de kust.

Lucca

Het centro storico van Lucca is volledig autovrij en dus een paradijs voor voetgangers en fietsers. De fiets is ideaal om de bezienswaardigheden van de stad te bezoeken, zoals het Piazza dell’Anfiteatro, het Palazzo Ducale, de Torre dell’Orologio, de Torre Guinigi, het Piazza San Michele en de Duomo.

Ook kun je een fietstocht maken over de oude stadsmuren. Deze route is 4,5 kilometer lang en loopt helemaal rondom het centrum van Lucca, met schitterend uitzicht op de stad.

Er zijn op heel veel verschillende plaatsen fietsen te huur (ook een soort riksja’s voor twee of vier personen). Ook de rest van de stad is prima op de fiets te verkennen, dus je kunt gerust voor een hele dag een fiets huren.

Ook de villa’s in de omgeving van Lucca, zoals Villa Oliva en Villa Grabau, kun je makkelijk per fiets bereiken.

Bologna

Net als in de meeste steden is het centrum van Bologna afgesloten voor auto’s en dus is de fiets een prima alternatief. Er zijn meerdere fietsroutes die je door heel de stad voeren, langs bezienswaardigheden als het Piazza Maggiore en de twee scheve torens.

Als je je wil onderdompelen in de natuur, vind je net buiten de stadsmuren, tussen Porta Castiglione en Porta Santo Stefano, de Giardini Margherita, het grootste park van Bologna.

Als je trek hebt, vind je in het park Giardini Margherita Le Serre dei Giardini. Je kunt hier aanschuiven voor een hapje of drankje in een bijzondere ambiance. Aangezien duurzaamheid hoog in het vaandel staat, bereiden ze alles zo veel mogelijk met producten van lokale leveranciers of met lekkers uit de eigen tuin.

foto’s: Le Serre dei Giardini

Parma

Parma is een zeer fietsvriendelijke stad, met meer dan honderd kilometer aan fietspaden. Eenmaal op de pedalen kun je alle prachtige bouwwerken, zoals het Palazzo Ducale, de Duomo en het Battistero, bewonderen, maar je kunt ook de wat onbekendere plekken in Parma makkelijk bereiken.

Vanuit Parma gaan er meerdere fietsroutes naar prachtige plekken in de omgeving. Zo kun je het Castello di Torrechiara bezoeken, via een vlakke route van vijfendertig kilometer. Onderweg is het dorpje Vigatto ook het bezichtigen waard.

Via Bike Food Stories kun je deelnemen aan meerdere (fiets)excursies. Boek bijvoorbeeld een Parmigiano en aceto balsamico-fietstour, inclusief proeverijen, of ontdek het Parma van Verdi.

Rimini

Rimini kun je uitstekend bewonderen vanaf de fiets. Op je gemak trap je van de Arco di Augusto, de oudste en best bewaarde Romeinse boog in Noord-Italië, naar de Ponte di Tiberio, ontdek je de kleine tavernes en rijd je langs de kleurrijke street art in Borgo San Giuliano, met scènes uit de films van Federico Fellini.

Vanaf Rimini kun je de Ciclovia Adriatica volgen, die je in twaalf kilometer langs de Adriatische kust naar het plaatsje Riccione brengt. Via deze link vind je nog veel meer fietsroutes vanuit Rimini, zoals een mooie route naar San Leo, een olijfolieroute en een route in het spoor van Marco Pantani.

Trento

Trento heeft een prachtig historisch centrum dat je gemakkelijk per fiets kunt bezichtigen. Vanaf het Piazza Duomo trap je in een prachtig decor naar het Castello del Buonconsiglio en het MUSE.

Het prachtige landschap en de weelderige natuur maken van Trento en omstreken een populaire bestemming voor fietsers. Volg bijvoorbeeld de schitterende Vallagarina-fietsroute, die je in dertig kilometer langs de oevers van de Adige-rivier naar Rovereto, de stad waar je het MART kunt bezichtigen.

Het fietspad loopt nog twintig kilometer door, tussen de wijngaarden en de panoramische vergezichten, naar Avio, waar zich het Castello di Sabbionara bevindt.

Verona

Het centro storico van Verona is bijna volledig autovrij, zodat je er heerlijk kunt fietsen. De laatste jaren is het aantal fietspaden dat het hart van de stad met de omliggende steden verbindt ook flink toegenomen.

De fiets is dan ook het ideale vervoersmiddel om de oude stad met haar prachtige bezienswaardigheden, zoals de Arena, het Piazza delle Erbe en het Castelvecchio, te verkennen, maar je kunt op de fiets ook naar het nabijgelegen Vicenza of zelfs naar het Gardameer.

Itinera Bike helpt je vanuit Verona graag op weg. Hier kun je fietsen huren (van gewone fietsen tot mountainbikes en e-bikes), maar het is ook het kloppend hart van het team dat fietstours en -vakanties organiseert in de omgeving van Verona.

Alle teamleden zijn hier geboren en getogen en kennen de omgeving dus als hun spreekwoordelijke broekzak. Ze kennen elk paadje, elke bijzondere plek, ver weg van de drukte. In deze blog vertellen we je meer over hen.

Pesaro

Pesaro heeft een heus ‘metronetwerk’ aangelegd voor fietsen: de Bicipolitana. Dit is een systeem van fietspaden die zijn verdeeld in verschillende ‘lijnen’ die worden weergegeven als een metronetwerk.

De Bicipolitana heeft meer dan tien fietsroutes die je door heel de stad voeren. Zo is er de blauwe lijn, waar je langs de kust fietst, van de haven van Pesaro naar het Fosso Sejore strand.

De groene lijn gaat van Baia Flaminia, langs de Foglia-rivier, naar het dorpje Borgo Santa Maria. De oranje lijn voert je door het hart van het centro storico, langs het Piazza del Popolo naar het Parco Miralfiore.

Ontdek Italiaanse steden op de fiets met Baja Bikes

Wil je deze en/of andere steden per fiets verkennen? Baja Bikes helpt je graag op weg met fijne fietstours (vaak met Nederlandse gids) in onder meer Rome, Lucca, Pisa, Florence, Turijn, Milaan, Bologna, Parma, Verona, Lecce, Bari en Palermo. In deze blog lees je er meer over – en op de website van Baja Bikes vind je alle fietstours in Italië.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *