Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Il Vittoriale degli Italiani (Gardone Riviera) – een schip in de tuin

Tijdens ons verblijf bij B&B Carpe Diem in Solferino krijgen we van eigenaresse An elke ochtend meer dan genoeg ideeën om de dag te plukken. Bij een cornetto met Nutella of marmellata en de eerste cappuccino bespreken we waar we die dag heen zullen gaan.

Een van onze grote wensen was een bezoek aan Il Vittoriale, het voormalige villacomplex van Gabriele D’Annunzio in Gardone Riviera, aan het Gardameer, en dus togen we daarheen, vergezeld door een heerlijk herfstzonnetje.

Il-Vittoriale-Gardone (1) Il-Vittoriale-Gardone (2) Il-Vittoriale-Gardone (3)

We brachten er bijna een hele dag door, dus we zullen later nog uitgebreid ingaan op D’Annunzio zelf en de buitengewoon bizar ingerichte vertrekken van zijn Koninklijke verblijf aan de oever van het meer.

Een plek waar hij het zeer naar zijn zin had, zo getuigen ook de woorden die hij in februari 1921 aan zijn vrouw schreef: ‘Ho trovato qui sul Garda una vecchia villa appartenuta al defunto dottor Thode. È piena di bei libri… Il giardino è dolce, con le sue pergole e le sue terrazze in declivio. E la luce calda mi fa sospirare verso quella di Roma. Rimarrò qui qualche mese.’

De tuin mocht dan al dolce zijn bij D’’Annunzio’s aankomst, nu is het helemaal een paradijs. Het letterlijke hoogtepunt is D’Annunzio’s mausoleum:

mausoleum-Vittoriano

Het figuurlijke hoogtepunt is echter het schip dat in de tuin ligt:

La-Nave-Puglia-Vittoriano (2) La-Nave-Puglia-Vittoriano (4)

Dit schip, La Nave Puglia, is echt in gebruik geweest. Het werd gedemonteerd in La Spezia en vervolgens op maar liefst twintig wagons per trein naar Gardone vervoerd, zo vertelde gids Umberto ons. Hier werd het weer helemaal in elkaar gezet, inclusief de kanonnen – die toen D’Annunzio hier nog woonde werden afgevuurd bij hoog bezoek.

La-Nave-Puglia-Vittoriano (1) La-Nave-Puglia-Vittoriano (3)

Helaas is het voorste gedeelte van het schip wegens onderhoud afgesloten, waardoor we niet in Titanic-pose op de foto konden. Desondanks maakt het geheel grote indruk. Een schip in de tuin, met zijn voorsteven naar het water van het Gardameer gewend, alsof het elk moment de golven kan doorklieven om weg te varen naar verre oorden…

Il Vittoriale degli Italiani
Je vindt het Vittoriale in Gardone Riviera. Het is het hele jaar door geopend, behalve op 24 en 25 december en 1 januari. Van 1 april tot en met 30 september is het complex geopend van 8.30 tot 20.00 uur; van 1 oktober tot en met 31 maart kun je tussen 9.00 en 17.00 uur terecht. De kassa sluit steeds een uur eerder. Kijk voor meer informatie op de website van Il Vittoriale.

Een kaartje voor zowel het park als een begeleid bezoek aan het voormalige woonhuis van D’Annunzio kost € 16,- maar is dat ook meer dan waard. We hebben ruim een uur door het huis gewandeld, van kamer naar kamer, waar je steeds je ogen uitkijkt door alle gekke objecten die D’Annunzio verzamelde. Boeddha’s op de badkamer, ruim 33.000 boeken, een schildpad aan het hoofd van de tafel… Een aanrader, waar we later dan ook nog uitgebreid op terug zullen komen!

Vittoriale-overview

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *